Zimbabwen "ilmainen" äitiyshuolto on liian kallis | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwen "ilmainen" äitiyshuolto on liian kallis

Zimbabwen virallinen politiikka lupaa äideille
ja vauvoille maksuttoman terveydenhuollon. Käytännössä lupaus ei
toteudu.

Zimbabwen virallinen politiikka lupaa äideille ja vauvoille maksuttoman terveydenhuollon. Käytännössä lupaus ei toteudu.

Maan talousahdinko on kuitenkin ajanut klinikat perimään maksuja, jotka ajavat äidit epätoivoisiin tekoihin ja vaarantavat lasten terveyden.

Ainakin yhden naisen tiedetään salakuljettaneen vauvansa ulos synnytyssairaalasta, josta häntä oli kielletty poistumasta ennen kuin maksut on hoidettu.

Toisaalla maksukyvyttömiltä naisilta on evätty lapsen syntymätodistus ja sen mukana kaikki hoito.

Lasta ei hoideta ilman maksuja


Thandeka Mbewe, 25, synnytti kuukausi sitten ja yrittää yhä haalia sairaalamaksuja kokoon. Pelkkä valtion klinikan sisäänkirjoittautumismaksu on 39 euroa eli kolmannes alemman virkamiehen kuukausipalkasta.

"Lastani ei otettu pakolliseen kaksiviikkoistarkastukseen maksurästieni vuoksi. Nyt pelkään, että minua syytetään vauvan terveyden laiminlyönnistä, kun lopulta saan maksut kokoon", Mbewe valittaa.

Zimbabwen kätilöt ovat hankalassa välikädessä köyhien äitien ja maksuista päättävien viranomaisten välissä. He vaativat hallitusta poistamaan kaikki äitiyshuollon maksut.

"Kun äideillä ei ole varaa terveyspalveluihin, he etsivät apua vanhoilta kansanparantajilta, mikä altistaa lapset vaaroille", Bulawayossa työskentelevä sairaanhoitaja Hilda Noko varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia