Yli 220 000 ihmistä on yhä kodittomana Indonesian tsunamin jäljiltä, nyt pelätään tauteja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 220 000 ihmistä on yhä kodittomana Indonesian tsunamin jäljiltä, nyt pelätään tauteja

Sateet vaikeuttavat avustustöitä Indonesiassa. ”Tämä on viimeinen asia, jota tuhannet kotinsa menettäneet, turvakodeissa, evakuointikeskuksissa ja muissa väliaikaismajoituksissa yöpyvät perheet nyt tarvitsisivat”, sanoo paikallisen järjestön edustaja Selina Sumbung.

Maanjäristystuhoalue Indonesiassa

Indonesian maanjäristys ja tsunami vei yli 2 100 ihmisen hengen. Lukuisat muut ovat yhä kateissa. Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0.

Sadekausi on alkanut Indonesian Sulawesissa, jossa raivataan yhä neljä viikkoa sitten tapahtuneen maanjäristyksen ja tsunamin tuhoja.

Katastrofin jäljiltä on edelleen kodittomana yli 220 000 ihmistä. Nyt alueella pelätään tautiepidemioiden leviämistä.

”Sadekausi on todellakin saapunut. Tämä on viimeinen asia, jota tuhannet kotinsa menettäneet, turvakodeissa, evakuointikeskuksissa ja muissa väliaikaismajoituksissa yöpyvät perheet nyt tarvitsisivat”, kertoo Selina Sumbung, Pelastakaa Lasten paikallisen kumppanin Yayasan Sayangi Tunas Cilikin (YSTC) johtaja tiedotteessa.

Sumbungin mukaan ripuli- ja hengitystieinfektiotapaukset ovat jo lisääntyneet. Myös muun muassa malaria- ja denguetartuntoja on havaittu.

Sateet huonontavat hygieniaolosuhteita ja luovat hyttysille otolliset lisääntymisolosuhteet, mikä lisää tautiriskiä. Tuhannet ruumiit mätänevät maahan, mikä vaikeuttaa tilannetta lisää.

Sulawesissa tapahtui syyskuun lopussa  7,4 magnitudin vahvuinen maanjäristys, joka nostatti myös tsunamin. Katastrofi vaati yli 2 100 ihmisen hengen. Yli 4 600 loukkaantui ja 280 000 menetti kotinsa. Satoja ihmisiä on yhä kateissa.

Katastrofi vaikutti yhteensä yli kahden miljoonan ihmisen elämään

”Suurimmat tarpeet ovat puhtaan veden jakelu, vedenpuhdistus, majoituksen järjestäminen kotinsa menettäneille, käymälöiden rakentaminen ja suojamuovien, huopien sekä hygieniatarvikkeiden jakaminen”, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva kertoo tiedotteessa.

KUA välittää alueelle apua paikallisten kumppaniensa kautta.

Pelastakaa Lapset toimittaa tuhoalueelle muun muassa väliaikaisia suojia, hyttysverkkoja, hygieniapakkauksia ja vettä. Sateet ovat kuitenkin muuttaneet tiet mutaisiksi ja lisäävät maanvyörymien riskiä. Tiimit joutuvat kulkemaan usein veneellä teiden huonon kunnon vuoksi, Sumbung kertoo.

Indonesiaan apua välittäviä suomalaisjärjestöjä

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia