Uutiset

Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely

Poliisi on korruptoitunein viranomainen, selviää 35 Afrikan maata kattavasta kyselystä.
Seteleitä kirjekuoressa
Tuoreen kyselyn mukaan yli neljännes afrikkalaisista joutuu lahjomaan saadakseen julkisia palveluita. (Kuva: ShyCityNXR / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Yli puolet asukkaista 35:ssä Afrikan maassa uskoo korruption pahentuneen kotimaassaan. Yli neljännes kertoi joutuneensa maksamaan lahjuksen viimeksi kuluneen vuoden aikana julkisesta palvelusta, kuten koulutuksesta tai terveydenhuollosta, käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Korruption vastaisen Transparency International -järjestön teettämään tutkimukseen osallistui yli 47 000 afrikkalaista 35 maassa.

Kyselystä selvisi, että noin 130 miljoonaa ihmistä on joutunut maksamaan lahjuksen julkisia palveluita saadakseen. Köyhät joutuvat maksamaan lahjuksen kaksi kertaa useammin kuin rikkaat.

Korruptoitunein viranomainen on vastaajien mukaan poliisi. 47 prosenttia uskoi, että useimmat tai lähes kaikki poliisit ovat korruptoituneita. Todennäköisesti sen takia kaksi kolmasosaa myös pelkää seurauksia, mikäli raportoi korruptiosta, tutkimuksessa todetaan.

Useimmin lahjuksia olivat maksaneet Kongon demokraattisen tasavallan asukkaat. 80 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi maksaneensa lahjuksen. Myös Liberiassa ja Sierra Leonessa lahjonta on yleistä. Vähiten lahjuksia maksettiin vauraimpiin kuuluvissa Afrikan maissa Mauritiuksella, Botswanassa ja Kap Verdessä.

Suurin osa kyselyyn vastanneista oli myös sitä mieltä, että heidän hallituksensa pärjää huonosti korruptioon puuttumisessa. Maiden hallitusten pitäisikin TI:n mukaan luoda tapoja kerätä kansalaisten valituksia korruptiosta, suojella tietoja paljastaneita paremmin, lisätä puolueiden rahoitusten läpinäkyvyyttä ja varmistaa, että media ja kansalaisyhteiskunta voivat panna hallituksen tilille.

Tutkimus tehtiin syyskuussa 2016–2018. Kyselyn teki tutkimusverkosto Afrobarometer.

hallintokorruptio & läpinäkyvyys Afrikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät