Uutiset

Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely

Poliisi on korruptoitunein viranomainen, selviää 35 Afrikan maata kattavasta kyselystä.
Seteleitä kirjekuoressa
Tuoreen kyselyn mukaan yli neljännes afrikkalaisista joutuu lahjomaan saadakseen julkisia palveluita. (Kuva: ShyCityNXR / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Yli puolet asukkaista 35:ssä Afrikan maassa uskoo korruption pahentuneen kotimaassaan. Yli neljännes kertoi joutuneensa maksamaan lahjuksen viimeksi kuluneen vuoden aikana julkisesta palvelusta, kuten koulutuksesta tai terveydenhuollosta, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Korruption vastaisen Transparency International -järjestön teettämään tutkimukseen osallistui yli 47 000 afrikkalaista 35 maassa.

Kyselystä selvisi, että noin 130 miljoonaa ihmistä on joutunut maksamaan lahjuksen julkisia palveluita saadakseen. Köyhät joutuvat maksamaan lahjuksen kaksi kertaa useammin kuin rikkaat.

Korruptoitunein viranomainen on vastaajien mukaan poliisi. 47 prosenttia uskoi, että useimmat tai lähes kaikki poliisit ovat korruptoituneita. Todennäköisesti sen takia kaksi kolmasosaa myös pelkää seurauksia, mikäli raportoi korruptiosta, tutkimuksessa todetaan.

Useimmin lahjuksia olivat maksaneet Kongon demokraattisen tasavallan asukkaat. 80 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi maksaneensa lahjuksen. Myös Liberiassa ja Sierra Leonessa lahjonta on yleistä. Vähiten lahjuksia maksettiin vauraimpiin kuuluvissa Afrikan maissa Mauritiuksella, Botswanassa ja Kap Verdessä.

Suurin osa kyselyyn vastanneista oli myös sitä mieltä, että heidän hallituksensa pärjää huonosti korruptioon puuttumisessa. Maiden hallitusten pitäisikin TI:n mukaan luoda tapoja kerätä kansalaisten valituksia korruptiosta, suojella tietoja paljastaneita paremmin, lisätä puolueiden rahoitusten läpinäkyvyyttä ja varmistaa, että media ja kansalaisyhteiskunta voivat panna hallituksen tilille.

Tutkimus tehtiin syyskuussa 2016–2018. Kyselyn teki tutkimusverkosto Afrobarometer.

hallintokorruptio & läpinäkyvyys Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.