Yli puoli miljardia elää pankkitilittä Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli puoli miljardia elää pankkitilittä Aasiassa

Virallisten talousjärjestelmien ulkopuolella elää edelleen suuria ihmismääriä, arvioi Maailmanpankki.

Vaikka pankkiverkostojen kattavuus on monessa Itä-Aasian ja Tyynenmeren maassa nyt verrattavissa korkean tulotason talouksien lukuihin, liki puolet alueen aikuisista hoitaa talouttaan edelleen virallisten pankkijärjestelmien ulkopuolella. Tämä tarkoittaa, että yli 600 miljoonalla aasialaisella ei ole pankkitiliä.

Maailmanpankin Global Findex -tietokannan keräämien tietojen mukaan säästäjiä on, mutta pankkikustannukset, rahan vähyys ja konttorien etäisyys ovat monelle este tilin avaamiseksi. 

Moni myös kertoi pitävänsä omaa tiliä tarpeettomana, jos jollakulla heidän perheessään oli jo yksi.

Alueelliset erot ovat myös merkittäviä. Esimerkiksi Kambodžassa vain 4 prosenttia aikuisista on pankin asiakkaita, kun taas osuus on yli 60 prosenttia Malesiassa, Thaimaassa ja Kiinassa. Toisaalta nuoret olivat vanhempia halukkaampia hankkimaan tilin pankkiin, tietokannasta selviää.

Maailmanpankki haluaakin kiinnittää huomiota myös vaihtoehtoisten rahansiirtomuotojen kasvavaan suosioon, kuten mobiilipalvelujen yleistymiseen Mongoliassa ja Filippiineillä, jotka ovat antamassa pankittomille mahdollisuuksia talouksiensa hoitamisen helpottamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia