Uutiset

Zimbabwen "ilmainen" äitiyshuolto on liian kallis

Zimbabwen virallinen politiikka lupaa äideille
ja vauvoille maksuttoman terveydenhuollon. Käytännössä lupaus ei
toteudu.

Zimbabwen virallinen politiikka lupaa äideille ja vauvoille maksuttoman terveydenhuollon. Käytännössä lupaus ei toteudu.

Maan talousahdinko on kuitenkin ajanut klinikat perimään maksuja, jotka ajavat äidit epätoivoisiin tekoihin ja vaarantavat lasten terveyden.

Ainakin yhden naisen tiedetään salakuljettaneen vauvansa ulos synnytyssairaalasta, josta häntä oli kielletty poistumasta ennen kuin maksut on hoidettu.

Toisaalla maksukyvyttömiltä naisilta on evätty lapsen syntymätodistus ja sen mukana kaikki hoito.

Lasta ei hoideta ilman maksuja


Thandeka Mbewe, 25, synnytti kuukausi sitten ja yrittää yhä haalia sairaalamaksuja kokoon. Pelkkä valtion klinikan sisäänkirjoittautumismaksu on 39 euroa eli kolmannes alemman virkamiehen kuukausipalkasta.

"Lastani ei otettu pakolliseen kaksiviikkoistarkastukseen maksurästieni vuoksi. Nyt pelkään, että minua syytetään vauvan terveyden laiminlyönnistä, kun lopulta saan maksut kokoon", Mbewe valittaa.

Zimbabwen kätilöt ovat hankalassa välikädessä köyhien äitien ja maksuista päättävien viranomaisten välissä. He vaativat hallitusta poistamaan kaikki äitiyshuollon maksut.

"Kun äideillä ei ole varaa terveyspalveluihin, he etsivät apua vanhoilta kansanparantajilta, mikä altistaa lapset vaaroille", Bulawayossa työskentelevä sairaanhoitaja Hilda Noko varoittaa.

köyhyysterveys Zimbabwe

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.