Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Afrikka taistelee tuholaisia vastaan

Armeijamadoiksi kutsutut perhosentoukat tekevät selvää viljelyksistä eri puolilla Afrikkaa. Sambiassa pelätään, että tuholaisten hyökkäykset vain pahenevat ilmastonmuutoksen myötä.
Sambialainen viljelijä Surrender Hamufuba tutkii pellollaan kasvavaa maissia, joka uhkaa joutua armeijamaidon ruuaksi. (Kuva: Friday Phiri / IPS)

Armeijamadoiksi kutsutut perhosentoukat tekevät selvää viljelyksistä eri puolilla Afrikkaa. Sambiassa pelätään, että tuholaisten hyökkäykset vain pahenevat ilmastonmuutoksen myötä.

Sambian Pemban alueella Mwanamambon kylässä asuva Surrender Hamufuba, 48, taisteli armeijamadon kanssa viimeksi vuonna 2012, jolloin asialla olivat afrikkalaiset toukat. Syksyllä 2016 vuorossa oli Amerikan mantereelta rahtien mukana saapunut sukulainen.

"Tuholaisten tihentyneet hyökkäykset voivat olla yhteydessä ilmastonmuutokseen", Hamufuba arvelee. Hänen viiden hehtaarin pelloistaan ainakin hehtaari on toukkien vallassa.

Armeijamadot ahmivat maissin ohella myös vehnää, riisiä, durraa, hirssiä sekä lukuisia muita ruokakasveja ja laitumien ruohoa. Sambian maatalousministeriön mukaan toukat ovat vallanneet lähes kymmenesosan maan 1,4 miljoonan hehtaarin maissipelloista.

"Tilanne on hallinnassa", vakuuttaa Sambian katastrofihallinnon johtaja Patrick Kangwa, jonka mukaan valtio on jakanut 87 000 litraa torjunta-aineita levitettäväksi tuholaisten valtaamille pelloille.

Ansoja uroksille

Toukkia on havaittu myös useissa muissa Afrikan maissa, ja YK:n ruokajärjestö FAO pitää aiheesta hätäkokouksen helmikuun puolivälissä Zimbabwessa.

"Armeijamatojen ilmaantuminen on riippuvainen tuulista ja sateista. Ilmastonmuutoksen myötä säät Afrikassa muuttuvat, mikä voi lisätä tai vähentää tuholaishyökkäyksiä", Sambian Copperbeltin yliopiston tutkija Donald Zulu sanoo.

Hän perää koko maan kattavaa seuranta- ja varoitusjärjestelmää. Armeijamatojen leuat jauhavat niin tehokkaasti, että vahingot saattavat olla jo laajoja, kun invaasio huomataan.

Varoitusjärjestelmänä käytetään esimerkiksi feromoniansoja, jotka houkuttelevat urospuolisia yöperhosia naaraan tuoksulla ja estävät hyönteisten lisääntymisen. Ansaan menneiden perhosten määrät yhdistettyinä sääennusteisiin toimivat pohjana viljelijöille suunnatuille varoituksille.

Monokulttuuri osasyynä

Samaan aikaan armeijamatojen kanssa Pemban alueelle on ilmaantunut toinenkin yökkönen, maissikoisa. Sille kelpaavat melkein kaikki ruohovartiset kasvit, joiden varsi on tarpeeksi tukeva, että toukka voi kaivautua sen sisään. Se näivettää kasvit ja altistaa ne homeelle.

Tutkija Zulun mukaan lämpötilalla on merkittävä vaikutus myös maissikoisaan: lämmön noustessa toukkien kehitys nopeutuu, mikä voi kasvattaa populaatioita odotettua enemmän.

Maatalousasioista Eteläisessä maakunnassa vastaava tohtori Max Choombe uskoo myös, että viime aikojen sääilmiöt ovat voineet aiheuttaa tämänkertaisen tuholaisvitsauksen. Varsinkin maissikoisan leviämisen pääsyynä hän pitää kuitenkin monokulttuuria.

"Ihmiset viljelevät vuodesta toiseen maissia", Choombe moittii. Hän uskoo, että vuoroviljely voisi katkaista tuhoisan kierteen.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousympäristö Sambia Suomen IPS

Lue myös

Viljelijä kaktuspellolla

Kaktus maistuu lehmille Brasiliassa

Kuivuus vaikeutta karjanhoitoa Brasiliassa, mutta veden varastoinnista ja kaktusrehusta on löytynyt yllättävä helpotus.
Maanviljelijä ja härkä

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Kuivunutta maata Sri Lankassa

Pahin kuivuus 40 vuoteen on ajanut Sri Lankan viljelijät ahtaalle

Viime vuoden ennätysmäisen kuivuuden vuoksi muun muassa pienviljelijä Newton Gunathileka joutuu nyt elättämään itsensä satunnaistöillä kaupungissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.