Uutiset Lasten oikeudet

Yli puoli miljoonaa lasta tarvitsee apua Libyassa

Lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa Libyan poliittisessa kaaoksessa. Pelkästään maan sisäisiä pakolaislapsia on 80 000. Moni heistä kokee väkivaltaa ja hyväksikäyttöä.
Lapset vilkuttavat avustushelikopterille Libyassa.
Yli 80 000 lasta on parhaillaan pakolaisena oman maan sisällä. (Kuva: Iason Foounten / United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Jopa yli 550 000 lasta tarvitsee apua Libyan poliittisen kaaoksen ja konfliktin keskellä. Maa on ollut kaaoksessa sen jälkeen kun diktaattori Mummar Gaddafi tapettiin vuonna 2011. Maan oikeusjärjestelmä ei toimi ja talous on romahtanut.

”Raaka väkivalta on pakottanut kokonaisia perheitä pakenemaan kotoa. Yli 80 000 lasta on pakolaisena oman maan sisällä. Siirtolaislapset ovat Libyassa erityisen haavoittuvassa asemassa. Heitä käytetään hyväksi ja he kohtaavat väkivaltaa, myös pidätyskeskuksissa, sanoo YK:n lasten oikeuksien järjestö Unicefin aluejohtaja Geert Cappelaere.

Pidätyskeskset ovat keskuksia, joissa siirtolaisia pidetään säilössä ja niissä esiintyvästä raa’asta väkivallasta on raportoinut myös YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM. Keskuksissa ihmisiä on kuollut myös tauteihin ja jopa nälkään.

Suuri osa esimerkiksi Kreikkaan tai Italiaan saapuneista pakolaislapsista on lähtenyt nimenomaan Libyasta, kohdattuaan siellä väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, vaikkei Eurooppa ole ollut lapsille ensisijainen määränpää.

Unicef on auttanut Libyan lapsia vuodesta 2011 asti ja se suunnittelee tehostavansa aputoimia, vahvistamalla myös valtion instituutioita ja kansalaisyhteiskuntaa. Se on tukenut muun muassa lasten rokotekampanjaa ja YK:n turvallisuusneuvosto neuvottelee Libyan poliittisten toimijoiden kanssa tulitauosta ja rauhasta.

”Vetoamme lasten edun nimissä, että maa pyrkii välittömään poliittiseen ratkaisuun väkivallan ja kriisin lopettamiseksi”, Cappealeare sanoo.

Lasten oikeudet lapsetpakolaisetkonfliktiYK Libya

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.