Gazan naiset elävät Israelin tulen ja oman kulttuurin alistuksen välissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazan naiset elävät Israelin tulen ja oman kulttuurin alistuksen välissä

Israelin iskut ja sukupuoleen perustuva syrjintä synkistävät palestiinalaisnaisten elämää. Lisäksi arkea vaikeuttaa kansainvälinen saarto.

Palestiinalaisnainen Mahasen Darduna kärsii Israelin tekojen vuoksi, mutta moni hänen kanssasisarensa Gazan kaistalla joutuu oman väen uhriksi.

Darduna, 30, valvoi maaliskuun alkupäivinä yötä päivää poikansa sairaalavuoteen äärellä. Yhdeksänvuotias Yahiya-poika loukkaantui vakavasti Israelin ohjusiskussa, joka osui jalkapallokentälle Jabaliyan pakolaisleirillä.

"Ohjuksen silpoma poika ei pääse liikkumaan ja tarvitsee apuani", sanoo Darduna, jonka on kuitenkin aika ajoin pakko livahtaa katsomaan anopin hoiviin jätetyn viiden muun lapsensa vointia.

"Ajattelen heitä koko ajan poissa ollessani. Minulla on kauhea olo, sillä kaksi lapsista on tulossa kipeäksi ja he kaikki itkevät aina, kun hyvästelemme. En voi olla yhtä aikaa kahdessa paikassa", äiti jatkaa.

Ruokaa, hoivaa ja naisten oikeuksia

Samassa sairaalahuoneessa Ali Farajin äidiksi esittäytyvä nainen hoivaa seitsemänvuotiasta poikaansa, joka sai kallovamman Israelin pommista.

Tämän äidin seitsemästä lapsesta neljä on hänen mukanaan. Aina välillä äiti kiiruhtaa kotiin ruokkimaan lapset ja lähettämään osan kouluun.

"Palestiinalaisnaisten elämä on uskomattoman vaikeaa kuristavan kansainvälisen saarron ja Israelin armeijan tappoiskujen keskellä", Nadyia Abu Nahla sanoo. Hän johtaa naisten oikeuksia puolustavaa riippumatonta Naisten asioiden teknistä keskusta Gazassa.

Naisiin kohdistuva väkivalta jää rankaisematta

Kansainvälisillä ja israelilaisilla ihmisoikeusjärjestöillä on tarkat tiedot siitä, miten moni palestiinalaisnainen on joutunut synnyttämään armeijan tarkastusasemilla. Tiedossa on sekin, että Israelin maansiirtokoneet ovat tuhonneet kodin kymmeniltä tuhansilta palestiinalaisnaisilta ja -lapsilta.

Samaan aikaan naiset ovat joutuneet kamppailemaan oikeuksistaan palestiinalaisen yhteiskunnan sisällä.

"Vaikea taloudellinen tilanne lietsoo väkivaltaa Gazassa", Abu Nahla huomauttaa.

Israelin piiritys ja sotilaalliset hyökkäykset ovat lisäksi ruokkineet uskonnollista fanatismia, joka puolestaan lisää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, hän jatkaa.

"Islam kieltää naisiin kohdistuvan väkivallan ja naisten orjuuttamisen", muistuttaa tohtori Hassan al-Jojo, joka johtaa Gazan perheasioita käsittelevää tuomioistuinta. Hän kuitenkin myöntää naisten oikeuksien puutteellisuuden.

Abu Nahlan mukaan niin sanotut kunniamurhat ovat yleistyneet Gazassa. Viime vuonna uhriksi joutui ainakin 17 naista. Myös vuosi 2003 oli paha: Gazassa ja Länsirannalla "kunniamurhattiin" ainakin 34 naista.

Länsirannalla noudatetaan Jordanian ja Gazassa Egyptin rikoslakia, eikä kumpikaan kiellä tai rankaise naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Naisia ei juurikaan ole nostamaan oikeusjuttuja tai edes hakemaan apua.

Eroa vältetään loppuun saakka

Poliisin tutkintaosaston johtaja Mussa Dawoud vakuuttaa, että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan suhtaudutaan vakavasti. Ongelmia ratkaistessaan poliisi pyrkii kuitenkin suojelemaan perheen rakenteita ja välttämään eroon johtavia ristiriitoja, hän selittää.

Kun poliisit ja klaanien vanhimmat ratkovat perheväkivaltatapauksia, tuloksena on yleensä naisen lähettäminen takaisin miehensä luo.

Jos nainen rohkaistuu puolustamaan oikeuksiaan, hän altistuu suvun miesten painostukselle ja ahdistelulle.

Palestiinan lakiasäätävän neuvoston jäsenistä on naisia vain 13 prosenttia.

"Tämä ei riitä. Toivomme naisille enemmän edustajanpaikkoja – ja turvallisuutta koteihin", Abu Nahla kiteyttää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia