Amerikkalaisyliopistot kahmivat maata Afrikasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amerikkalaisyliopistot kahmivat maata Afrikasta

Kiinan ja Lähi-idän lisäksi myös eri länsimaiset tahot rohmuavat maata Afrikasta, sanoo tuore tutkimus.

Kiinan ja Lähi-idän yrityksiä on syytetty viime vuosina Afrikan viljelysmaiden kahmimisesta oman väestönsä ruokkimiseksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan monet suurimmista sopimuksista tehdään kuitenkin länsimaisin varoin.

Ajatushautomo Oakland Instituten mukaan esimerkiksi yhdysvaltalaiset Harvardin ja Vanderbiltin yliopistot käyttävät brittiläisiä sijoitusrahastoja ja eurooppalaisia keinottelijoita ostaakseen tai vuokratakseen laajoja osia Afrikan viljelysmaasta.

Chinadialoguen siteeraaman tutkimuksen mukaan esimerkiksi Etelä-Sudanista on viety viime vuosina jopa 9 prosenttia maasta. Tansaniassa taas yhdysvaltalaisen AgriSol Energyn ja Iowan yliopiston 700 000 dollarin arvoinen sopimus paikallisen hallituksen kanssa siirtää 162 000 pakolaista alueelta, jota nämä ovat viljelleet lähes 40 vuoden ajan.

Tutkimuksen mukaan Afrikan pientilojen ja metsien muuttaminen sijoituskohteiksi voivat paitsi ajaa ihmisiä kodeistaan, myös nostaa ruuan hintaa ja pahentaa ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä. Sijoittajat itse sen sijaan lupaavat, että maasopimuksista syntyy työpaikkoja ja talouskehitystä.

Maailmanpankin mukaan Afrikan maista noin 60 miljoonaa hehtaaria on vuokrattu tai myyty ulkomaille viimeisten kolmen vuoden aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia