Ylipaino jo nälkää yleisempi ilmiö | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ylipaino jo nälkää yleisempi ilmiö

Lihavuus on yhä useammin köyhien ongelma, vauraiden maiden keskiluokka taas on jo alkanut laihtua.

Alkuperäiskansatkaan eivät ole säästyneet lihavuusepidemialta. Eteläamerikkalaisen mapuche-kansan jäseniä uuden vuoden juhlassaan. (Kuva: Fernando Fiedler/IPS)

(IPS) -- Ylipaino ja lihavuus ovat huomattavasti yleisempiä ongelmia kuin aliravitsemus. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa on 1,5 miljardia ylipainoista ihmistä. Heistä joka kolmas on lihava. Aliravitsemuksesta kärsii yli 800 miljoonaa ihmistä.

Maailmanlaajuisesti ylipaino ja lihavuus ovat yleistyneet muutamassa vuodessa yli 40 prosenttia. Mikäli suuntaus jatkuu, puolet maailman aikuisista on 15 vuoden kuluttua vähintäänkin ylipainoisia.

McKinsey-yhtiö laskee, että lihavuudesta koituvat kustannukset - muun muassa lisääntyneet sairaanhoitokulut ja sairaspoissaolot - vastaavat 2,8:aa prosenttia koko maailman kansantuotteesta. Summa ylittää sodista ja terrorismista tai toisaalta tupakoinnista aiheutuvat kulut.

Ylipaino on yhä useammin köyhän ongelma. Vauraiden maiden keskiluokka on jo alkanut laihtua elämäntapamuutosten ansiosta. Yhä useampi tarkkailee syömisiään ja harrastaa liikuntaa kaloreita polttaakseen.

Lihavuusepidemia näkyy kuolleisuudessa

YK:n mukaan voidaan puhua lihavuusepidemiasta. Ylipainolla on yhteys moniin aineenvaihduntasairauksiin, kuten kakkostyypin diabetekseen, useisiin syöpiin sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Vuodessa se aiheuttaa noin 2,8 miljoonaa kuolemaa.

Monet ravitsemukseen liittyvät ongelmat vaativat WHO:n mukaan poliittisen ohjauksen lisäämistä ja kansainvälistä yhteistyötä. Ongelmiin kuuluvat nälän ja aliravitsemuksen ohella elämäntapasidonnaiset, usein lihavuuteen liittyvät sairaudet.

Lihavuusepidemian hoitoon ei uskota löytyvän yksittäistä lääkettä. McKinsey-tutkimuslaitos ehdottaa raportissaan ruokaan liittyvän tiedon lisäämistä, pikaruoka-annosten pienentämistä, mainonnan rajoittamista sekä terveellisen ruuan tarjoamista kouluissa ja työpaikkaravintoloissa.

Toiveita maailman nopeimmin leviäväksi kutsutun epidemian nujertamisesta on. Yhdysvalloissa lasten lihavuus väheni 43 prosenttia vuosina 2004­–2013.

Lisää uusi kommentti