Uutiset

Bhutanin maataloudesta täysin luomua

Bhutan on ilmoittanut kieltävänsä torjunta-aineiden käytön ja siirtyvänsä kokonaan luomutuotantoon.

Bhutan on ilmoittanut siirtävänsä koko maataloutensa luomutuotantoon. Maa aikoo kieltää torjunta-aineiden käytön ja luottaa lannoituksessa jatkossa luonnonmukaiseen eläinten lantaan.

Vaikka luomutuotantoon siirtyminen tarkoittaa pienempää satoa, hallitus uskoo tuotannon kasvavan. Erityisesti laadukkaiden elintarvikkeiden viennin Kiinaan ja Intiaan odotetaan lisääntyvän.

Bhutanin maatalous- ja metsäministeri Pema Gyamtsho kertoi kestävän kehityksen konferenssissa Intiassa, että päätös siirtyä luomutuotantoon liittyy sekä buddhalaiseen luonnon kunnioittamiseen, että käytännöllisyyteen.

"Meillä on vuoristoinen maasto. Kemikaalit eivät pysy siellä missä niitä käytetään, vaan ne vaikuttavat veteen ja kasveihin" hän sanoi.

Gyamtshon mukaan maan useimmat maatilat harjoittavat perinteistä maanviljelyä, joten tuotanto on jo nyt pääosin luomua. Kokonaan luomuun siirtymiselle ei ole asetettu aikarajaa, vaan tuotantoa lisätään hiljalleen.

Länsimaissa on perinteisesti uskottu, että luomuun siirtyminen tarkoittaa pienempiä satoja. Bhutanissa ja muualla Aasiassa pienviljelijät kehittävät kuitenkin uusia tekniikoita, joilla maaperän laatu ei heikkene ilman lannoitteita.

Viime vuosien poikkeuksellisen lämpimät säät ovat kuitenkin lisänneet tuholaisten määrää ja osa viljelijöistä myös epäilee torjunta-aineista luopumista. Vaikka tuholaismyrkkyjen käyttö on Bhutanissa on ollut vähäistä, osa viljelijöistä epäilee, että tulevaisuudessa paine niiden käyttämiselle saattaa kasvaa.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruokabiodiversiteettiilmastonmuutosmaaperä Bhutan

Lue myös

Kuivunutta maata Sri Lankassa
Ankarin kuivuus 40 vuoteen on saanut Sri Lankan näyttämään paikoin kuun maisemalta.
(Kuva:
Amantha Perera
/
IPS
)

Pahin kuivuus 40 vuoteen on ajanut Sri Lankan viljelijät ahtaalle

Viime vuoden ennätysmäisen kuivuuden vuoksi muun muassa pienviljelijä Newton Gunathileka joutuu nyt elättämään itsensä satunnaistöillä kaupungissa.
Pelto Argentiinassa
Maataloustuotteet ovat keskeinen osa Argentiinan vientikauppaa. Soijapapuja viljellään jo enemmän kuin vehnää tai maissia.
(Kuva:
Patrick Burnett
/
IPS
)

Argentiinan soijapääkaupunki purkamassa glyfosaattikiellon

Rosarion kaupungissa kiellettiin kasvimyrkky glyfosaatin käyttö, mutta soijantuottajat saivat käännettyä valtuutettujen pään.
Sambialainen maanviljelijä Surrender Hamufuba
Ilmastonmuutos on muiden ongelmien ohella kasvattanut tuholaisten vaaraa Sambian viljelysmailla. Surrender Hamufuba tarkastaa maissipeltoaan.
(Kuva:
Friday Phiri
/
IPS
)

Sambiassa parannetaan ruokaturvaa ilmastoälykkään maanviljelyksen avulla

Sambiassa 40 prosenttia lapsista on huonon ravinnon takia ikäisekseen pienikokoisia, ja maan ruokaturvaa heikentää myös ilmastonmuutos. Nyt maanviljelijöille opetetaan uudenlaisia viljelymetodeja ruokatilanteen parantamiseksi.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.
Naisten mielenosoitus Yhdysvalloissa tammikuussa 2017, kyltti "This is what Democracy looks like"
Naiset marssivat Yhdysvalloissa tammikuussa 2017. Se on yksi esimerkki ihmisoikeustaistelun onnistumisista viime vuonna, sanoo HRW.(Kuva: astoller / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

HRW: Viime vuosi osoitti, että ihmisoikeuksia voidaan puolustaa – viisi esimerkkiä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on huolissaan populistipuolueiden suosiosta mutta muistuttaa, että niitä myös vastustetaan.
Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.(Kuva: Kristin Palitza / IPS)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.