Afganistanissa vaikeinta olla vanha | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afganistanissa vaikeinta olla vanha

Muun muassa erot elinajanodotteessa ikääntyneiden välillä uhkaavat kasvaa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Sveitsi ja Norja ovat ikääntyneille parhaita maita elää, pahin vaihtoehto taas on Afganistan, käy ilmi ikääntyneiden oikeuksia puolustavan HelpAge International -järjestön tuoreesta tutkimuksesta.

Järjestön ikääntymisindeksissä pannaan järjestykseen 96 maata esimerkiksi vanhusten tulotason ja terveyspalveluiden laadun perusteella. Suomi on indeksissä sijalla 14. Järjestö on kuitenkin huolissaan siitä, että monissa maissa tietoa ikääntyneiden hyvinvoinnista ei ole saatavilla lainkaan.

"98 maata piti jättää indeksistä pois, koska meillä ei ole tarpeeksi tietoa", sanoo HelpAge Internationalin johtaja Toby Porter järjestön tiedotteessa.

Esimerkiksi Afrikan 54 maasta vain 11 on mukana indeksissä.

Parhaat kymmenen maata ovat kaikki Japania lukuun ottamatta Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan maita. Afganistanin jälkeen huonoimmin ikääntyneillä menee Malawissa, Mosambikissa sekä Palestiinalaisalueella. Pohjalukemissa eivät ole vain Afrikan ja Aasian maat, vaan myös esimerkiksi Kreikka, Venezuela ja Turkki sijoittuvat indeksissä häntäpäähän.

Tutkijat ovat huolissaan myös eriarvoisuuden kasvusta. Esimerkiksi 60-vuotiaan elinajanodotteen ero parhaiden ja huonoimpien maiden välillä leveni vuosina 1990–2012 5,7 vuodesta 7,3:een.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia