EU:n Kiina-politiikalle murska-arvio | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n Kiina-politiikalle murska-arvio

Human Rights Watchin mukaan EU ei osaa vieläkään ajaa ihmisoikeuksia Kiinassa, vaikka kiinalaiset puhuvat niistä nyt itse avoimemmin kuin koskaan ennen.

Euroopan unioni on epäonnistunut edistämään ihmisoikeuksien toteutumista Kiinassa ja antanut samalla Kiinan hallituksen käyttää hyväksi EU:n sisäistä hajanaisuutta, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Järjestön mukaan vuodesta 1995 pidetyt Kiinan ja EU:n väliset ihmisoikeuskokoukset ovat vaarassa muuttua täysin merkityksettömiksi, jollei unioni ala vaatimaan Kiinaa vastaamaan kansainväliseen oikeuteen sisältyvistä ihmisoikeusvelvoitteistaan.

"Huolimatta Kiinan johtajien vihamielisyydestä, vaatimukset oikeusvaltiosta ovat nyt valtavirtaa tavallisten kiinalaisten keskuudessa. Eurooppa ei ole kuitenkaan vastannut näihin vaatimuksiin painostamalla Pekingiä", arvioi HRW:n EU-asiantuntija Lotta Leicht.

Järjestön mukaan Kiinan ja EU:n neuvotteluja on leimannut unionin yhteisen politiikan puuttuminen ja niiden irrallisuus esimerkiksi investointi-, kauppa- ja ympäristöpolitiikasta.

Samalla Kiina on pitkään ollut tietoinen siitä, ettei unionin tasolla ole todellista halua keskustella ihmisoikeuksista, mikä on heikentänyt kokousten tuloksellisuutta.

HRW:n mukaan ihmisoikeusaktivisti Chen Guangchengin tapaus kuitenkin osoittaa, että ulkomailla on mahdollisuus vaikuttaa Kiinan ihmisoikeuspolitiikkaan mielekkäällä tavalla.

EU:n tulisikin 29. toukokuussa alkaneissa neuvotteluissa vaatia vapauttamaan poliittisia mielipidevankeja, ihmisoikeuksien puolustamisesta vangittuja lakimiehiä sekä aloittamaan vuoropuhelu Tiibetin kansallisten edustajien kanssa, järjestö sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia