Uutiset Afganistanin konflikti

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Afganistaniin neuvotteluita uudesta hallituksesta

Turvallisuusneuvosto totesi yksimielisessä lausunnossaan, että myös naisten on oltava mukana Afganistanin hallinnossa.
Afganistanin lippu karttapallon päällä.
Talebanin eteneminen Afganistanissa on luomassa maahan jälleen uuden humanitaarisen kriisin. (Kuva: The Focal Project / CC BY-NC 2.0)

YK:n turvallisuusneuvosto on julkaissut lausunnon, jossa vaaditaan väkivallan lopettamista sekä uuden hallituksen perustamista Afganistaniin ”inklusiivisten neuvotteluiden kautta”. Hallituksen pitää olla edustava ja myös naisten pitäisi osallistua, se sanoi eilen julkaistussa lausunnossan.

Turvallisuusneuvosto kokoontui keskustelemaan Afganistanin tilanteesta hätäistuntoon Talibanin otettua valtaansa käytännössä koko maan ja vallattua Kabulin sunnuntaina. Presidentti on paennut ja epätoivoiset siviilit pyrkivät pois maasta.

Turvallisuusneuvosto painotti lausunnossaan, että konflikti saadaan loppumaan vain ”osallistavalla, oikeudenmukaisella, kestävällä ja realistisella poliittisen sovittelulla, joka kunnioittaa ihmisoikeuksia, mukaan lukien naisten, lasten ja vähemmistöjen”.

Neuvosto ilmaisi huolensa myös Afganistanista raportoiduista ihmisoikeusrikkomuksista ja vaati kaikkia osapuolia kunnioittamaan kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteitaan. Se korosti myös humanitaarisen avun perille saamisen tärkeyttä ja vaati, etteivät Taliban tai muutkaan liikkeet tue terrorismia.

YK:n pääsihteeri António Guterres pyysi neuvostoa pysymään yhtenäisenä ennen kokousta, ja lausunto olikin yksimielinen.

”Seuraavat päivät ovat kriittisiä. Maailma katsoo. Emme voi emmekä saa hylätä Afganistanin kansaa. -- Vaadin tällä synkällä hetkellä kaikkia osapuolia, etenkin Talibania, harjoittamaan malttia ihmishenkien suojelemiseksi ja humanitaarisista tarpeista huolehtimiseksi”, Guterres sanoi.

Guterres korosti siviilien suojelua ja humanitaarisen avun saamista perille. Hän vaati myös ulkomaita osoittamaan tahtoa ottaa vastaan Afganistanin pakolaisia ja pysäyttämään kaikki mahdolliset karkotukset.

Noin 18 miljoonaa afganistanilaista on riippuvaisia humanitaarisesta avusta. Pelkästään tämän vuoden aikana noin 550 000 ihmistä on paennut maan sisällä.

Afganistanin konflikti sota ja rauhakonfliktikonfliktinratkaisuYK Afganistan

Lue myös

Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti