Uutiset

Bhutanin maataloudesta täysin luomua

Bhutan on ilmoittanut kieltävänsä torjunta-aineiden käytön ja siirtyvänsä kokonaan luomutuotantoon.

Bhutan on ilmoittanut siirtävänsä koko maataloutensa luomutuotantoon. Maa aikoo kieltää torjunta-aineiden käytön ja luottaa lannoituksessa jatkossa luonnonmukaiseen eläinten lantaan.

Vaikka luomutuotantoon siirtyminen tarkoittaa pienempää satoa, hallitus uskoo tuotannon kasvavan. Erityisesti laadukkaiden elintarvikkeiden viennin Kiinaan ja Intiaan odotetaan lisääntyvän.

Bhutanin maatalous- ja metsäministeri Pema Gyamtsho kertoi kestävän kehityksen konferenssissa Intiassa, että päätös siirtyä luomutuotantoon liittyy sekä buddhalaiseen luonnon kunnioittamiseen, että käytännöllisyyteen.

"Meillä on vuoristoinen maasto. Kemikaalit eivät pysy siellä missä niitä käytetään, vaan ne vaikuttavat veteen ja kasveihin" hän sanoi.

Gyamtshon mukaan maan useimmat maatilat harjoittavat perinteistä maanviljelyä, joten tuotanto on jo nyt pääosin luomua. Kokonaan luomuun siirtymiselle ei ole asetettu aikarajaa, vaan tuotantoa lisätään hiljalleen.

Länsimaissa on perinteisesti uskottu, että luomuun siirtyminen tarkoittaa pienempiä satoja. Bhutanissa ja muualla Aasiassa pienviljelijät kehittävät kuitenkin uusia tekniikoita, joilla maaperän laatu ei heikkene ilman lannoitteita.

Viime vuosien poikkeuksellisen lämpimät säät ovat kuitenkin lisänneet tuholaisten määrää ja osa viljelijöistä myös epäilee torjunta-aineista luopumista. Vaikka tuholaismyrkkyjen käyttö on Bhutanissa on ollut vähäistä, osa viljelijöistä epäilee, että tulevaisuudessa paine niiden käyttämiselle saattaa kasvaa.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruokabiodiversiteettiilmastonmuutosmaaperä Bhutan

Lue myös

Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
(Kuva:
Busani Bafana
/
IPS
)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Afrikkalainen maanviljelijä pitää kädessään kanaa.
Maanviljelijä Nelson Haulamballa on sylissään Boschveldin kana, kolmen afrikkalaisen alkperäiskanarodun risteytys.
(Kuva:
Marianne Pretorius
/
IPS
)

Vauras länsi rapauttaa Afrikan taloutta halvoilla kanankoivilla

Koska rikkaille maille kelpaa vain vaalea kananliha, ruskea liha kuten kanankoivet myydään halvalla kehittyviin maihin. Tämä puolestaan horjuttaa paikallisia markkinoita ja ruoantuottajien taloutta.
Zimbabwelaisia maanviljelijänaisia pellolla.
Naisilla on tärkeä osa Zimbabwen maataloudessa, mutta ilman koulutusta ja tukea moni naisviljelijä joutuu kituuttamaan köyhyydessä.
(Kuva:
WFP
IPS
)

Zimbabwen naisviljelijät nousevat köyhyydestä

Jos kehitysmaiden naisviljelijöillä olisi käytössään samat mahdollisuudet kuin miehillä, 100–150 miljoonaa ihmistä pääsisi köyhyydestä. Siksi Zimbabwessa tuetaan nyt erityisesti naisviljelijöitä.

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.