Uutiset Syyrian konflikti

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi Syyrian hallitusta ja Venäjää, jotka ovat viime päivinä pommittaneet kapinallisten hallussa yhä olevaa Itä-Ghoutaa yhä kovemmin.

”Ihmiset eivät vain ole kärsineet julmasta saarrosta kuuden vuoden ajan, vaan nyt he ovat päivittäisen ristitulen ansassa. Heitä tapetaan ja vammautetaan tarkoituksella, ja se täyttää räikeän sotarikoksen tunnusmerkit”, sanoo Amnestyn Syyrian johtaja Diana Semaan tiedotteessa.

Viime päivinä ainakin 250 siviiliä on kuollut pommituksissa ja tulituksessa. Viimeksi kahden vuorokauden sisällä on kuollut yhtä paljon ihmisiä elokuussa 2013, kertoi tilannetta seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö eilen.

Amnestyn mukaan kansainvälinen yhteisö on katsellut kuuden vuoden ajan sivusta, kun Syyrian hallitus on tehnyt sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Se vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa toteuttamaan omat päätöslauselmansa, joissa vaaditaan siviileihin kohdistuvien hyökkäysten ja saartojen lopettamista sekä humanitaarisen avun läpipääsyä.

”Pysyvien jäsenten, kuten Venäjän, ei pitäisi estää julmuuksiin puuttumista ja niiden lopettamista”, Semaan sanoo.

YK:n lastenjärjestö Unicef puolestaan julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon.

”Meillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä ja paheksuntaanne. Onko kärsimystä aiheuttavilla yhä sanoja, joilla oikeuttaa barbaariset toimensa”, järjestön sivuilla sanotaan.

Itä-Ghouta on viimeinen kapinallisten hallussa oleva alue Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähistöllä. Alueella elää 393 000 ihmistä. Yhteensä satoja ihmisiä on kuollut ilmaiskuissa ja tulituksessa marraskuusta lähtien. Myös kouluja ja sairaaloita on tuhottu. YK on varoittanut, että myös alueen humanitaarinen kriisi on riistäytymässä käsistä.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetoikeus ja rikosaseet & armeijakonflikti Syyria Amnesty International

Lue myös

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Koululuokallinen lapsia

Konfliktit vaikuttavat yhä kipeämmin lapsiin – asiantuntijalta ei heru ymmärrystä pakolaisvastaisuudelle

Iso osa syyrialaislapsista on menettänyt jonkun läheisensä konfliktin seurauksena. World Vision -järjestön asiantuntija Brikena Zogaj toivoo rikkailta mailta lapsiystävällisempää pakolaispolitiikkaa. ”Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavana.”

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.