Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

YK:n pakolaisjärjestö vaatii evakuoimaan Naurun ja Papuan turvapaikanhakijat – Lapset ja nuoret itsetuhoisia

Australia on siirtänyt vuosien ajan siirtolaisia ja pakolaisia Tyynenmeren saarille. Moni heistä oireilee psyykkisesti epävarmuuden ja huonojen elinolosuhteiden vuoksi. Lääkärit ilman rajoja kertoo jopa vain 9-vuotiaista lapsista, jotka halusivat mieluummin kuolla kuin elää Naurulla.
Mielenosoittajia Australiassa "People who are seeking asylum are welcome in my home" -kyltin kera
Australiassa osoitettiin vuonna 2016 mieltä Naurun turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten puolesta. (Kuva: Takver / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vaatii Australiaa lopettamaan pakolaispolitiikkansa Naurun sekä Papua-Uuden-Guinean saarivaltioissa. Saarilta on raportoitu tietoja vaikeista mielenterveysongelmista ja itsemurhayrityksistä.

Australia on siirtänyt saarille turvapaikanhakijoita ja pakolaisia vuodesta 2013 alkaen. Yli 1 400 on yhä saarilla. Moni on odottanut vuosia tilanteensa selviämistä. Politiikka on epäonnistunut, sanoo UNHCR:n edustaja Catherine Stubberfield.

”Se ei ole suojellut pakolaisia eikä ole tuonut heille edes perustarpeita viiteen vuoteen. Se ei ole luonut ratkaisuja merkittävälle määrälle ihmisiä, jotka odottavat yhä, eivätkä selvästi voi enää odottaa.-- Australian hallituksella ei ole enää aikaa lykätä tätä tai etsiä muita ratkaisuja ja siksi pyydämme, että ihmiset evakuoidaan heti”, hän sanoo järjestön tiedotteessa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) aloitti mielenterveyspalveluiden välittämisen Naurulle viime vuoden marraskuussa. Järjestö kertoo saaneensa tietoja 78 itsemurhayrityksestä, itsensä vahingoittamisesta tai itsetuhoajatuksista. Jopa vain 9-vuotiaat kertoivat, että he kuolevat mieluummin kuin elävät Naurun olosuhteissa.

”Olimme erityisen järkyttyneitä siitä, että monet lapset kärsivät traumaattisesta vetäytymisestä. Heidän tilansa heikkeni niin paljon, etteivät he pystyneet syömään, juomaan tai edes menemään vessaan”, kertoi MSF:n psykiatri Beth O’Connor tiedotteessa.

Naurun hallitus ilmoitti viime viikolla, ettei MSF:n palveluita enää tarvita. Järjestö joutui vetäytymään saarelta ja pelkää nyt, että päätös vie ihmishenkiä.

Myös UNHCR on saanut tietoja mielenterveysongelmista. Kesäkuussa Naurulla teki itsemurhan nuori iranilainen mies, joka oli viettänyt saarella suurimman osan aikuisiästään, järjestö kertoo. Järjestön mukaan saarella ei tarjota ihmisille riittäviä terveyspalveluita. Noin 500 ihmistä on palautettu lääketieteellisistä syistä Australiaan, mutta se on paljon vähemmän kuin olisi tarvetta.

Myös tuhannet australialaiset lääkärit ovat vaatineet tilanteen ratkaisemista. 6 000 lääkäriä on allekirjoittanut pääministeri Scott Morrisonille osoitetun kirjeen, jossa vaaditaan, että Naurulla olevat 80 lasta evakuoidaan.

The Guardian -lehden mukaan Australian sisäministeriö on sanonut lausunnossaan, että Naurun pakolaisten terveys ja hyvinvointi otetaan vakavasti ja että saarella on 65 terveysalan ammattilaista. Sen mukaan kaikki Naurulla olevat saavat liikkua vapaasti. Sisäministeri Peter Dutton sanoi aiemmin viime viikolla, ettei pakolaisia ja turvapaikanhakijoita aiota uudelleensijoittaa.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuusterveys AustraliaNauruPapua-Uusi-Guinea

Lue myös

Kirgisian lippu ja ratsastajapatsas

Kirgisiasta tuli ensimmäinen kansalaisuudettomuuden poistanut maa – YK:n pakolaisjärjestö palkitsi yli 10 000:ta ihmistä auttaneen lakimiehen

Keski-Aasiaan syntyi Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena satojen tuhansien ihmisten ryhmä, jolla ei ollut minkään maan kansalaisuutta. Heinäkuussa Kirgisiasta tuli ensimmäinen ongelman ratkaissut maa, osittain lakimies Azizbek Ashurovin ansiosta.
Johannesburgin pilvenpiirtäjiä

Poliitikkojen vihamieliset lausunnot lietsovat ulkomaalaisvastaisia hyökkäyksiä Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa on viime aikoina hyökkäilty ulkomaalaisten omistamia yrityksiä vastaan. Tutkijoiden mukaan huomattava osa väestöstä syyttää ulkomaalaisia maan sosiaalisista ja taloudellisista ongelmista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.