Yli 50 järjestöä vetoaa EU:hun Libya-palautusten lopettamiseksi – ”Välimerestä on tullut vetinen hautausmaa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 50 järjestöä vetoaa EU:hun Libya-palautusten lopettamiseksi – ”Välimerestä on tullut vetinen hautausmaa”

Italian, EU:n ja Libyan välinen yhteistyösopimus on ollut voimassa kaksi vuotta. Sinä aikana yli 5 300 ihmistä on hukkunut Välimereen ja EU:sta on tullut osasyyllinen tragediaan, sanovat järjestöt.

Broken EU flag

EU:n ei pitäisi palauttaa siirtolaisia Libyaan, vaativat järjestöt. Kuva: Derek Bennett / CC BY 2.0.

Yli 50 järjestöä vetoaa EU-maiden hallituksiin sen puolesta, että ne tukisivat Välimeren pelastusoperaatioita, järjestäisivät pelastettujen sijoittamisen ja lopettaisivat siirtolaisten palauttamisen Libyaan.

EU:sta on tullut osasyyllinen Välimeren tragediaan, ne sanovat avoimessa kirjeessään. Ihmiset ovat merellä yhä suuremmassa vaarassa ja kun Libyan rannikkovartiosto löytää heidät, he joutuvat ihmisoikeusloukkausten kohteeksi.

Italia ja Libya solmivat EU:n tuella helmikuussa 2017 yhteistyösopimuksen, jonka mukaan EU maksaa ja antaa teknistä tukea Libyan rannikkovartiostolle siitä hyvästä, että se estää ihmisten tulon Libyan kautta Eurooppaan. Kaaoksessa oleva Libya on kuitenkin sulkenut tuhansia siirtolaisia pidätyskeskuksiin, joissa heitä kidutetaan ja käytetään hyväksi. Heitä on myyty jopa orjiksi.

Niiden kahden vuoden aikana, jona sopimus on ollut voimassa, yli 4 000 ihmistä on hukkunut keskisellä Välimerellä ja yli 5 300 koko Välimeren alueella, järjestöt muistuttavat. EU-maiden hallitukset ovat estäneet monien järjestöjen pelastusalusten toimimisen Välimerellä.

”EU-maat tekevät Välimerestä vetisen hautausmaan osana tarkoituksellista politiikkaa. Niiden pitää sallia etsintä- ja pelastusveneiden tulo satamiin, ottaa vastaan pelastetut ja palata pelastamaan ihmisiä kansainvälisen lain mukaisesti. Kaikki yritykset estää niiden työ johtaa väistämättä lisäkuolemiin ja Euroopan humanitaarisia arvoja vastaiseen toimintaan”, sanoo Raphael Shilhav, avustusjärjestö Oxfamin EU:n siirtolaispolitiikan neuvonantaja tiedotteessa.

Aiemmin myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja monet ihmisoikeusjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa Libyan tilanteesta.

Vuonna 2018 Libyan rannikkovartioston arvellaan ottaneen kiinni noin 15 000 ihmistä. Virallisissa pidätyskeskuksissa on 6 400 ihmistä ja lisäksi monet muut ovat keskuksissa, joita aseelliset ryhmät ylläpitävät. Jopa virallisia keskuksia voivat pyörittää salakuljettajat ja ihmiskauppiaat.

YK:n tilastojen mukaan vuonna 2018 yhteensä 2 275 ihmistä kuoli yrittäessään Välimeren kautta Eurooppaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia