Uutiset

Caracasin slummi ylpeilee köysiradalla

Vuonna 2010 valmistunut Metrocable-köysirata yhdistää jyrkällä rinteellä sijaitsevan San Agustínin slummin kaupungin metroverkkoon.
Köysirata yhdistää vuoren rinteessä sijaitsevan San Agustínin hökkelikylän Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin. (Kuva: Rogerio Tomaz Jr / cc 2.0)

"Köysirata muutti elämämme", vakuuttavat köyhän hökkelislummin asukkaat Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.

Vuonna 2010 valmistunut Metrocable-köysirata yhdistää jyrkällä rinteellä sijaitsevan San Agustínin slummin kaupungin metroverkkoon.

"Metrocable on kohottanut omanarvontuntoamme", sanoo Maria Eugenia Ramírez, 51, joka asuu San Agustínissa ja työskentelee köysiradan turvapalvelussa. Hän on myös kehittelemässä asukkaita yhdistävää toimintaa köysiradan ympärille.

Ramírez myöntää, että ensimmäinen köysirata-ajelu salpasi hengen. Matka jyrkänteen huipulle kestää yhdeksän minuuttia, ja reitillä on viisi asemaa. Radalla sukkuloi 52 vaunua, joista kuhunkin mahtuu kahdeksan matkustajaa. Köysirataa käyttää noin 15 000 henkeä päivässä.

Kehitystä omin avuin

Venezuelan presidenttinä vuodesta 1999 ollut vasemmistopopulisti Hugo Chávez perusti vuonna 2006 asukasneuvostot toteuttamaan "kansan valtaa".

San Agustínissa kehitystä vauhdittavia neuvostoja on 35, hanketta vetävä arkkitehti Alfredo Mariño kertoo.

"Tällaiset lähes epäinhimilliset asuinalueet kuvastavat yhteiskunnan syvää eriarvoisuutta", hän sanoo.

San Agustínin eteläosa toimii koekenttänä Mariñon vetämälle omaehtoiselle kohennushankkeelle. Asukkaita on vain 45 000, joten alue on slummiksi poikkeuksellisen harvaan asuttu, ja jäljellä on jotain vihreääkin.

Alueelle on hakeutunut valtaosin mustaihoista väkeä, mikä luo Mariñon mukaan yhtenäistä kulttuuripohjaa uuden itsetunnon rakentamiselle.

Työmatka lyheni tunneilla

Ennen köysiradan tuloa alueen työmatkalaisten oli kuljettava päivittäin satoja portaita alas ja ylös tai turvauduttava jyrkän rinteen joukkoliikennettä hoitaviin jeeppeihin.

"Nousin ennen viideltä ehtiäkseni töihin kahdeksaksi. Nyt nukun puoli seitsemään enkä ole kotiin päästessäni lopen uupunut portaiden jäljiltä", Doralis Viera kertoo.

Uusien hankkeiden avainajatus on kaikkien asukkaiden ottaminen mukaan kehitykseen, mitä myös Metrocable tavoittelee. Sen asemille on suunniteltu päiväkoteja ja kauppoja, mutta ne antavat toistaiseksi odottaa itseään.

"Chávezin vaatimuksesta köysiradan rakentajat ja linjan henkilöstö palkattiin San Agustínista", linjalla työskentelevä Jenny Álvarez kertoo.

”Moni huumeisiin sortunut isä tai nuori poika pääsi rakennustöihin ja sai elämänsä järjestykseen”, Ramírez lisää.

Hänen mukaansa köysirata on saanut olla rauhassa ilkivallalta, koska yhteisö kokee sen omakseen.

Viiden miljoonan asukkaan Caracas on kuuluisa väkivaltaisuudestaan ja johti Amerikan mantereen murhatilastoa viime vuonna. Henkirikokset keskittyvät köyhille alueille.

kehityskaupungitliikenne Venezuela

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.