Ympäristöjärjestöt pettyneitä EU:n kalastuskiintiöpäätökseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristöjärjestöt pettyneitä EU:n kalastuskiintiöpäätökseen

EU:n maa- ja metsätalousneuvoston lukkoon lyömät Itämeren kalastuskiintiöt jäivät liian suuriksi, vaikka juuri uusitun kalastuspolitiikan ideana oli lopettaa ylikalastus, sanovat WWF ja Oceana.

(Kuva: Tanya Patrice / cc 2.0)

Ympäristöjärjestöt ovat pettyneitä EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston päätökseen Itämeren ensi vuoden kalastuskiintiöistä. Järjestöjen mukaan kiintiöt jäivät liian suuriksi, vaikka EU:n juuri uudistetun kalastuspolitiikan keskeinen ajatus on ylikalastuksen lopettaminen.

Luxemburgissa maanantaina tehdyt päätökset Itämeren saalismääristä olivat ensimmäiset sen jälkeen, kun EU alkoi toimeenpanna yhteistä uudistettua kalastuspolitiikkaa vuoden alussa.

Päätösten mukaan Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiötä pienennetään 10 prosenttia, Suomenlahdella kiintiö jää ennalleen. Itämeren itäisen turskan kalastusta puolestaan päätettiin vähentää 22 prosenttia ja läntisen 6,7 prosenttia, kertoo maa- ja metsätalousministeriö.

Kiintiöt eivät vastaa tutkijoiden tieteellisiä suosituksia, sanoo ympäristöjärjestö WWF, joka on erityisen huolissaan lohikiintiöstä.

"Kiintiöpäätös mahdollistaa lohenkalastuksen lisäämisen Suomenlahdella. Tämä voi vaarantaa Suomenlahden heikkojen alkuperäiskantojen elpymisen ja toisaalta vaikeuttaa lohikantojen palauttamisen sellaisiin jokiin, joista alkuperäinen lohikanta on tuhoutunut", WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska sanoo.

Myös itäisen turskakannan kiintiötä olisi pitänyt leikata järjestön mukaan enemmän.

EU:n kalastuksesta vastaavat ministerit epäonnistuivat omien päätöstensä noudattamisessa, summaa myös kansainvälinen mertensuojelujärjestö Oceana.

"Tämä osoittaa vain sen, että EU:n päätöksentekijät pystyvät tekemään kunnianhimoisia sopimuksia, mutta epäonnistuvat, kun tulee toimeenpanon aika", sanoo järjestön Itämeri-toimiston johtaja Hanna Paulomäki.

Lisää uusi kommentti