Uutiset Syyrian konflikti

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi Syyrian hallitusta ja Venäjää, jotka ovat viime päivinä pommittaneet kapinallisten hallussa yhä olevaa Itä-Ghoutaa yhä kovemmin.

”Ihmiset eivät vain ole kärsineet julmasta saarrosta kuuden vuoden ajan, vaan nyt he ovat päivittäisen ristitulen ansassa. Heitä tapetaan ja vammautetaan tarkoituksella, ja se täyttää räikeän sotarikoksen tunnusmerkit”, sanoo Amnestyn Syyrian johtaja Diana Semaan tiedotteessa.

Viime päivinä ainakin 250 siviiliä on kuollut pommituksissa ja tulituksessa. Viimeksi kahden vuorokauden sisällä on kuollut yhtä paljon ihmisiä elokuussa 2013, kertoi tilannetta seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö eilen.

Amnestyn mukaan kansainvälinen yhteisö on katsellut kuuden vuoden ajan sivusta, kun Syyrian hallitus on tehnyt sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Se vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa toteuttamaan omat päätöslauselmansa, joissa vaaditaan siviileihin kohdistuvien hyökkäysten ja saartojen lopettamista sekä humanitaarisen avun läpipääsyä.

”Pysyvien jäsenten, kuten Venäjän, ei pitäisi estää julmuuksiin puuttumista ja niiden lopettamista”, Semaan sanoo.

YK:n lastenjärjestö Unicef puolestaan julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon.

”Meillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä ja paheksuntaanne. Onko kärsimystä aiheuttavilla yhä sanoja, joilla oikeuttaa barbaariset toimensa”, järjestön sivuilla sanotaan.

Itä-Ghouta on viimeinen kapinallisten hallussa oleva alue Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähistöllä. Alueella elää 393 000 ihmistä. Yhteensä satoja ihmisiä on kuollut ilmaiskuissa ja tulituksessa marraskuusta lähtien. Myös kouluja ja sairaaloita on tuhottu. YK on varoittanut, että myös alueen humanitaarinen kriisi on riistäytymässä käsistä.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetoikeus ja rikosaseet & armeijakonflikti Syyria Amnesty International

Lue myös

Syyrialaisia naisia ja tyttöjä pakolaisleirillä

Suomi lähettää lisäapua Syyriaan

Ulkoministeriö ja Suomen Punainen Risti lähettävät lähes neljä miljoonaa euroa humanitaarista apua Syyriaan, jossa etenkin terveyspalveluista on kipeä pula.
Ranskankielinen "Turkki pommittaa, maailma katselee" -kyltti

Kurdiliike ja terrorismin leima

Länsimaat ovat reagoineet vaitonaisesti Turkin hyökkäyksen Syyrian Afriniin kurdeja vastaan. Käytännössä Turkki onkin voinut sivuuttaa länsimaiden muodon vuoksi esitetyn kritiikin, kirjoittaa Reko Ravela.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Toimittajia ja kameroita murhatun toimittajan muistopaikalla Nicaraguan Managuassa

Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana

Nicaraguan viime aikojen mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että sananvapaus on pohjamudissa. ”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, kertoo kriittistä radio-ohjelmaa tekevä toimittaja Luis Galeano.
Seeproja kansallispuistossa

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.