Zimbabwe luisumassa taas kohti epävakautta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zimbabwe luisumassa taas kohti epävakautta

International Crisis Group vaatii kansainvälistä painostusta uudistusten edistämiseksi Zimbabwessa.

Zimbabwen puolueiden poliittinen sopimus ei ole onnistunut toivotusti, varoittaa International Crisis Group. Ajatushautomo pelkää, että maa päätyy jälleen väkivallan tielle.

Zimbabwen kolme suurinta puoluetta tekivät sopimuksen yhteistyöstä syyskuussa 2008. Sen avulla maan presidenttinä jatkoi Robert Mugabe ja pääministeriksi nousi MDC-puolueen Morgan Tsvangirai.

Sopimuksen oli tarkoitus ratkoa Zimbabwen poliittisia ja taloudellisia kriisejä sekä luoda uusi perustuslaki, mutta se ei ole onnistunut tehtävässään. Crisis Groupin mukaan Mugaben Zanu-PF-puolue ei ole uskottavasti sitoutunut demokraattisiin uudistuksiin.

Crisis Group pelkää, että ilman Zanu-PF:ään kohdistettua vahvempaa kansainvälistä painostusta hallituskoalitio voi romahtaa ja laukaista uudet väkivaltaisuudet. Mikäli maassa järjestetään vaalit ennen uudistusten toteutumista, väkivallan riski lisääntyy entisestään.

Crisis Groupin mukaan Zimbabwessa tarvitaan lisää kansainvälistä painostusta. Helmikuussa maassa vierailleen kansainvälisen välitystiimin pitäisi olla läsnä maassa jatkuvasti ja valvottava uudistusten toteutumista. Crisis Group toivoo, että myös YK ja EU voisivat avustaa poliittisen sopimuksen toteutumisessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia