YK:n rauhanturvaajat Keski-Afrikan tasavaltaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n rauhanturvaajat Keski-Afrikan tasavaltaan

Väkivalta on paikoin vain lisääntynyt tulitauosta huolimatta.

YK:n rauhanturvajoukot ottivat maanantaina vastuun Keski-Afrikan tasavallan rauhanturvaoperaatiosta. Operaation on tarkoitus suojella maan siviiliväestöä, joka on jäänyt kapinallisryhmien taisteluiden jalkoihin.

Maassa on tähän asti toiminut Afrikan unionin rauhanturvaoperaatio, ranskalaisia joukkoja sekä EU-joukkoja, joihin kuuluu myös suomalaisia. YK:n turvallisuusneuvosto antoi luvan YK-johtoisille joukoille huhtikuussa. Ensimmäisessä erässä maahan sijoitetaan noin 6 500 sotilasta ja tuhat poliisia sekä siviiliä, noin kaksi kolmasosaa koko kapasiteetista.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan koko vahvuus olisi pitänyt sijoittaa maahan heti, sillä nykymäärällä ei sen mukaan pystytä suojelemaan kaikkia siviileitä. Järjestö on huolissaan myös Afrikan unionin sotilaiden aiemmista rikkomuksista siviilejä vastaan. Rikkomuksista epäiltyjä sotilaita ei pidä päästää YK-joukkoihin, järjestö muistuttaa.

Keski-Afrikan tasavalta on ollut kriisissä vuoden 2013 alusta, jolloin muslimienemmistöiset Séléka-joukot kaappasivat vallan. Sitä vastaan hyökkäsivät myöhemmin samana vuonna kristityt Anti-balaka-kapinalliset. Kumpikin ryhmä on syyllistynyt väkivaltaan siviileitä vastaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan vaikka osapuolet solmivat tulitauon heinäkuussa, väkivalta on vain pahentunut maan keski- ja itäosissa. Monet siviilien kuolemista jäävät raportoimatta, koska ne tapahtuvat syrjäisillä alueilla.

YK:n tietojen mukaan noin 2,2 miljoonaa keskiafrikkalaista tarvitsee humanitaarista apua. Noin puoli miljoonaa ihmistä on pakolaisena maan sisällä ja yli 400 000 on paennut rajojen yli.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia