Uutiset

Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely

Poliisi on korruptoitunein viranomainen, selviää 35 Afrikan maata kattavasta kyselystä.
Seteleitä kirjekuoressa
Tuoreen kyselyn mukaan yli neljännes afrikkalaisista joutuu lahjomaan saadakseen julkisia palveluita. (Kuva: ShyCityNXR / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Yli puolet asukkaista 35:ssä Afrikan maassa uskoo korruption pahentuneen kotimaassaan. Yli neljännes kertoi joutuneensa maksamaan lahjuksen viimeksi kuluneen vuoden aikana julkisesta palvelusta, kuten koulutuksesta tai terveydenhuollosta, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Korruption vastaisen Transparency International -järjestön teettämään tutkimukseen osallistui yli 47 000 afrikkalaista 35 maassa.

Kyselystä selvisi, että noin 130 miljoonaa ihmistä on joutunut maksamaan lahjuksen julkisia palveluita saadakseen. Köyhät joutuvat maksamaan lahjuksen kaksi kertaa useammin kuin rikkaat.

Korruptoitunein viranomainen on vastaajien mukaan poliisi. 47 prosenttia uskoi, että useimmat tai lähes kaikki poliisit ovat korruptoituneita. Todennäköisesti sen takia kaksi kolmasosaa myös pelkää seurauksia, mikäli raportoi korruptiosta, tutkimuksessa todetaan.

Useimmin lahjuksia olivat maksaneet Kongon demokraattisen tasavallan asukkaat. 80 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi maksaneensa lahjuksen. Myös Liberiassa ja Sierra Leonessa lahjonta on yleistä. Vähiten lahjuksia maksettiin vauraimpiin kuuluvissa Afrikan maissa Mauritiuksella, Botswanassa ja Kap Verdessä.

Suurin osa kyselyyn vastanneista oli myös sitä mieltä, että heidän hallituksensa pärjää huonosti korruptioon puuttumisessa. Maiden hallitusten pitäisikin TI:n mukaan luoda tapoja kerätä kansalaisten valituksia korruptiosta, suojella tietoja paljastaneita paremmin, lisätä puolueiden rahoitusten läpinäkyvyyttä ja varmistaa, että media ja kansalaisyhteiskunta voivat panna hallituksen tilille.

Tutkimus tehtiin syyskuussa 2016–2018. Kyselyn teki tutkimusverkosto Afrobarometer.

hallintokorruptio & läpinäkyvyys Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Tuoreimmat