Maailman sotilasmenot laskivat jälleen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman sotilasmenot laskivat jälleen

Ukrainan tilanne kuitenkin houkuttaa lisäämään sotilasmenoja, kertoo rauhantutkimusinstituutti Sipri.

Maailman sotilasmenot laskivat viime vuonna kolmatta vuotta peräkkäin, joskin vain hiukan, kertoo Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri. Instituutin tuoreiden tilastojen mukaan maailman asemenot laskivat noin 0,4 prosenttia edellisvuodesta.

Eniten rahaa puolustukseen käytti edelleen Yhdysvallat, noin 610 miljardia dollaria, eli noin 577 miljardia euroa. Maa on leikannut budjettivajeen vuoksi puolustusbudjettiaan reippaasti, mutta seuraavaksi suurimmat Kiina, Venäjä ja Saudi-Arabia lisäsivät menojaan. Myös esimerkiksi Lähi-idässä ja suuressa osassa Afrikkaa asemenot ovat kasvaneet.

"Lisäykset heijastavat osittain heikentynyttä turvallisuustilannetta, mutta monissa tapauksissa ne ovat myös korruption, oman edun tavoittelun ja autokraattiset hallintojen tuotos", sanoo Siprin sotilasmenoprojektin johtaja Sam Perlo-Freeman.

Instituutin mukaan Ukrainan konflikti houkuttelee monia Venäjän lähellä sijaitsevia, Keski-Euroopan ja Baltian maita sekä Pohjoismaita lisäämään sotilasmenojaan. Ukraina lisäsi kulutusta viime vuonna yli 20 prosenttia. Ukrainan kriisi saattaakin katkaista laskevan sotilasmenotrendin Länsi- ja Keski-Euroopassa, instituutti toteaa.

Suomen sotilasmenot olivat tilastojen mukaan viime vuonna noin 2,75 miljardia euroa, noin 3,6 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia