Boko Haramin sieppaamia naisia syrjitään Nigeriassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Boko Haramin sieppaamia naisia syrjitään Nigeriassa

Vapautuminen ääriryhmän vankeudesta on tarkoittanut tutkimuksen mukaan monelle syrjäytymistä omasta yhteisöstä.

Monet ääriryhmä Boko Haramin sieppaamista naisista kärsivät epäluottamuksesta ja syrjinnästä vapauduttuaan järjestön riveistä ja päästyään takaisin yhteisöihinsä, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta (pdf). Rauhantyötä tekevän järjestön International Alertin ja YK:n lastenrahaston Unicefin tutkimuksen mukaan naiset ja tytöt tarvitsisivat paljon nykyistä enemmän tukea sopeutuakseen jälleen normaaliin elämään.

Ääri-islamilainen, Nigeriassa ja sen lähialueilla toimiva Boko Haram on arvioiden mukaan siepannut vuodesta 2012 alkaen ainakin 2 000 tyttöä ja naista. Monet joutuvat seksuaalisen väkivallan uhreiksi, ja heitä on koulutettu myös itsemurhapommittajiksi. Nigerian armeija on onnistunut vapauttamaan osan vangeista, mutta monet palaavat takaisin yhteisöönsä traumatisoituneena.

Tutkimusta varten tehtiin haastatteluja ja ryhmäkeskusteluja neljällä maan sisäisten pakolaisten leirillä Bornon osavaltiossa, jossa ryhmä on muun muassa siepannut yli 200 koulutyttöä. Haastatteluissa kävi ilmi, että yhteisöt näkevät uhrit Boko Haramin "vaimoina" ja mahdollisena turvallisuusuhkana, joiden pelätään rekrytoivan uusia jäseniä kotiseudulta.

Yhteisöissä uskotaan, että ajan mittaan naiset voidaan hyväksyä, mutta toisaalta raiskauksista syntyviin lapsiin suhtaudutaan epäluuloisemmin, sillä heissä uskotaan olevan "pahaa verta", raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan vaikka uhrit saavat humanitaarista apua, sitä ei ole riittävästi. Monet naiset joutuvat perheidensä eristämiksi ja kärsivät myös köyhyydestä. Jotkut joutuvat jopa työskentelemään prostituoituina lastensa ruokkimiseksi.

"Jos uhrien ja palaavien ihmisten tarpeita ei täytetä, jo valmiiksi monimutkaiseen konfliktitilanteeseen voi tulla lisää ulottuvuuksia", toteaa International Alertin neuvonantaja Kimairis Toogood järjestön tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia