Uutiset

Zimbabwessa oppositiossa olo on vaarallisin ammatti

"Zimbabwessa ei ole tällä hetkellä vaarallisempaa ja riskialttiimpaa ammattia kuin kuulua poliittiseen oppositioon jäsenenä tai johtajana", Welshman Ncube sanoo. Oppositioon kuuluminen tietää kaikenlaisia vaikeuksia, nälkä mukaan lukien.

"Politiikkaan osallistuminen on kriminalisoitu", jatkaa Ncube, joka on Zimbabwen tärkeimmän oppositiopuolueen, Demokraattisen muutoksen liikkeen (MDC) pääsihteeri.

Zimbabwen politiikalle on ollut itsenäisyyttä edeltävistä ajoista asti leimallista poliittisen kilpailun tukahduttaminen ja väkivallan käyttäminen vallan välineenä.

Aiemmin Rhodesiana tunnettu Zimbabwe itsenäistyi Britannian vallasta 1980. Johtoon nousi vapaussodassa (1960-1979) kunnostautunut Zanu-PF-puolue kärjessään Robert Mugabe.

"Oppositiota ei hyväksytä saati siedetä. Zanu-PF toimii yhä vapaussodan hengessä, jonka mukaan toisinajattelijat leimataan vihollisiksi. Oppositio mielletään nyt valtion viholliseksi", ihmisoikeusjuristi ja -aktivisti Brian Kagoro selittää.

Oppositioon kuuluminen tietää kaikenlaisia vaikeuksia, nälkä mukaan lukien. Zimbabwen ruokapulan ollessa pahimmillaan viime vuonna Zanu-PF epäsi moneen otteeseen elintarvikeavun MDC:n kannattajilta.

Ruoka-avun tarpeessa on yhä seitsemän miljoonaa ihmistä eli yli puolet Zimbabwen asukkaista. Pulan syyt ovat kuivuudessa, mutta myös kiistellyssä maauudistuksessa.

Ruoantuotanto romahti, kun presidentti Mugaben hallitus takavarikoi vuosina 2000-2002 maat 4 500 valkoiselta suurtilalliselta ja jakoi ne maattomille mustille.

Poliittisissa väkivaltaisuuksissa on 2000-luvulla kuollut vähintään 300 ihmistä, joista valtaosa MDC:n jäseniä. Lisäksi tuhansia on kidutettu ja raiskattu.

"Valtio on nyt kehityksen suurin este. Oppositio ei joudu taistelemaan pelkästään hallitsevaa puoluetta, vaan myös armeijaa, poliisia ja muita hallituksen käsikassaroita vastaan", poliittinen kommentaattori Deprose Muchena huomauttaa.

Hallitus on värvännyt muun muassa vapaussodan veteraaneja ja nuorisojärjestöjä taistelemaan oppositiota vastaan. Kun MDC järjesti kesäkuun alkupuolella mielenosoituksia hallitusta vastaan pääkaupungissa Hararessa, nuoriso-osastoja marssitettiin estämään niitä.

Maaseutu on paljolti hallituksen tukialuetta. Siellä militantit käyvät paikallisten mielipidevaikuttajien, kuten opettajien, kimppuun. Heidät yritetään pelottelun ja terrorin keinoin pitää loitolla oppositiosta.

Sähköinen tiedonvälitys on valtion monopoli, joten se toimii hallituksen propagandavälineenä antamatta oppositiolle sanan sijaa.

Kansalaisten sanan-, kokoontumis- ja yhdistymisvapautta on lisäksi rajoitettu lukuisilla laeilla. Laki poliittisten puolueiden rahoituksesta esimerkiksi kieltää tiukasti ulkomaisen tuen vastaanottamisen.

"Demokraattiset laitokset, kuten parlamentti, on valjastettu syytämään demokratian vastaisia lakeja", Muchena sanoo.

Oppositiopuolueista MDC on ainoana onnistunut ulottamaan toimintansa valtakunnalliseksi. Siinä on auttanut puolueen johtajan Morgan Tsvangirain tausta: hän toimi aiemmin Zimbabwen ammatillisen keskusjärjestön pääsihteerinä.

"Meidän suurin valttimme on ihmisten rohkeus esittää selviä vaatimuksia huolimatta kaikista hallituksen heihin kohdistamista ilkeyksistä", MDC:n puoluesihteeri Ncube sanoo.

Tsvangirai oli hiljattain kaksi viikkoa telkien takana epäiltynä aikeista kaataa Mugaben hallitus väkivalloin. Häntä ja kahta muuta MDC:n johtajaa syytetään myös suunnitelmista murhata Mugabe.

Etelä-Afrikka on yhdessä Nigerian kanssa koettanut välittää Zimbabwen hallituksen ja opposition välisessä kiistassa. Etelä-Afrikka kuitenkin korostaa, että viime kädessä ratkaisu on zimbabwelaisten omissa käsissä.

Zimbabwen tilanteen uskotaan nousevan esille heinäkuussa, kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bush tekee ensimmäisen virallisen vierailunsa Afrikkaan. Hänen on määrä käydä 7.-12. heinäkuuta Etelä-Afrikassa, Senegalissa, Nigeriassa, Botswanassa ja Ugandassa.

(Inter Press Service)

ihmisoikeudetpolitiikka Zimbabwe

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
Sormi painamassa tietokoneen näppäimistöä

Raportti: Suuret teknologiafirmat vaarassa sotkeutua tappajarobottien kehittämiseen

Tuoreen raportin mukaan muun muassa Microsoft ja Amazon voivat viedä maailman lähemmäs kohti tappajarobotteja, elleivät ne sanoudu irti niiden kehittämisestä.
Joukko naisia istumassa

Tulikivenkatkuinen runo presidentistä johti 1,5 vuoden vankeustuomioon Ugandassa – Runoilija sai tuomion kyberhäirinnästä

Tohtori Stella Nyanzi kirjoitti räävittömän runon, jossa toivotaan, ettei presidentti Yoweri Museveni olisi koskaan syntynytkään. Kovan tuomion pelätään tukkivan muidenkin kriitikoiden suut.
Puiden taimia ruukuissa

Maanviljelijät pelastavat Sambian metsiä – Puuntaimien myyminen tuo tuloja ja auttaa elvyttämään metsää

Metsää raivataan Sambiassa muun muassa polttopuuksi ja maanviljelyksen tarpeisiin. Nyt metsiensuojelun avuksi ovat tulleet paikalliset yhteisöt.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset