Euroopan neuvosto tuomitsee venepakolaisten turhat kuolemat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan neuvosto tuomitsee venepakolaisten turhat kuolemat

Euroopan rannikkovartiosto ja Nato eivät voi kieltää vastuutaan kymmenien venepakolaisten kuolemasta, sanotaan neuvoston selvityksessä.

Kymmenien venepakolaisten kuolema Välimerellä viime toukokuussa olisi voitu välttää, jos Nato ja Euroopan rannikkovartiosto olisivat noudattaneet velvollisuuksiaan, todetaan Euroopan neuvoston raportissa.

Neuvoston selvitys tutkii paljon julkisuutta saanutta tapausta, jossa Tripolista lähtenyt alus jäi ajelehtimaan Välimerelle kahden viikon ajaksi ennen ajautumistaan takaisin Libyan rannikolle. Aluksen 72 Eurooppaan yrittävästä matkustajasta 63 kuoli matkalla nälkään ja janoon.

Raportin mukaan Euroopan rannikkovartiosto ja Nato paikansivat veneen, mutta pelastusta ei yritetty.

Euroopan neuvoston yhdeksän kuukautta kestäneessä tutkinnassa on tullut esille sekä institutionaalisia että inhimillisiä laiminlyöntejä. Raportin mukaan kyse on osittain epäselvyydestä siitä, kuka viranomainen oli vastuussa pelastuksesta. Taustalla on myös YK:n, Naton ja Euroopan valtioiden varautumisen puute Libyan konfliktia seuranneeseen väistämättömään Pohjois-Afrikasta lähtevien pakolaisten määrän kasvuun.

Raporttia johtanut tutkijan, Tineke Strikin mukaan tuuliajoille jätettyjen pakolaisten kohtalo kuvaa kaksinaismoralismia.

"Puhumme paljon ihmisoikeuksista ja kansainvälisten velvoitteiden noudattamisen tärkeydestä, mutta samaan aikaan jätämme ihmisiä kuolemaan", hän sanoo.

Tapaus on tullut tunnetuksi eloonjääneiden rankkojen tilitysten vuoksi, mutta raportissa todetaan, että monia samankaltaisia "hiljaisia" tragedioita on sattunut viime vuosina. Vuonna 2011 Välimerellä kirjattiin ennätysmäärä siirtolaisten kuolemantapauksia.

Raportti vaatii uudistuksia Välimeren etsintä -ja pelastustoimiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia