Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä

Noin 250 ihmistä on kuollut tammikuun puolivälin jälkeen tapahtuneessa kahdessa kahakassa. YK pelkää, että väkivalta kasvaa, kun vanhat jännitteet nousevat taas pintaan.

Miehiä istumassa maassa, toisella puolella rauhanturvaajia tuoleilla.

Unamidin rauhanturvaajat tapasivat arabipaimentolaisia Darfurin alueella vuonna 2008. Unamidin manadatti päättyi vuoden 2020 lopussa. Kuva: Stuart Price / UN Photo.

Paikallisten yhteisöjen välinen väkivalta Sudanin Darfurin alueella on ajanut yli 100 000 ihmistä kodeistaan tammikuun puolenvälin jälkeen. Väkivallassa on kuollut noin 250 ihmistä ja satoja on loukkaantunut. Kuolleiden joukossa on myös kolme avustustyöntekijää ja ainakin kymmenen lasta, kertovat YK-järjestöt.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston (OHCHR) mukaan Darfurissa on ollut kaksi erillistä kahakkaa.

Ensimmäisessä, masalitien ja arabien välisessä kahakassa Länsi-Darfurissa kuoli tammikuun 16. ja 17. päivän aikana 160 ihmistä. Taustalla oli arabiheimon johtajan murha, jonka seurauksena arabitaistelijat avasivat tulen pakolaisleirillä.

Seuraavana päivänä väkivalta leimahti falata- ja reizigat-heimojen välillä maan eteläosissa. 72 ihmistä kuoli. Taustalla oli 10-vuotiaan pohjan tappaminen tämän mentyä toisen heimon maille, OHCHR kertoi tiedotteessaan.

”Huolena on välitön lisäväkivallan riski ympäristössä, jossa edellisen hallinnon lietsomat, kymmeniä vuosia vanhat etniset konfliktit ja heimokonfliktit yhä vellovat”, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun edustaja Ravina Shamdasani varoitti.

Darfur on kärsinyt sisäisestä konfliktista pitkään. Väkivalta leimahti vuonna 2003 kapinallisten, hallituksen ja sen tukemien arabitaistelijoiden välillä. Hallituksen joukkoja ja sen tukemia arabitaistelijoita on syytetty laajasta väkivallasta konfliktissa.

Alueelle perustettiin YK:n ja Afrikan unionin yhteinen rauhanturvaoperaatio Unamid vuonna 2007, mutta YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi sen mandaatin päättymisen yksimielisesti viime vuoden lopulla.

”Tammikuun puolivälin hyökkäykset siviilejä vastaan Länsi-Darfurissa olivat Sudanin hallituksen ensimmäinen suuri testi sen valmiudesta ja kyvystä suojella Darfurin siviilejä. Se epäonnistui surkeasti”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin apulaistutkija Mohamed Osman järjestön verkkosivuilla.

YK:n mukaan Darfurin viranomaiset ovat yrittäneet saada tilannetta haltuun ja lähettäneet turvallisuusjoukkoja paikalle, mutta turvallisuustilanne on yhä vaikea. Terveydenhuoltopalvelut eivät selviä loukkaantuneiden määrästä. Osa ihmisistä on paennut naapurimaa Tšadiin.

Lisää uusi kommentti