Yli 100 miljoonaa lasta rokotetaan poliota vastaan Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 100 miljoonaa lasta rokotetaan poliota vastaan Afrikassa

Polio palasi Nigeriaan viime vuonna. Nyt kaikki alle 5-vuotiaat 13 maassa rokotetaan yli 190 000 rokottajan voimin tautia vastaan.

Niger on yksi maista, jossa alle 5-vuotiaat rokotetaan poliota vastaan. Kuva vuodelta 2013. (Kuva: CDC Global / CC BY 2.0)

Länsi-Afrikassa on aloitettu massiivinen poliorokotuskampanja taudin poistamiseksi lopullisesti maanosasta. Kaikki alle 5-vuotiaat 13:ssa Länsi- ja Keski-Afrikan maassa rokotetaan poliota vastaan viikon kuluessa, kertoi Maailman terveysjärjestö (WHO) viime torstaina. Yhteensä rokotuksen saa yli 116 miljoonaa lasta. Tavoitteen eteen yli 190 000 terveystyöntekijää ja vapaaehtoista tekee jopa 12-tuntisia työpäiviä.

Muun muassa halvaantumisia aiheuttavaa poliota esiintyy kotoperäisenä enää Afganistanissa, Pakistanissa ja Nigeriassa. Nigeriasta tauti oli poissa yli kaksi vuotta, kunnes viime vuonna tauti palasi jälleen ja halvaannutti elokuussa neljä lasta Bornon osavaltiossa, joka on kärsinyt viime vuodet ääriliike Boko Haramin väkivallasta.

Nyt tauti halutaan jälleen ulos maanosasta. Kyse on yhdestä suurimmista Afrikan rokotekampanjoista koskaan.

"Nelson Mandela aloitti 20 vuotta sitten panafrikkalaisen 'Polio ulos Afrikasta' -kampanjan. Tuolloin jokaisessa maassa mantereella oli poliota kotoperäisesti ja joka vuosi yli 75 000 lasta vammautui eliniäksi tämän taudin takia. Hallitusten, yhteisöjen, vanhempien ja terveystyöntekijöiden ansiosta tauti on nyt ajettu viimeiseen pesäkkeeseensä", sanoo WHO:n Afrikan johtaja Matshidiso Moeti tiedotteessa.

Edistys on hänen mukaansa kuitenkin haurasta, sillä polio riistäytyy helposti epidemiaksi ja leviää nopeasti laajemmallekin.

Globaalisti polion vastaisessa taistelussa ollaan loppusuoralla. Tapaukset ovat vähentyneet 99 prosenttia vuodesta 1988. Vuonna 2015 tapauksia havaittiin enää 74.

Lisää uusi kommentti