Bangladeshissa murhattiin jälleen islamismin kriitikko | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangladeshissa murhattiin jälleen islamismin kriitikko

Nazimuddin Samad julkaisi evoluutiota tukevan Facebook-viestin ennen kuolemaansa.

Bangladeshissa on jälleen murhattu aktivisti, joka on ilmaissut maallisia ja islamismia kritisoivia mielipiteitä netissä. Ainakin neljä salamurhaajaa hakkasi viidakkoveitsillä sekä lopulta ampui kuoliaaksi 28-vuotiaan lakiopiskelija Nazimuddin Samadin viime keskiviikkona, kertoo brittilehti The Guardian.

Islamismia kritisoinut Samad oli ilmaissut aiemmin säännöllisesti mielipiteitään Facebookissa. Guardianin mukaan ennen murhaa hän oli kirjoittanut muun muassa evoluutiosta.

Samadinin nimi oli Bangladeshissa toimivien radikaali-islamistien tekemällä 84 nimen listalla, joka julkaistiin vuonna 2013. Samalta listalta murhattiin viime vuonna neljä maallista tai ateistista bloggaria. Myös yksi maallinen kustantaja murhattiin viime vuonna. Tekijöiksi on epäilty ja ilmoittautunut islamisteja, joiden aktiivisuus on viime vuosina lisääntynyt maassa.

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan Al-Qaidaan yhteyksissä oleva islamistiryhmä Ansar al-Islam on ottanut vastuun Samadin murhasta, motiivinaan kosto uskonnon pilkkaamisesta.

Bangladeshin viranomaisia on syytetty siitä, etteivät nämä ole suhtautuneet murhiin riittävän vakavasti. Aiemmista tapauksista ei ole asetettu syytteeseen ketään, ja viranomaiset ovat lähinnä varoitelleet aktivisteja uskonnollisten tunteiden loukkaamisen vaaroista.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Samadin murha on osoitus siitä, etteivät Bangladeshin viranomaiset kykene suojelemaan aktivisteja.

"Tämä ei ole vain järjetön murha, vaan räikeä hyökkäys ilmaisunvapautta vastaan", sanoo Champa Patel, järjestön Etelä-Aasian johtaja.

Bangladeshin ihmisoikeustilanne on viime vuosina heikentynyt. Paikallinen ihmisoikeusjärjestö Odhikar arvioi viime vuonna, että vuodesta 2009 alkaen maassa on kadonnut yli 200 ihmistä ja yli 1 200 on tapettu – uhrit ovat muun muassa opposition jäseniä ja aktivisteja. Tapausten taustalla ovat usein viranomaiset. Maassa on myös hyväksytty lakeja ja säädöksiä, joilla rajoitetaan median ja ulkomaista rahoitusta saavien järjestöjen työtä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia