Burundia uhkaa Ruandan tie | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burundia uhkaa Ruandan tie

YK:lla on nyt heikommat valmiudet reagoida Burundin tapahtumiin kuin vuonna 1994 Ruandan kansanmurhan aikaan.

(IPS) -- Afrikkalaisessa Burundissa yltyvä väkivalta alkaa muistuttaa naapurimaan Ruandan tapahtumia, jotka johtivat kansanmurhaan 1994.

Burundin yli kymmenmiljoonaisesta väestöstä on hutuja noin 85 prosenttia ja tutseja 15 prosenttia.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi 12. marraskuuta Burundin väkivaltaisuudet ja uhkasi niihin syyllistyneitä pakotteilla. YK, Euroopan unioni ja Afrikan unioni kehottivat Burundin hallituksen ja opposition edustajia aloittamaan neuvottelut Ugandan presidentin Yoweri Musevenin välityksellä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra’ad al-Hussein varoitti turvaneuvostoa, että Burundi on ajautunut laajojen väkivaltaisuuksien partaalle. Neuvosto kehotti pääsihteeri Ban Ki-moonia lähettämään edustajiaan Burundiin tukemaan neuvotteluratkaisua.

Burundissa on huhtikuun jälkeen tapettu ainakin 250 ihmistä ja kymmenettuhannet ovat paenneet naapurimaihin. Väkivallan sytykkeenä oli hutuja edustavan presidentti Pierre Nkurunzizan päätös pyrkiä kolmannelle kaudelle. Hän voitti kiistellyt vaalit heinäkuussa.

Marraskuun alussa Nkurunziza vaati burundilaisia luovuttamaan kaikki aseet ja sanoi, että kieltäytyjiä kohdellaan "kansakunnan vihollisina".

YK:n ihmisoikeustoimiston työtä alueella johtava Scott Campbell varoitti hiljan, että YK:lla on nyt heikommat valmiudet reagoida tapahtumiin kuin 1994.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia