Uutiset Koulutus kehitysmaissa

Yli viidennes konfliktimaiden lapsista ei käy koulua

Monissa konfliktimaissa reilusti yli puolet lapsista ei käy koulua. Samaan aikaan vain murto-osa humanitaarisesta avusta ohjataan koulutukseen, muistuttaa Unicef.
Etelä-Sudanissa enemmistö lapsista ei käy koulua. Kuvassa koululaisia vuonna 2014. (Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli viidennes konfliktimaiden lapsista, yli 25 miljoonaa lasta, ei pääse kouluun, laskee YK:n lastenrahasto Unicef. Samaan aikaan vain murto-osa humanitaarisesta avusta ohjataan koulutukseen.

Unicef tarkastelee 22 konfliktimaan 6–15-vuotiaita. Sen mukaan alakoulutasolla pahin tilanne on Etelä-Sudanissa, jossa lähes 72 prosenttia lapsista ei käy koulua. Sen jälkeen tulevat Tšad ja Afganistan, joissa koulua käymättömien osuus on 50 ja 46 prosenttia.

Samoissa maissa myös tyttöjen koulunkäynti on erityisen huonolla tolalla – Etelä-Sudanissa peräti 76 prosenttia tytöistä ei käy alakoulua.

"Koulutus ei ole koskaan tärkeämpää kuin sodan aikana. Miten lapset saavuttavat täyden potentiaalinsa ilman koulutusta ja vaikuttavat perheidensä, yhteisöidensä ja talouksiensa tulevaisuuteen ja vakauteen?" kritisoi Unicefin koulutuspäällikkö Josephine Bourne tiedotteessa.

Tilanne on kehno myös yläkoulutasolla. Nigerissä yli kaksi kolmasosaa lapsista ei käy koulua, Etelä-Sudanissa 60 ja Keski-Afrikan tasavallassa 55 prosenttia. Koulua käymättömien tyttöjen osuus on vieläkin suurempi kuin alakoulutasolla.

Unicef muistuttaa, että vuodesta 2010 alkaen vain alle kaksi prosenttia humanitaarisesta avusta – eli hätäavusta, jota annetaan konfliktien ja katastrofien yhteydessä – on ohjattu koulutukseen. Tilanteen muuttamiseksi tarvittaisiin 8,5 miljardia dollaria, eli noin 7,8 miljardia euroa vuosittain.

Koulutus kehitysmaissa koulutuslapsetkonflikti Suomen UNICEF

Lue myös

Joukko tyttöjä heiluttaa

Raportti: Tyttöjen huono koulutus maksaa maailmalle biljoonia dollareita

Vain kolmannes köyhien maiden tytöistä saa yläkoulun päätökseen. Kouluttamattomuus tarkoittaa sekä taloudellisia että yhteiskunnallisia menetyksiä, varoitetaan Maailmanpankin raportissa.
Opettaja vahingoittuneessa koulussa

Kouluihin hyökätty viidessä vuodessa toistakymmentä tuhatta kertaa

Tuoreen raportin mukaan aseelliset hyökkäykset kouluja vastaan ovat viime vuosina lisääntyneet. Kouluja käytetään myös esimerkiksi tukikohtina ja pidätyskeskuksina.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.