Uutiset Ihmisoikeudet

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan. (Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Poliittiset johtajat heikensivät viime vuonna puheillaan ihmisoikeuksia, ja viharetoriikka muuttui myös teoiksi. Samaan aikaan myös kansalaiset ympäri maailman kuitenkin nousivat puolustamaan ihmisoikeuksia, tiivistää ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tänään ilmestynyt vuosiraportti.

159 maan tilannetta käsittelevän raportin mukaan maailman johtajien viharetoriikka uhkaa normalisoida vähemmistöjen syrjinnän. Vuosi alkoi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pakolaisille ja muslimienemmistöisistä maista tuleville ihmisille asettamalla maahantulokiellolla.

“Tämä teko valmisti tien vuodelle, jonka aikana maailman johtajat veivät avoimen vihan politiikan sen vaarallisimpiin muotoihin. Trump ei kuitenkaan ole linjassaan yksin: myös Australia ja Unkari demonisoivat pakolaisia ja siirtolaisia sen sijaan että näkisivät heidät ihmisinä, joilla on oikeuksia, ja jotka ansaitsevat meidän myötätuntomme”, sanoo Salil Shetty, Amnesty Internationalin pääsihteeri järjestön tiedotteessa.

Raportissa nostetaan esiin muun muassa myös Myanmarissa, Syyriassa ja Jemenissä tapahtuneet sotarikokset sekä rikokset ihmisyyttä vastaan ja naisten oikeuksien heikentäminen Venäjällä ja Puolassa. Amnesty on huolissaan myös ihmisoikeuspuolustajista, joita tapettiin viime vuonna yli 300. Äänensä korottamisesta onkin sen mukaan tulossa yhä vaarallisempaa.

Raportin Suomea käsittelevässä osuudessa kritisoidaan Suomea pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeuksien kaventamisesta, yksityisyyden suojaa uhkaavasta tiedustelulakipaketista, naisiin kohdistuvan väkivallan palvelujen riittämättömyydestä ja translain puutteista.

Raportin mukaan kuitenkin myös kansalaisten aktiivisuus on lisääntynyt. Esimerkiksi #MeToo-ilmiö toi seksuaalisen häirinnän ja väkivallan laajuuden näkyväksi. Suomessa taas esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia puolustettiin kuukausia Rautatientorin mielenilmauksella. Tuhannet ovat kampanjoineet suomalaisen transaktivistin Sakris Kupilan puolesta ympäri maailman.

Amnestyn mukaan hallitusten pitäisikin nyt puuttua ihmisten huolenaiheisiin sen sijaan, että heitä yritetään hiljentää.

”Todistamme historiaa yhä useampien kapinoidessa ja vaatiessa oikeutta. Jos johtajat eivät osaa erottaa, mikä ajaa ihmisiä protestoimaan, se koituu heidän omaksi tappiokseen. Ihmiset ovat tehneet hyvin selväksi, että he haluavat ihmisoikeuksia: nyt hallitusten on todistettava, että ne kuuntelevat”, Shetty sanoo.

Ihmisoikeudet ihmisoikeudetkansalaisoikeudetaktivismikansalaisyhteiskunta Amnesty International

Lue myös

Pilvenpiirtäjiä Makatissa Filippiineillä

Filippiinien ihmisoikeusaktivisteista tuli valtion vihollisia - ”meillä on turvaton olo”

Filippiinien viime vuonna valittu presidentti Rodrigo Duterte on uhannut tappaa ihmisoikeusaktivisteja. Suomessa vieraillut alkuperäiskansojen naisten oikeuksia edistävä aktivisti Judy A. Pasimio toivoo, että länsimaat painostaisivat kovemmin maata.
Picture of Chelsea Manning

Amnesty: Ihmisoikeuspuolustajia uhataan yhä enemmän – tila kapenee myös Suomessa

Viime vuonna maailmassa tapettiin lähes kaksi kertaa enemmän ihmisoikeuspuolustajia kuin sitä edellisenä. Amnesty on aloittamassa uuden kampanjan heidän suojelemisekseen.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.