Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

YK:n pakolaisjärjestö vaatii evakuoimaan Naurun ja Papuan turvapaikanhakijat – Lapset ja nuoret itsetuhoisia

Australia on siirtänyt vuosien ajan siirtolaisia ja pakolaisia Tyynenmeren saarille. Moni heistä oireilee psyykkisesti epävarmuuden ja huonojen elinolosuhteiden vuoksi. Lääkärit ilman rajoja kertoo jopa vain 9-vuotiaista lapsista, jotka halusivat mieluummin kuolla kuin elää Naurulla.
Mielenosoittajia Australiassa "People who are seeking asylum are welcome in my home" -kyltin kera
Australiassa osoitettiin vuonna 2016 mieltä Naurun turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten puolesta. (Kuva: Takver / Flickr.com / CC BY-SA 2.0)

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR vaatii Australiaa lopettamaan pakolaispolitiikkansa Naurun sekä Papua-Uuden-Guinean saarivaltioissa. Saarilta on raportoitu tietoja vaikeista mielenterveysongelmista ja itsemurhayrityksistä.

Australia on siirtänyt saarille turvapaikanhakijoita ja pakolaisia vuodesta 2013 alkaen. Yli 1 400 on yhä saarilla. Moni on odottanut vuosia tilanteensa selviämistä. Politiikka on epäonnistunut, sanoo UNHCR:n edustaja Catherine Stubberfield.

”Se ei ole suojellut pakolaisia eikä ole tuonut heille edes perustarpeita viiteen vuoteen. Se ei ole luonut ratkaisuja merkittävälle määrälle ihmisiä, jotka odottavat yhä, eivätkä selvästi voi enää odottaa.-- Australian hallituksella ei ole enää aikaa lykätä tätä tai etsiä muita ratkaisuja ja siksi pyydämme, että ihmiset evakuoidaan heti”, hän sanoo järjestön tiedotteessa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) aloitti mielenterveyspalveluiden välittämisen Naurulle viime vuoden marraskuussa. Järjestö kertoo saaneensa tietoja 78 itsemurhayrityksestä, itsensä vahingoittamisesta tai itsetuhoajatuksista. Jopa vain 9-vuotiaat kertoivat, että he kuolevat mieluummin kuin elävät Naurun olosuhteissa.

”Olimme erityisen järkyttyneitä siitä, että monet lapset kärsivät traumaattisesta vetäytymisestä. Heidän tilansa heikkeni niin paljon, etteivät he pystyneet syömään, juomaan tai edes menemään vessaan”, kertoi MSF:n psykiatri Beth O’Connor tiedotteessa.

Naurun hallitus ilmoitti viime viikolla, ettei MSF:n palveluita enää tarvita. Järjestö joutui vetäytymään saarelta ja pelkää nyt, että päätös vie ihmishenkiä.

Myös UNHCR on saanut tietoja mielenterveysongelmista. Kesäkuussa Naurulla teki itsemurhan nuori iranilainen mies, joka oli viettänyt saarella suurimman osan aikuisiästään, järjestö kertoo. Järjestön mukaan saarella ei tarjota ihmisille riittäviä terveyspalveluita. Noin 500 ihmistä on palautettu lääketieteellisistä syistä Australiaan, mutta se on paljon vähemmän kuin olisi tarvetta.

Myös tuhannet australialaiset lääkärit ovat vaatineet tilanteen ratkaisemista. 6 000 lääkäriä on allekirjoittanut pääministeri Scott Morrisonille osoitetun kirjeen, jossa vaaditaan, että Naurulla olevat 80 lasta evakuoidaan.

The Guardian -lehden mukaan Australian sisäministeriö on sanonut lausunnossaan, että Naurun pakolaisten terveys ja hyvinvointi otetaan vakavasti ja että saarella on 65 terveysalan ammattilaista. Sen mukaan kaikki Naurulla olevat saavat liikkua vapaasti. Sisäministeri Peter Dutton sanoi aiemmin viime viikolla, ettei pakolaisia ja turvapaikanhakijoita aiota uudelleensijoittaa.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuusterveys AustraliaNauruPapua-Uusi-Guinea

Lue myös

Mies pyöräilee pakolaisasutusalueen keskellä

Paikallisten ja pakolaisten välit kiristyvät Ugandassa – Kiistoja ratkotaan asukaskokouksissa

Uganda on ottanut vastaan toista miljoonaa pakolaista. Vaikka rinnakkaiselo paikallisten kanssa sujuu pääosin hyvin, viime aikoina on kiistelty muun muassa kansainvälisten järjestöjen jakamasta tuesta, kirjoittaa eteläsudanilaisia pakolaisia haastatellut Suomen Pakolaisavun tiedottaja Mira Luoma.
Yleiskuva kaupungista

Raportti: Kamerunin pakolaiskriisi on maailman unohdetuin – ”Katkeruus lisääntyy päivittäin ja alue lähestyy täysimittaista sotaa”

Norjan pakolaisneuvosto on julkaissut listan maailman unohdetuimmista pakolaiskriiseistä. ”Joka päivä miljoonia pakolaisia lyödään laimin, koska heitä koskettaa väärä kriisi”, kritisoi järjestön pääsihteeri Jan Egeland.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan