Uutiset Ruokaturva

Zimbabwen karjaa uhkaa tuho kuivuuden seurauksena

Kuivuus on aiheuttanut ruokapulaa myös ihmisille, ja moni joutuu myymään jäljellä olevat lehmänsä ostaakseen maissijauhoa.
Zimbabwelaismies yrittää saada laihaa lehmäänsä pysymään jaloillaan Manicalandin maakunnassa. (Kuva: Jeffrey Moyo / IPS)

(IPS) -- "Minulla oli 27 lehmää, mutta 24 on jo kuollut veden ja ravinnon puutteeseen", zimbabwelainen Evans Sinyoro sanoo.

Manicalandin maakunnan Buhera kuuluu kuivuuden pahimmin koettelemiin alueisiin. Sääilmiö El Niñon aiheuttama kuivuus on Zimbabwen kovin sitten vuoden 1992, jolloin menetettiin yli miljoona eläintä.

"Pelkästään täällä Buherassa menehtyy nyt 20–30 eläintä päivässä juomaveden ja ruohon puutteeseen", maatalousneuvoja Neverson Mutero vahvistaa. Hänestä tilanne näyttää siltä, että Zimbabwen karja pyyhkäistään pois maanpinnalta.

Hinta romahti

Manicalandin ohella pahimmat karjatuhot ovat osuneet pohjoiseen ja eteläiseen Matabelelandiin, Midlandsiin ja varsinkin Masvingon maakuntaan, jossa oli huhtikuun lopulla kuollut jo yli 6 500 eläintä. Koko Zimbabwen menetys oli tuolloin noin 16 000 päätä.

Karjan kokonaismäärä Zimbabwessa arvioitiin viime vuonna 5,3 miljoonaksi. Vielä vuonna 2014 eläimiä oli 6 miljoonaa.

Eläinten hinnat ovat romahtaneet Buherassa ja muilla kuivuusalueilla. Lehmästä maksetaan nyt noin 45 euroa, kun hinta on normaalisti kymmenkertainen.

Kuivuus on aiheuttanut ruokapulaa myös ihmisille, ja moni joutuu myymään jäljellä olevat lehmänsä ostaakseen maissijauhoa.

Miljoonat avun tarpeessa

"Emme voi vain katsella vierestä eläintemme riutumista. Mieluummin vaihdamme lehmän 50 kilon maissisäkkiin", buheralainen neljän lapsen äiti Madeline Chishamba sanoo.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP) arvioi, että vähintään neljä miljoonaa zimbabwelaista on ruoka-avun tarpeessa.

Koko eteläisen Afrikan alueella kuivuuden aiheuttaman nälän kourissa on 16 miljoonaa ihmistä, ja luku voi vielä moninkertaistua. Zimbabwen ohella kovilla ovat muun muassa Malawi ja Sambia sekä Etelä-Afrikka, joka kärsii historiansa pahimmasta kuivuudesta.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Ruokaturva maatalousruoka Zimbabwe Suomen IPS

Lue myös

Kolme naista pienen pöydän ääressä

Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä

YK:n mukaan Somalian tämän vuoden viljasato on huonoin sitten vuoden 2011, jolloin maa ajautui nälänhätään. Sen jälkeenkin maassa on kärsitty jatkuvasti kuivuudesta, eivätkä perheet yksinkertaisesti ole ehtineet toipua katastrofeista.
Maissia ja papukasvi lablabia pellolla Zimbabwessa.

YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan

Zimbabwe oli aikanaan eteläisen Afrikan ruuan tuottaja, mutta nyt talousvaikeudet, kuivuus ja luonnonkatastrofit ovat ajaneet sen pahaan ruokakriisiin. Maissivarastot saattavat loppua jo lokakuussa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta