Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Etelä-Sudanissa vapautettiin tällä viikolla 145 lapsisotilasta. Kyseessä on suurin vapautus tänä vuonna, mutta siitä huolimatta lasten rekrytoiminen aseistettujen ryhmien riveihin jatkuu yhä, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Lapset vapautettiin Jongleissa, joka on yksi maan sisällissodasta kärsivistä osavaltioista. He ovat saaneet siviilivaatteet ja heille on tehty terveystarkastus. Seuraavaksi he saavat neuvontaa ja psykososiaalista tukea ja heidän perheensä pyritään löytämään, Unicef kertoi.

Etelä-Sudanin sisällissota alkoi joulukuussa 2013 maan presidentin Salva Kiirin ja varapresidentti Riek Macharin riitaannuttua. Kiistasta paisui verinen etninen konflikti, jonka vuoksi yli miljoona eteläsudanilaista on paennut naapurimaihin ja noin 1,7 miljoonaa maan sisällä. Viime vuonna tehdystä rauhansopimuksesta huolimatta taistelut jatkuvat yhä, ja YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein varoitti tällä viikolla etnisen vihapuheen ja väkivallan lietsonnan lisääntyneen.

Etelä-Sudan lupasi luopua lapsisotilaista ennen sisällissodan syttymistä, mutta väkivaltaisuudet ovat kiihdyttäneet rekrytointia. Unicefin mukaan noin 16 000 lasta on yhä aseellisten ryhmien riveissä, ja tänä vuonna on rekrytoitu yli 800 lasta. Tällä viikolla vapautetut lapset edustivat Macharin johtamaa ryhmää sekä ryhmää, joka teki hallituksen kanssa rauhansopimuksen vuonna 2014.

"Taisteluiden jatkuessa ympäri maata Unicef saa yhä tietoja lasten rekrytoinnista Unityn ja Jonglein osavaltioissa sekä muualla. Vaadimme kaikkia osapuolia noudattamaan kansainvälistä lakia, lopettamaan rekrytoinnin ja vapauttamaan lapset, jotka ovat nyt niiden riveissä", sanoo Unicefin Etelä-Sudanin edustaja Mahimbo Mdoe järjestön tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia