Uutiset

YK:n ympäristöohjelma: Saastunut vesi uhkaa yli 300 miljoonan terveyttä

Käsittelemättömien jätevesien päästäminen vesistöihin on johtanut saastumisen lisääntymiseen niin Afrikassa, Aasiassa kuin Latinalaisessa Amerikassakin, varoittaa Unep.
(Kuva: Ravi Khemka / CC BY 2.0)

Pintavesien saastuminen on lisääntynyt niin Afrikassa, Aasiassa kuin Latinalaisenssa Amerikassakin viime vuosina, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep. Järjestön arvion mukaan vedessä olevat taudinaiheuttajat asettavat jopa 323 miljoonan ihmisen terveyden vaaraan.

Eilen julkaistun, veden laatua tarkastelevan tutkimuksen mukaan vuosina 1990–2010 kaikkien kolme mantereen jokialueiden saastuminen on kasvanut yli puolella, kun tarkastellaan saastumista, joka joutuu erilaisten eloperäisten yhdisteiden sekä taudinaiheuttajien, kuten virusten ja bakteerien, joutumista veteen.

Syynä ovat esimerkiksi väestönkasvu, taloudellisen toiminnan ja maatalouden laajeneminen sekä yksinkertaisesti se, että vesistöihin päästetään yhä suurempia määriä käsittelemätöntä jätevettä. Ratkaisuna ei ole rakentaa lisää viemäreitä, vaan käsitellä jätevesi, Unep huomauttaa.

Veden saastumista ovat lisänneet raportin mukaan myös esimerkiksi suolaisen jäteveden päästäminen kaivoksista veteen sekä maatalouden lannoitteet.

Joissakin maissa yli 90 prosenttia käyttää pintavesiä juomavetenään. Niinpä vesien saastuminen aiheuttaa suuren terveysriskin. Suurimmassa uhassa on Afrikka, jossa noin 164 miljoonaa ihmistä on terveysriskissä, raportissa kerrotaan.

Vuosittain noin 3,4 miljoonan ihmisen arvellaan kuolevan vedessä olevien taudinaiheuttajien vuosi esimerkiksi koleraan, lavantautiin ja muihin tauteihin.

Raportissa muistutetaan, että veden saastuminen osuu kaikkein kovimmin haavoittuvimpiin ihmisiin, kuten naisiin, lapsiin ja köyhiin. Keinoja tilanteen parantamiseksi kuitenkin on. On vähennettävä saastumista jo ketjun alkupäässä, käsiteltävä saastuttava vesi, kierrätettävä vettä kasteluvedeksi ja suojeltava ekosysteemejä, Unep sanoo.

"Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö meillä olisi välineitä puuttua tähän kasvavaan ongelmaan. Nyt on aika käyttää näitä välineitä lyömään asia, josta on hitaasti tulossa yksi suurimmista uhista ihmisen terveydelle ja kehitykselle ympäri maailman", sanoo Unepin päätutkija Jacqueline McGlade.

Ympäristö vesi ja viemäröintiterveysympäristöjoetsaastuminen

Lue myös

Joku luonnon keskellä, taustalla savua tupruttava tehtaanpiippu

Raportti: Euroopan vesistöt ovat huonossa kunnossa

EU on kartoittanut vesistöjensä tilaa. Varsinkaan pintavesien tilassa ei ole kehumista, EU:n ympäristökeskuksen julkaisemassa raportissa todetaan. Jäsenmaat luistavat itse sopimistaan suojelusäännöistä, moittii WWF.
Metsää ja suota

Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta

Suomalainen osuuskunta Lumimuutos ryhtyy ennallistamaan luontoarvonsa menettäneitä soita ja metsiä. Tavoitteena on suojella luonnon monimuotoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.