Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely

Poliisi on korruptoitunein viranomainen, selviää 35 Afrikan maata kattavasta kyselystä.

Seteleitä kirjekuoressa

Tuoreen kyselyn mukaan yli neljännes afrikkalaisista joutuu lahjomaan saadakseen julkisia palveluita. Kuva: ShyCityNXR / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Yli puolet asukkaista 35:ssä Afrikan maassa uskoo korruption pahentuneen kotimaassaan. Yli neljännes kertoi joutuneensa maksamaan lahjuksen viimeksi kuluneen vuoden aikana julkisesta palvelusta, kuten koulutuksesta tai terveydenhuollosta, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Korruption vastaisen Transparency International -järjestön teettämään tutkimukseen osallistui yli 47 000 afrikkalaista 35 maassa.

Kyselystä selvisi, että noin 130 miljoonaa ihmistä on joutunut maksamaan lahjuksen julkisia palveluita saadakseen. Köyhät joutuvat maksamaan lahjuksen kaksi kertaa useammin kuin rikkaat.

Korruptoitunein viranomainen on vastaajien mukaan poliisi. 47 prosenttia uskoi, että useimmat tai lähes kaikki poliisit ovat korruptoituneita. Todennäköisesti sen takia kaksi kolmasosaa myös pelkää seurauksia, mikäli raportoi korruptiosta, tutkimuksessa todetaan.

Useimmin lahjuksia olivat maksaneet Kongon demokraattisen tasavallan asukkaat. 80 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi maksaneensa lahjuksen. Myös Liberiassa ja Sierra Leonessa lahjonta on yleistä. Vähiten lahjuksia maksettiin vauraimpiin kuuluvissa Afrikan maissa Mauritiuksella, Botswanassa ja Kap Verdessä.

Suurin osa kyselyyn vastanneista oli myös sitä mieltä, että heidän hallituksensa pärjää huonosti korruptioon puuttumisessa. Maiden hallitusten pitäisikin TI:n mukaan luoda tapoja kerätä kansalaisten valituksia korruptiosta, suojella tietoja paljastaneita paremmin, lisätä puolueiden rahoitusten läpinäkyvyyttä ja varmistaa, että media ja kansalaisyhteiskunta voivat panna hallituksen tilille.

Tutkimus tehtiin syyskuussa 2016–2018. Kyselyn teki tutkimusverkosto Afrobarometer.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia