Uutiset

Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely

Poliisi on korruptoitunein viranomainen, selviää 35 Afrikan maata kattavasta kyselystä.
Seteleitä kirjekuoressa
Tuoreen kyselyn mukaan yli neljännes afrikkalaisista joutuu lahjomaan saadakseen julkisia palveluita. (Kuva: ShyCityNXR / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Yli puolet asukkaista 35:ssä Afrikan maassa uskoo korruption pahentuneen kotimaassaan. Yli neljännes kertoi joutuneensa maksamaan lahjuksen viimeksi kuluneen vuoden aikana julkisesta palvelusta, kuten koulutuksesta tai terveydenhuollosta, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Korruption vastaisen Transparency International -järjestön teettämään tutkimukseen osallistui yli 47 000 afrikkalaista 35 maassa.

Kyselystä selvisi, että noin 130 miljoonaa ihmistä on joutunut maksamaan lahjuksen julkisia palveluita saadakseen. Köyhät joutuvat maksamaan lahjuksen kaksi kertaa useammin kuin rikkaat.

Korruptoitunein viranomainen on vastaajien mukaan poliisi. 47 prosenttia uskoi, että useimmat tai lähes kaikki poliisit ovat korruptoituneita. Todennäköisesti sen takia kaksi kolmasosaa myös pelkää seurauksia, mikäli raportoi korruptiosta, tutkimuksessa todetaan.

Useimmin lahjuksia olivat maksaneet Kongon demokraattisen tasavallan asukkaat. 80 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi maksaneensa lahjuksen. Myös Liberiassa ja Sierra Leonessa lahjonta on yleistä. Vähiten lahjuksia maksettiin vauraimpiin kuuluvissa Afrikan maissa Mauritiuksella, Botswanassa ja Kap Verdessä.

Suurin osa kyselyyn vastanneista oli myös sitä mieltä, että heidän hallituksensa pärjää huonosti korruptioon puuttumisessa. Maiden hallitusten pitäisikin TI:n mukaan luoda tapoja kerätä kansalaisten valituksia korruptiosta, suojella tietoja paljastaneita paremmin, lisätä puolueiden rahoitusten läpinäkyvyyttä ja varmistaa, että media ja kansalaisyhteiskunta voivat panna hallituksen tilille.

Tutkimus tehtiin syyskuussa 2016–2018. Kyselyn teki tutkimusverkosto Afrobarometer.

hallintokorruptio & läpinäkyvyys Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.