Uutiset

Egyptin hallitus haluaa avioliittojen ikärajan 14 vuoteen

Avioliiton alaikärajan alentaminen shariaan vedoten veisi tyttölasten oikeuksia roimasti taaksepäin, sanovat paikalliset järjestöt.
(Kuva: Ed Yourdon / cc 2.0)

Egyptin hallituksen islamilaiset edustajat valmistelevat varhais-avioliittoa koskevaa lakiesitystä, joka alentaisi avioliiton ikärajan 18 vuodesta 14 vuoden ikään.

Useat kansanedustajat ovat perustelleet päätöstään sharia-lailla. Paikalliset lastenjärjestöt ja naisten oikeuksien puolestapuhujat ovat tyrmistyneitä lakiehdotuksesta ja vaativat sen välitöntä hylkäämistä.

Egyptin edellinen hallitus nosti ikärajan 18 vuoteen vasta neljä vuotta sitten.

Erityisesti naisjärjestöt, kuten egyptiläinen NWC, ovat leimanneet uudistuksen osaksi vastavalitun, enemmistöltään islamilaisen parlamentin laajempaa hyökkäystä naisten oikeuksia kohtaan. Järjestön mukaan kansanedustajien aikomuksena on kumota myös muita vaivalla saavutettuja saavutettuja uudistuksia, jotka paransivat naisten asemaa esimerkiksi perhe- ja avioerolainsäädännössä.

Egyptin Plan-lastensäätiön Ayman Zadek toteaa, että lakiuudistus on huomattava taka-askel tyttöjen ihmisoikeuksien etenemiselle.

Egyptissä edelleen yleiset varhaisavioliittoperinteet ovat haitanneet nuorten tyttöjen fyysistä ja psyykkistä terveyttä, sekä nousseet heidän osallistumismahdollisuuksien tielle niin koulutuksessa kuin työelämässä, Zadek sanoo.

Planin mukaan alaikäisten tyttöjen naittaminen on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskee 100 miljoonaa alle 18-vuotiaan tyttö ensi vuosikymmenen aikana.

Lasten oikeudet genderlapsetlaki Egypti

Lue myös

Lapsia töissä pellolla
Lapsityövoiman käyttö on yleisintä maataloudessa. Nämä lapset uurastavat isänsä pellolla Tansanian Morogoron alueella.
(Kuva:
Orton Kiishweko
/
IPS
)

Lapsityö yleisintä maataloudessa

Maataloustyö voi sisältää lasten kannalta hyödyllisiäkin askareita, mutta samaan aikaan se voi olla myös vaarallista ja estää koulunkäynnin, sanovat YK-järjestöt.
Teddykarhu
Närpiön kunta on huolehtinut erityisen hyvin pakolaislasten oikeuksista, kiittelee Unicef.
(Kuva:
artjouer street art
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä

Närpiössä on onnistuttu kotouttamaan pakolaisia ansiokkaasti lähes 30 vuoden aikana. Siitä ovat hyötyneet etenkin lapset, kiittelee Suomen Unicef.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.