YK:n pääsihteeripeli kiristyy – veto-oikeus voi vielä pudottaa ennakkosuosikin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pääsihteeripeli kiristyy – veto-oikeus voi vielä pudottaa ennakkosuosikin

Bulgaria asetti uuden naisehdokkaan kilpaan, jonka Portugalin entinen pääministeri António Guterres näyttää olevan voittamassa.

Portugalin entinen pääministeri ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n entinen johtaja António Guterres johtaa edelleen YK:n pääsihteeriäänestystä. Ensi viikolla järjestävä kuudes kierros voi kuitenkin koitua kenen tahansa ehdokkaan kohtaloksi.

Guterres voitti maanantaina pidetyn YK:n turvallisuusneuvoston viidennen koeäänestyksen, kuten kaikki aiemmatkin äänestykset. Ratkaiseva on kuitenkin ensi keskiviikkona järjestettävä äänestys, jossa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Iso-Britannia ja Ranska saavat käyttää veto-oikeuttaan.

Guterres sai viime kierroksella kaksi vastaääntä. Mikäli hän saa vastaäänen ensi kierroksella ja se on pysyvän jäsenmaan antama, hän putoaa pelistä. Guterresin jälkeen seuraavaksi parhaiten äänestyksissä ovat pärjänneet Serbian entinen ulkoministeri Vuk Jeremić sekä Slovakian ulkoministeri Miroslav Lajčák.

Monet maat ovat toivoneet YK:n pääsihteeriksi tällä kertaa naista, mukaan lukien nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon itse. Itä-Eurooppa puolestaan on katsonut, että nyt olisi sen vuoro saada pääsihteeri, koska sieltä yksikään pääsihteeri ei ole vielä ollut kotoisin.

Bulgaria lisäsi panoksia kisaan tänään vaihtamalla oman ehdokkaansa, YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon pääjohtaja Irina Bokovan, Euroopan komission varapuheenjohtajaan Kristalina Georgievaan. Maanantaina kuudenneksi äänestyksessä jääneen Bokovan vaihtamisesta spekuloitiin jo aiemmin, ja tänään siitä uutisoivat muun muassa uutistoimisto AP ja Yle.

Lopullisen päätöksen YK:n uudesta pääsihteeristä tekee yleiskokous turvallisuusneuvoston suosituksesta. Pääsihteerin on määrä aloittaa tehtävässään vuoden 2017 alussa.

Juttua on päivitetty 28.9. klo 13.03 Kristalina Georgievan ehdokkuuden osalta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia