Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Yksinkertaiset innovaatiot vauhdittavat maanviljelystä Brasiliassa

Puolikuivalla alueella elävät Givaldo ja Nina dos Santos ovat saaneet tilansa kukoistamaan muun muassa sadevesitankin avulla.
Maanviljelijä Givaldo dos Santos sadevesialtaan ja greippipuun vieressä Brasiliassa
Givaldo dos Santos seisoo hedelmien painosta notkuvan greippipuun ja sadevesialtaan, barreiron, vieressä. Puutarha kukoistaa seudun kuivuudesta huolimatta, sillä tällä tilalla vedestä ei ole puutetta. (Kuva: Mario Osava / IPS)

”Neljältä aamulla piti lähteä vettä hakemaan, kävellä neljäkymmentä minuuttia kaksi kanisteria harteilla, ylös ja alas kukkulanrinteitä”, brasilialainen maanviljelijä Givaldo dos Santos muistelee aikoja ennen sadevesitankin hankkimista.

Brasilian koillisosissa maa on puolikuivaa ja maatilat pieniä. Niissä oloissa maanviljely on rankkaa puuhaa, jonka rasittavuutta erilaiset luomuratkaisut vähentävät.

Vuonna 2010 hankittu sadevesitankki oli dos Santosin pariskunnalle ratkaiseva parannus, sillä sen jälkeen juomavettä ei enää tarvinnut rahdata kilometrien päästä. Alkuun päästyään he rakensivat seuraavaksi vesialtaan, ”barreiron”, puutarhan kastelua varten ja paria vuotta myöhemmin entistä suuremman sadevesitankin, tilavuudeltaan 52 000 litraa.

”Nyt elämä on helppoa”, todistavat Givaldo, 48, ja vaimo Nina, 47. ”Nyt meillä on runsaasti vettä, vaikka kuivuutta on kestänyt jo viimeiset kuusi vuotta. Vesialtaamme on kuivunut vain kerran, kaksi vuotta sitten, ja silloinkin vain lyhyeksi ajaksi”, Nina selittää.

Vesi on mahdollistanut puutarhan kasvattamisen. Nyt dos Santosien hedelmätarhassa kukoistavat appelsiinit, greipit, mangot, kirsikat ja amrapuun hedelmät. Hedelmäpuiden rinnalle pariskunta on juuri rakentanut pienen kasvihuoneen, jonne he aikovat istuttaa tomaatteja, korianteria ja vihanneksia myyntiin.

Saatuaan rahoitusta valtiolta ja vaihtoehtoisiin maanviljelyprojekteihin keskittyneeltä kansalaisjärjestö ASPTA:lta dos Santosit ovat hankkineet koneen, joka tekee hedelmäsosetta myytäväksi, sekä pakastimen soseen säilöntään.

Hengenvaarallinen kanatarha

Maatilan tuotantotoimintaa ovat lisäksi monipuolistaneet lukuisat pikkuinnovaatiot. Pariskunnalla on ekologinen uuni, jossa he paistavat kakkuja. Uuni vähentää kaasun kulutusta ja samalla polttaa hyvin vähän puuta. He käyttävät lannoitteena lantaa, jota saavat kasvattamistaan vasikoista. He myös säilövät paikallisia siemeniä.

Maatilan rajoja kiertävät aidat, jotka on tehty alkujaan Meksikosta ja Väli-Amerikasta kotoisin olevasta rusotuonenpuusta. Dos Santosit toivovat, että aita toimii myös suojamuurina naapuritiloilla käytettyjä maatalouskemikaaleja vastaan. Lisäksi rusotuomenpuusta saa hyvää eläinten rehua.

Vielä jokin aika sitten dos Santosit kasvattivat kanoja, joista he saivat hyvän hinnan niiden luonnonmukaisen ruokavalion vuoksi. ”Meillä oli kaksisataa kanaa, mutta myimme ne, sillä täällä ryöstellään paljon. Voit menettää henkesi kananpojan vuoksi”, Givaldo sanoo.

Monipuolinen, tehokkaaseen veden hyödyntämiseen yhdistetty luomutuotanto on tehnyt dos Santosien pikkutilasta ASPTA:n malliesimerkin sopeutumisesta Brasilian koillisosan puolikuivaan ilmastoon. Siksi maatilalla käy usein vieraita. ”Kerran meillä oli 52 vierailijaa”, aviomies muistelee.

Tomusta vehreyteen

Toinen maatila, jonne vierailijoita mielellään viedään, kuuluu Joelma ja Roberto Pereiralle. Pereirat ovat siinä määrin varustautuneet jatkuviin vierailuihin, että ovat rakentaneet rinnettä pitkin valuvaa sadevettä keräävälle terassilleen katoksen. Ihan vain kokousten pitämistä varten.

”Me ostimme tämän puoli hehtaaria vuonna 2002 kaverilta, joka kasvatti karjaa ja jätti kuivaksi tallattuun maahan vain kaksi puuta. Nyt kaikkialla vihertää”, Joelma sanoo.

Tilalla on kolme vesitankkia juomavettä varten ja yksi kasteluun, biokaasulaitos joka tekee orgaanisista jätteistä kaasua paljon enemmän kuin perhe tarvitsee, nestemäistä luonnonmukaista lannoitetta tuottava järjestelmä, komposti, pieni kylvölava, kaktuksia ja muita ravinnoksi sopivia kasveja – kaikki puristettuna puoleen hehtaariin.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruoka Brasilia Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä ja banaaniterttuja torilla

Nuoria patistetaan maatalouden pariin Nigeriassa – Lawrence Aferen perhe epäili noituutta, kun maatalous kiinnosti öljyalaa enemmän

Nigerialla on valtava haaste sekä väestönsä ruokkimisessa että työllistämisessä. Lawrence Aferen mukaan ratkaisu tilanteeseen on nuorten houkuttelu viljelemään maata. Hänen perustamansa perustama Springboard-yritys yhdistää luomuviljelijöitä sosiaalisen median välityksellä.
Taivaalla lentävä robottilennokki

Droonit auttavat tansanialaisia pienviljelijöitä saamaan rahoitusta

Tansanialaisilla maanviljelijöillä on vaikeuksia saada pankkilainaa, koska heiltä puuttuvat tarvittavat vakuudet, kuten paperit maanomistuksesta. It-yrittäjä Rose Funja keksi ratkaisuksi paikkatietojärjestelmän, johon robottilennokit keräävät tietoja.
Vehnäntähkiä

Tehomaatalous kuristaa perheviljelmiä Argentiinassa

Argentiinassa on noin 250 000 perhetilaa, ja niillä on tärkeä rooli maan ruuantuotannossa. Viime vuosina maassa on suosittu tehomaataloutta, mutta pientiloja on alkanut kiinnostaa luomuviljely.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.