Rokottaminen kallistunut monikymmenkertaisesti kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rokottaminen kallistunut monikymmenkertaisesti kehitysmaissa

Lääkärit ilman rajoja vaatii lääkeyhtiöitä laskemaan pneumokokkirokotteen hintaa.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja vaatii isoja lääkeyhtiöitä laskemaan pneumokokkirokotteen hintaa. Järjestön tuoreen raportin (pdf) mukaan rokottaminen on köyhissä maissa nykyisin 68 kertaa kalliimpaa kuin vuonna 2001. Tauteja, joita vastaan rokotteet tehoavat, on kaksi kertaa aiempaa enemmän.

Seuraus on, että hallitukset joutuvat tekemään valintoja siitä, mitä tappavia tauteja vastaan ne rokottavat lapset, järjestö sanoo.

Yksi syy kasvaneisiin kuluihin on uudehko pneumokokkirokote. Sen kulut ovat noin 45 prosenttia lasten tarvitsemasta rokotepaketista, joka anata suojaa 12:ta tautia vastaan. Pneumokokki suojelee bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta vastaan.

Raportin mukaan suurten lääkeyhtiöiden GlaxoSmithKlinen (GSK) ja Pfizerin pitäisi alentaa rokotteen hinta viiteen dollariin eli noin 4,3 euroon per lapsi.

Tällä hetkellä ne kuitenkin ylilaskuttavat hallituksia, järjestö sanoo. Sen mukaan tilannetta edesauttavat salailupolitiikka sekä kilpailun puute. Myös hinnoittelu on villiä, ja lääkeyhtiöt antavat rokotteelle hyvin eri hintoja markkina-alueesta riippuen.

"Olemme siinä järjettömässä tilanteessa, että jotkut kehitysmaat, kuten Marokko ja Tunisia, maksavat pneumokokkirokotteesta enemmän kuin Ranska", sanoo järjestön asiantuntija Kate Elder.

Esimerkiksi Marokossa rokotteen hinta on 63,70 dollaria (55 euroa) ja Ranskassa 58,40 (50 euroa) järjestö kertoo.

Osa kehitysmaista saa bruttokansantulonsa perusteella avunantajien yhteiseltä GAVI-yhtymältä tukea rokotteiden hankkimiseen, mutta moni niistä menettää avun lähiaikoina bruttokansantulon nousun vuoksi. Silloin niiden rokotekulut voivat moninkertaistua, järjestö varoittaa.

GAVIn edustajien on määrä kokoontua ensi viikolla Berliiniin, jossa on määrä sopia 7,5 miljardin dollarin eli noin 6,5 miljardin euron lisäavusta rokotesektorille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan lääkeyhtiöt ovat reagoineet kritiikkiin sanomalla, että pneumokokkirokote on muita monimutkaisempi rokote ja niillä on jo nyt vaikeuksia saada edes kulunsa katettua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia