Maailman tila 2014: Muutos lähtee ruohonjuuritasolta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman tila 2014: Muutos lähtee ruohonjuuritasolta

Vuotuinen raportti peräänkuuluttaa alhaalta ylöspäin lähtevää johtajuutta kestävän maailman saavuttamiseksi.

Maailma tarvitsee kestävyyden saavuttamiseksi ruohonjuuritasolta lähtevää painetta ja suurempaa hallitusten vastuullisuutta, summataan Maailman tila 2014 -raportissa.

Raportin mukaan kansalaiset ovat viime vuosina pettyneet hallitustensa saamattomuuteen saada aikaan kestäviä päätöksiä esimerkiksi ilmastokonferensseissa. Siksi johtajuus on viime aikoina lähtenyt alhaalta ylöspäin eikä ylhäältä alaspäin.

Usein tavalliset kansalaiset ajavat ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, lajien sukupuuttoon kuolemisen ja epätasa-arvon poistamiseen liittyviä asioita, eivät hallitukset ja suuryritykset, raportissa muistutetaan.

"Nykypäivän hallitukset eivät pysty kontrolloimaan itseään, koska niitä verottaa korruption rutto, joka nielee yleisen kiinnostuksen lähes jokaiseen poliittiseen järjestelmään", sanoo professori David Orr, yksi raportin kirjoittajista.

Kirjoittajat painottavat sekä poliittisten ja taloudellisten toimijoiden että kansalaisten vastuuta kestävyyden saavuttamisessa.

"Paine parantaa hallintoa joka tasolla voi tulla vain valppailta yksilöiltä, jotka toimivat yhdessä ja ovat omistautuneita tekemään yhteisöistään kestäviä", sanoo yksi raportin kirjoittajista, Michael Renner.

Vuosittain ilmestyvä Maailman tila -raportti käsittelee merkittävimpiä ympäristöhaasteita. Raporttia julkaisee Worldwatch-instituutti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia