Ympäristötieto kulkee Dohasta Turkanaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristötieto kulkee Dohasta Turkanaan

"Ilmastonmuutos ei johdu Jumalan vihasta", kenialaisnainen opastaa kanssasisariaan.

Pilvenpiirtäjät Qatarin Dohassa ovat jyrkkä vastakohta Cecilia Kiben kotiseudulle Kenian syrjäisellä Turkanan alueella. Hän toivoo kuitenkin saavansa ympäristökokouksesta tietoa, joka helpottaa naisten elämää kotona.

Pääosin paimentolaisten asuttama Turkana ei ole saanut kunnon sateita viiteen vuoteen, ja vuonna 2011 Afrikan sarvea koetellut kuivuus kuritti Kiben kotiseutua kovimmin. YK:n mukaan aliravittujen osuus alueella nousi 37 prosenttiin eli pahimmaksi 20 vuoteen.

Kibe, joka on taustaltaan maanviljelijä ja koulutukseltaan sosiologi, kimpaantui jatkuviin satojen menetyksiin ja nälkään. Hän perusti verkoston välittämään tietoa alueen naisille.

"Useimmat naiset Afrikan maaseudulla pitävät ilmastonmuutoksen syynä Jumalan vihaa tai muita myyttejä", Kibe kertoo.

Hän antoi verkostolleen nimen Kenian ilmasto-oikeudenmukaisuuden naismestarit. Kibe kouluttaa "mestareita", jotka puolestaan välittävät tietoa kotiseutunsa muille naisille. Toiminnasta hyötyy jo yli 3 000 kotitaloutta.

Tarpeet ja tieto yhteen

"Naiset määrittelevät omat tarpeensa, ja minä hankin tietoa esimerkiksi täältä YK:n COP 18 -ilmastokokouksesta. Tarvitsemme tietoja ymmärtääksemme, mitä on tapahtumassa", Kibe selittää.

Hänen mukaansa tarpeiden ja tiedon pohjalle kehitellään kylissä hankkeita, jotka auttavat sopeutumista ilmastonmuutokseen. Toimintaa tukee Irlannin entisen presidentin perustama Mary Robinson Foudation for Climate Justice, joka myös kustansi Kiben Dohaan.

Kibe asettaa etusijalle kotiseutunsa ruokaturvan parantamisen. Yksi lääke siihen on vesipulan kuihduttaman maissin vaihtaminen paremmin kuivuutta kestävään maniokkiin.

Toinen avainasia on puhdas vesi. Kiben mukaan naiset ja lapset joutuvat raahaamaan pitkiä matkoja vettä, joka on usein saastunutta.

"Täytyy ottaa käyttöön aurinkovoimalla toimivia vedenpuhdistimia. Ongelma ratkeaa nappia painamalla", Kibe kertoo.

Jokaisen hänen verkostonsa jäsenen toivotaan istuttavan viisi puuta lieventämään kasvihuonekaasujen vaikutusta.

Naisten rooli vahvaksi

Yhdysvaltain Teksasin yliopiston tutkija Trish Glazebrook kiittää Kiben toimintaa. "Tiedon välittäminen on tärkeää, koska naisten pitää löytää ilmastoystävällisiä menetelmiä viljelyyn ja kodin energiatalouteen."

"Moni Cecilian kaltainen maaseudun nainen edistää muutoksiin sopeutumista perustasolla, mutta he saavat harvoin tunnustusta tai riittäviä voimavaroja", Mary Robinson sanoo. Hän kehottaa vahvistamaan naisten roolia ympäristökokouksissa.

Mosambikin ympäristöministeri Acinda Abreu korostaa, että ilmastonmuutosstrategioissa tulisi nostaa etusijalle maanviljelijät ja etenkin kotitarveviljelyä harjoittavat naiset ja näiden yhteisöt.

Naisten on saatava tietoa, jotta he voivat osallistua ilmastonmuutosta koskevaan päätöksentekoon, Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton neuvonantaja Francois Rogers muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia