YK:n pakolaisjärjestö vaatii evakuoimaan Naurun ja Papuan turvapaikanhakijat – Lapset ja nuoret itsetuhoisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pakolaisjärjestö vaatii evakuoimaan Naurun ja Papuan turvapaikanhakijat – Lapset ja nuoret itsetuhoisia

Australia on siirtänyt vuosien ajan siirtolaisia ja pakolaisia Tyynenmeren saarille. Moni heistä oireilee psyykkisesti epävarmuuden ja huonojen elinolosuhteiden vuoksi. Lääkärit ilman rajoja kertoo jopa vain 9-vuotiaista lapsista, jotka halusivat mieluummin kuolla kuin elää Naurulla.

Mielenosoittajia Australiassa "People who are seeking asylum are welcome in my home" -kyltin kera

Australiassa osoitettiin vuonna 2016 mieltä Naurun turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten puolesta. Kuva: Takver / Flickr.com / CC BY-SA 2.0.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vaatii Australiaa lopettamaan pakolaispolitiikkansa Naurun sekä Papua-Uuden-Guinean saarivaltioissa. Saarilta on raportoitu tietoja vaikeista mielenterveysongelmista ja itsemurhayrityksistä.

Australia on siirtänyt saarille turvapaikanhakijoita ja pakolaisia vuodesta 2013 alkaen. Yli 1 400 on yhä saarilla. Moni on odottanut vuosia tilanteensa selviämistä. Politiikka on epäonnistunut, sanoo UNHCR:n edustaja Catherine Stubberfield.

”Se ei ole suojellut pakolaisia eikä ole tuonut heille edes perustarpeita viiteen vuoteen. Se ei ole luonut ratkaisuja merkittävälle määrälle ihmisiä, jotka odottavat yhä, eivätkä selvästi voi enää odottaa.-- Australian hallituksella ei ole enää aikaa lykätä tätä tai etsiä muita ratkaisuja ja siksi pyydämme, että ihmiset evakuoidaan heti”, hän sanoo järjestön tiedotteessa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) aloitti mielenterveyspalveluiden välittämisen Naurulle viime vuoden marraskuussa. Järjestö kertoo saaneensa tietoja 78 itsemurhayrityksestä, itsensä vahingoittamisesta tai itsetuhoajatuksista. Jopa vain 9-vuotiaat kertoivat, että he kuolevat mieluummin kuin elävät Naurun olosuhteissa.

”Olimme erityisen järkyttyneitä siitä, että monet lapset kärsivät traumaattisesta vetäytymisestä. Heidän tilansa heikkeni niin paljon, etteivät he pystyneet syömään, juomaan tai edes menemään vessaan”, kertoi MSF:n psykiatri Beth O’Connor tiedotteessa.

Naurun hallitus ilmoitti viime viikolla, ettei MSF:n palveluita enää tarvita. Järjestö joutui vetäytymään saarelta ja pelkää nyt, että päätös vie ihmishenkiä.

Myös UNHCR on saanut tietoja mielenterveysongelmista. Kesäkuussa Naurulla teki itsemurhan nuori iranilainen mies, joka oli viettänyt saarella suurimman osan aikuisiästään, järjestö kertoo. Järjestön mukaan saarella ei tarjota ihmisille riittäviä terveyspalveluita. Noin 500 ihmistä on palautettu lääketieteellisistä syistä Australiaan, mutta se on paljon vähemmän kuin olisi tarvetta.

Myös tuhannet australialaiset lääkärit ovat vaatineet tilanteen ratkaisemista. 6 000 lääkäriä on allekirjoittanut pääministeri Scott Morrisonille osoitetun kirjeen, jossa vaaditaan, että Naurulla olevat 80 lasta evakuoidaan.

The Guardian -lehden mukaan Australian sisäministeriö on sanonut lausunnossaan, että Naurun pakolaisten terveys ja hyvinvointi otetaan vakavasti ja että saarella on 65 terveysalan ammattilaista. Sen mukaan kaikki Naurulla olevat saavat liikkua vapaasti. Sisäministeri Peter Dutton sanoi aiemmin viime viikolla, ettei pakolaisia ja turvapaikanhakijoita aiota uudelleensijoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia