Uutiset

Egyptin hallitus haluaa avioliittojen ikärajan 14 vuoteen

Avioliiton alaikärajan alentaminen shariaan vedoten veisi tyttölasten oikeuksia roimasti taaksepäin, sanovat paikalliset järjestöt.
(Kuva: Ed Yourdon / cc 2.0)

Egyptin hallituksen islamilaiset edustajat valmistelevat varhais-avioliittoa koskevaa lakiesitystä, joka alentaisi avioliiton ikärajan 18 vuodesta 14 vuoden ikään.

Useat kansanedustajat ovat perustelleet päätöstään sharia-lailla. Paikalliset lastenjärjestöt ja naisten oikeuksien puolestapuhujat ovat tyrmistyneitä lakiehdotuksesta ja vaativat sen välitöntä hylkäämistä.

Egyptin edellinen hallitus nosti ikärajan 18 vuoteen vasta neljä vuotta sitten.

Erityisesti naisjärjestöt, kuten egyptiläinen NWC, ovat leimanneet uudistuksen osaksi vastavalitun, enemmistöltään islamilaisen parlamentin laajempaa hyökkäystä naisten oikeuksia kohtaan. Järjestön mukaan kansanedustajien aikomuksena on kumota myös muita vaivalla saavutettuja saavutettuja uudistuksia, jotka paransivat naisten asemaa esimerkiksi perhe- ja avioerolainsäädännössä.

Egyptin Plan-lastensäätiön Ayman Zadek toteaa, että lakiuudistus on huomattava taka-askel tyttöjen ihmisoikeuksien etenemiselle.

Egyptissä edelleen yleiset varhaisavioliittoperinteet ovat haitanneet nuorten tyttöjen fyysistä ja psyykkistä terveyttä, sekä nousseet heidän osallistumismahdollisuuksien tielle niin koulutuksessa kuin työelämässä, Zadek sanoo.

Planin mukaan alaikäisten tyttöjen naittaminen on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskee 100 miljoonaa alle 18-vuotiaan tyttö ensi vuosikymmenen aikana.

Lasten oikeudet genderlapsetlaki Egypti

Lue myös

Hiekkainen merenranta.
Matkailu on lisääntynyt ja sen pimeänä puolena samoin on tehnyt lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön tähtäävä turismi.
(Kuva:
Desmond Brown
/
IPS
)

Turismin pimeä puoli uhkaa lasten koskemattomuutta

Vilkastuneen matkailun kääntöpuolena on lisääntynyt lapsiseksiturismi, johon mitkään keinot eivät tunnu purevan. Teknologia on tehnyt matkailijoiden harjoittaman hyväksikäytön aiempaa helpommaksi.
Kuusikuukautinen lapsi saa polio-rokotteen Etiopiassa.
Kuusikuukautinen vauva saa polio-rokotteen osana kansallista rokotekampanjaa Etiopiassa.
(Kuva:
Sewunet
/
UNICEF Ethiopia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Joka kymmenes pikkulapsi jäi ilman rokotetta viime vuonna

Noin 12,9 miljoonaa pikkulasta ei saanut viime vuonna ollenkaan rokotusta hengenvaarallisia tauteja vastaan. Konfliktimaissa rokotekattavuus on jopa alle 50 prosenttia.
Nuoria miehiä veneessä Tansaniassa.
Sekä pohjoisessa että eteläisessä Afrikassa monen maan nuorisotyöttömyys hipoo 20 prosenttia. Myönteistä kehitystä tapahtuu vain, jos nuorille löytyy töitä.
(Kuva:
Andrew Moore
/
CC BY-SA 2.0
)

Nuoruus on Afrikan valtti

Afrikan väestöstä 60 prosenttia on alle 25-vuotiaita ja nuorten osuuden odotetaan kasvavan edelleen. Nuori, terve ja koulutettu väestö, jolla on mahdollisuus säälliseen työhön, on yhteiskunnan kehityksen kannalta myönteinen merkki. Haasteena on löytää nuorille töitä.

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.