Naiset yhä useammin väkivallan uhreina Afganistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Naiset yhä useammin väkivallan uhreina Afganistanissa

Suurin osa tapauksista jää menemättä oikeuteen, vaikka naisiin kohdistuva väkivalta kriminalisoitiin vuonna 2009.

Aiempaa useampi afganistanilaisnainen on joutunut tänä vuonna väkivallan kohteeksi, raportoivat sekä YK että maan riippumaton ihmisoikeuskomissio AIHRC.

AIHRC:n mukaan naisiin kohdistuva väkivalta kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla lähes neljänneksen. Komission tuoreen raportin (pdf) mukaan lähes kolmannes sen tietoon tulleesta yli 4 100 tapauksesta oli suoraa fyysistä väkivaltaa.

Mukana oli esimerkiksi hakkaamista, kiehuvalla vedellä polttamista ja jopa kaksi ruumiinosien poistoa. Lisäksi naisiin kohdistuu seksuaalista, verbaalista ja taloudellista väkivaltaa, kuten raiskauksia, uhkailua ja perimisoikeuden riistämistä. 94 prosenttia väkivallasta tapahtui kotona, komissio raportoi.

Komission mukaan luvut ovat osoitus siitä, että maassa vallitsee yhä rankaisemattomuuden kulttuuri. Myös YK:n Afganistan-operaatio UNAMA sekä ihmisoikeuskomissaari ovat omassa raportissaan (pdf) huolissaan rankaisemattomuudesta. Sen mukaan poliisille ja syyttäjälle ilmoitettujen väkivaltatapausten määrä on noussut lokakuun 2012 ja syyskuun 2013 välisenä aikana kolmanneksella.

Raportissa tarkastellaan niitä väkivallantekoja, jotka kriminalisoidaan vuonna 2009 voimaan astuneessa naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa laissa. Laista huolimatta vain seitsemän prosenttia viranomaisille ja maakuntien naisjaostoille raportoiduista tapauksista päätyi oikeusprosessiin. 

Sen sijaan tapaukset käydään läpi yhä useammin välittäjien avulla, mikä ei usein auta naisten suojelemisessa, raportissa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia