Uutiset

Caracasin slummi ylpeilee köysiradalla

Vuonna 2010 valmistunut Metrocable-köysirata yhdistää jyrkällä rinteellä sijaitsevan San Agustínin slummin kaupungin metroverkkoon.
Köysirata yhdistää vuoren rinteessä sijaitsevan San Agustínin hökkelikylän Venezuelan pääkaupunkiin Caracasiin. (Kuva: Rogerio Tomaz Jr / cc 2.0)

"Köysirata muutti elämämme", vakuuttavat köyhän hökkelislummin asukkaat Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa.

Vuonna 2010 valmistunut Metrocable-köysirata yhdistää jyrkällä rinteellä sijaitsevan San Agustínin slummin kaupungin metroverkkoon.

"Metrocable on kohottanut omanarvontuntoamme", sanoo Maria Eugenia Ramírez, 51, joka asuu San Agustínissa ja työskentelee köysiradan turvapalvelussa. Hän on myös kehittelemässä asukkaita yhdistävää toimintaa köysiradan ympärille.

Ramírez myöntää, että ensimmäinen köysirata-ajelu salpasi hengen. Matka jyrkänteen huipulle kestää yhdeksän minuuttia, ja reitillä on viisi asemaa. Radalla sukkuloi 52 vaunua, joista kuhunkin mahtuu kahdeksan matkustajaa. Köysirataa käyttää noin 15 000 henkeä päivässä.

Kehitystä omin avuin

Venezuelan presidenttinä vuodesta 1999 ollut vasemmistopopulisti Hugo Chávez perusti vuonna 2006 asukasneuvostot toteuttamaan "kansan valtaa".

San Agustínissa kehitystä vauhdittavia neuvostoja on 35, hanketta vetävä arkkitehti Alfredo Mariño kertoo.

"Tällaiset lähes epäinhimilliset asuinalueet kuvastavat yhteiskunnan syvää eriarvoisuutta", hän sanoo.

San Agustínin eteläosa toimii koekenttänä Mariñon vetämälle omaehtoiselle kohennushankkeelle. Asukkaita on vain 45 000, joten alue on slummiksi poikkeuksellisen harvaan asuttu, ja jäljellä on jotain vihreääkin.

Alueelle on hakeutunut valtaosin mustaihoista väkeä, mikä luo Mariñon mukaan yhtenäistä kulttuuripohjaa uuden itsetunnon rakentamiselle.

Työmatka lyheni tunneilla

Ennen köysiradan tuloa alueen työmatkalaisten oli kuljettava päivittäin satoja portaita alas ja ylös tai turvauduttava jyrkän rinteen joukkoliikennettä hoitaviin jeeppeihin.

"Nousin ennen viideltä ehtiäkseni töihin kahdeksaksi. Nyt nukun puoli seitsemään enkä ole kotiin päästessäni lopen uupunut portaiden jäljiltä", Doralis Viera kertoo.

Uusien hankkeiden avainajatus on kaikkien asukkaiden ottaminen mukaan kehitykseen, mitä myös Metrocable tavoittelee. Sen asemille on suunniteltu päiväkoteja ja kauppoja, mutta ne antavat toistaiseksi odottaa itseään.

"Chávezin vaatimuksesta köysiradan rakentajat ja linjan henkilöstö palkattiin San Agustínista", linjalla työskentelevä Jenny Álvarez kertoo.

”Moni huumeisiin sortunut isä tai nuori poika pääsi rakennustöihin ja sai elämänsä järjestykseen”, Ramírez lisää.

Hänen mukaansa köysirata on saanut olla rauhassa ilkivallalta, koska yhteisö kokee sen omakseen.

Viiden miljoonan asukkaan Caracas on kuuluisa väkivaltaisuudestaan ja johti Amerikan mantereen murhatilastoa viime vuonna. Henkirikokset keskittyvät köyhille alueille.

kehityskaupungitliikenne Venezuela

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.