Burman hallitusta syytetään etnisistä puhdistuksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burman hallitusta syytetään etnisistä puhdistuksista

Hallituksen viranomaiset ovat osallistuneet ihmishenkiä vaatineeseen muslimivähemmistön vastaiseen kampanjaan, sanoo Human Rights Watch.

Burman viranomaiset ovat osallistuneet järjestelmälliseen etniseen puhdituskampanjaan maan länsiosissa asuvaa muslimivähemmistöä kohtaan, sanoo Human Right Watch tuoreessa raportissaan.

Järjestön mukaan hallituksen joukot sallivat ja antoivat tukea viime lokakuisten mellakoiden aikana, joissa Rakhinen maakunnan asukkaat ja buddhalaiset munkit hyökkäsivät rohingya-yhteisön kimppuun. Mellakoissa kuoli useita kymmeniä ihmisiä, ja heistä osa teloitettiin, HRW sanoo.

Järjestön mukaan hallitus oli jo aiemmin kesäkuussa syyllistynyt muun muassa moskeijoiden tuhoamiseen ja joukkopidätyksiin sen jälkeen, kun etniset jännitteet leimahtivat avoimiksi väkivaltaisuuksiksi. Yhteensä kahden väkivalta-aallon seurauksena yli 125 000 rohingya-kansaan kuuluvaa ja muita islaminuskoisia on joutunut pakenemaan kodeistaan.

HRW:n Aasian alueen apulaisjohtaja Phil Robertsonin mukaan estämällä avun ja rajoittamalla liikkumisvapautta Burman hallitus on osallinen edelleen jatkuviin etnisiin puhdistuksiin.

"Hallituksen pitää välittömästi estää väärinkäytökset ja saattaa syylliset vastuuseen, sillä muutoin hallitus on vastuullinen maassa jatkuvista väkivaltaisuuksista etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä vastaan", vaatii Robertson.

Burmaa hallinneen sotilasdiktatuurin aikaan maalle asetettiin vientirajoituksia, joiden poistamisesta on keskusteltu siviilihallintoon siirtymisen jälkeen.

EU:n ulkoasiainneuvosto päätti osaltaan viime maanantaina poistaa aseita lukuun ottamatta kaikki muut unionin pakotteet ja vientirajoitukset. Kokouksen päätelmissä neuvosto ilmaisee huolensa Burmassa jatkuvista väkivaltaisuuksista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia