Uutiset Merien tila

Ympäristöjärjestöt pettyneitä EU:n kalastuskiintiöpäätökseen

EU:n maa- ja metsätalousneuvoston lukkoon lyömät Itämeren kalastuskiintiöt jäivät liian suuriksi, vaikka juuri uusitun kalastuspolitiikan ideana oli lopettaa ylikalastus, sanovat WWF ja Oceana.
(Kuva: Tanya Patrice / cc 2.0)

Ympäristöjärjestöt ovat pettyneitä EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston päätökseen Itämeren ensi vuoden kalastuskiintiöistä. Järjestöjen mukaan kiintiöt jäivät liian suuriksi, vaikka EU:n juuri uudistetun kalastuspolitiikan keskeinen ajatus on ylikalastuksen lopettaminen.

Luxemburgissa maanantaina tehdyt päätökset Itämeren saalismääristä olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun EU alkoi toimeenpanna yhteistä uudistettua kalastuspolitiikkaa vuoden alussa.

Päätösten mukaan Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiötä pienennetään 10 prosenttia, Suomenlahdella kiintiö jää ennalleen. Itämeren itäisen turskan kalastusta puolestaan päätettiin vähentää 22 prosenttia ja läntisen 6,7 prosenttia, kertoo maa- ja metsätalousministeriö.

Kiintiöt eivät vastaa tutkijoiden tieteellisiä suosituksia, sanoo ympäristöjärjestö WWF, joka on erityisen huolissaan lohikiintiöstä.

"Kiintiöpäätös mahdollistaa lohenkalastuksen lisäämisen Suomenlahdella. Tämä voi vaarantaa Suomenlahden heikkojen alkuperäiskantojen elpymisen ja toisaalta vaikeuttaa lohikantojen palauttamisen sellaisiin jokiin, joista alkuperäinen lohikanta on tuhoutunut", WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

Myös itäisen turskakannan kiintiötä olisi pitänyt leikata järjestön mukaan enemmän.

EU:n kalastuksesta vastaavat ministerit epäonnistuivat omien päätöstensä noudattamisessa, summaa myös kansainvälinen mertensuojelujärjestö Oceana.

"Tämä osoittaa vain sen, että EU:n päätöksentekijät pystyvät tekemään kunnianhimoisia sopimuksia, mutta epäonnistuvat, kun tulee toimeenpanon aika", sanoo järjestön Itämeri-toimiston johtaja Hanna Paulomäki.

kalastusEUympäristösuojelu WWF Suomi

Lue myös

Laituri Itämerellä Pohjois-Saksassa.

Suomi toiseksi paras Itämeren suojelussa

Ruotsi suoriutui parhaiten ja Venäjä heikoiten Itämeren suojelussa, selviää ympäristöjärjestö WWF:n selvityksestä. Suojelussa ei olla edetty kuitenkaan toivotulla tavalla, joten kaikilla Itämeren rantavaltioilla riittää petrattavaa.

YK julisti sodan merten muoviroskalle

YK:n #Cleanseas-kampanjan tavoitteena on saada valtiot ja yritykset vähentämään muovijätettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.