Uutiset Merien tila

Ympäristöjärjestöt pettyneitä EU:n kalastuskiintiöpäätökseen

EU:n maa- ja metsätalousneuvoston lukkoon lyömät Itämeren kalastuskiintiöt jäivät liian suuriksi, vaikka juuri uusitun kalastuspolitiikan ideana oli lopettaa ylikalastus, sanovat WWF ja Oceana.
(Kuva: Tanya Patrice / cc 2.0)

Ympäristöjärjestöt ovat pettyneitä EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston päätökseen Itämeren ensi vuoden kalastuskiintiöistä. Järjestöjen mukaan kiintiöt jäivät liian suuriksi, vaikka EU:n juuri uudistetun kalastuspolitiikan keskeinen ajatus on ylikalastuksen lopettaminen.

Luxemburgissa maanantaina tehdyt päätökset Itämeren saalismääristä olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun EU alkoi toimeenpanna yhteistä uudistettua kalastuspolitiikkaa vuoden alussa.

Päätösten mukaan Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiötä pienennetään 10 prosenttia, Suomenlahdella kiintiö jää ennalleen. Itämeren itäisen turskan kalastusta puolestaan päätettiin vähentää 22 prosenttia ja läntisen 6,7 prosenttia, kertoo maa- ja metsätalousministeriö.

Kiintiöt eivät vastaa tutkijoiden tieteellisiä suosituksia, sanoo ympäristöjärjestö WWF, joka on erityisen huolissaan lohikiintiöstä.

"Kiintiöpäätös mahdollistaa lohenkalastuksen lisäämisen Suomenlahdella. Tämä voi vaarantaa Suomenlahden heikkojen alkuperäiskantojen elpymisen ja toisaalta vaikeuttaa lohikantojen palauttamisen sellaisiin jokiin, joista alkuperäinen lohikanta on tuhoutunut", WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

Myös itäisen turskakannan kiintiötä olisi pitänyt leikata järjestön mukaan enemmän.

EU:n kalastuksesta vastaavat ministerit epäonnistuivat omien päätöstensä noudattamisessa, summaa myös kansainvälinen mertensuojelujärjestö Oceana.

"Tämä osoittaa vain sen, että EU:n päätöksentekijät pystyvät tekemään kunnianhimoisia sopimuksia, mutta epäonnistuvat, kun tulee toimeenpanon aika", sanoo järjestön Itämeri-toimiston johtaja Hanna Paulomäki.

kalastusEUympäristösuojelu WWF Suomi

Lue myös

Laituri Itämerellä Pohjois-Saksassa.

Suomi toiseksi paras Itämeren suojelussa

Ruotsi suoriutui parhaiten ja Venäjä heikoiten Itämeren suojelussa, selviää ympäristöjärjestö WWF:n selvityksestä. Suojelussa ei olla edetty kuitenkaan toivotulla tavalla, joten kaikilla Itämeren rantavaltioilla riittää petrattavaa.

YK julisti sodan merten muoviroskalle

YK:n #Cleanseas-kampanjan tavoitteena on saada valtiot ja yritykset vähentämään muovijätettä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset