Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit

Avustusjärjestö International Rescue Committeen mukaan tänä vuonna pahin humanitaarinen kriisi nähdään Jemenissä. IRC:n listan kymmenessä maassa asuu vain kuusi prosenttia maailman väestöstä, mutta niistä on lähtöisin kolme neljäsosaa maailman pakolaisista.

Kaksi miestä puupinon takana

IRC:n listan sijalla seitsemän oleva Etelä-Sudan on kärsinyt viime vuosina sisällissodasta mutta myös kuivuudesta ja tulvista. Asukkaat ovat päässeet palaamaan rauhansopimuksen jälkeen Akobon kaupunkiin, mutta marraskuussa 2019 kaupunki kärsi rajuista tulvista. Kuva: UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0.

Suurimmat humanitaariset kriisit nähdään tänä vuonna Jemenissä, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Syyriassa, ennustaa yhdysvaltalainen avustusjärjestö International Rescue Committee (IRC).

Se listaa vuosittain pahimmat humanitaariset kriisit ympäri maailman. Tämän vuoden listaus ei ole yllätyksellinen, sillä Jemen oli listan kärjessä viime vuonnakin ja esimerkiksi YK on jo kutsunut Jemenin sisällissodan aiheuttamaa kriisiä maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Listan pysyminen samanlaisena korostaakin kriisien pitkittynyttä luonnetta ja niiden juurisyiden ratkaisun tärkeyttä, toteaa järjestön hätätilojen varajohtaja Bob Kitchen tiedotteessa.

Järjestön listan kymmenessä ensimmäisessä maassa elää alla kuusi prosenttia maailman väestöstä, mutta niissä elää yli puolet avun tarpeessa olevista ja niistä on lähtöisin lähes kolme neljäsosaa maailman pakolaisista.

Listan ykkössijalla olevassa Jemenissä 24 miljoonaa ihmistä eli 80 prosenttia väestöstä tarvitsee apua. Konfliktia on yritetty viime aikoina ratkoa, mutta se ei vielä näy avuntarpeen pienenemisenä.

Kongon ja Syyrian jälkeen suurimmat riskit ovat Nigeriassa, Venezuelassa, Afganistanissa, Etelä-Sudanissa, Burkina Fasossa, Somaliassa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Viime vuoden listauksen kymmenen kärkeen verrattuna ainoa uusi maa on Burkina Faso, jonka humanitaarinen tilanne heikkeni nopeasti vuonna 2019, kun aseelliset ryhmät saivat yhä tiukemmin haltuunsa maan pohjois- ja itäosia ja pakolaisten määrä nousi 9 000:sta ähes puoleen miljoonaan lokakuuhun mennessä. Huhtikuussa pakolaisia saattaa olla jo 900 000.

Myös YK:n Länsi-Afrikan ja Sahelin alueen erityisedustaja Mohamed Ibn Chambas varoitti tällä viikolla terroristisen väkivallan kasvusta alueella. Burkina Fasossa, Malissa ja Nigerissä terrori-iskujen uhrien määrä on viisinkertaistunut vuodesta 2016.

IRC:n listan kymmenen kärjen sisällä eniten ovat nousseet Syyria ja Nigeria. Syyrian hallituksen aloitettua operaation maan luoteisosissa viime vuoden huhtikuussa 400 000 ihmistä joutui pakenemaan. Se oli yksittäisenä pakolaismääränä suurin koko konfliktin kahdeksanvuotisen historian aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia