Uutiset

YK:n pääsihteeripeli kiristyy – veto-oikeus voi vielä pudottaa ennakkosuosikin

Bulgaria asetti uuden naisehdokkaan kilpaan, jonka Portugalin entinen pääministeri António Guterres näyttää olevan voittamassa.
Portugalin entinen pääministeri António Guterres on vahvoilla YK:n pääsihteeriäänestyksessä. (Kuva: United States Mission Geneva / Eric Bridiers / CC BY-ND 2.0)

Portugalin entinen pääministeri ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n entinen johtaja António Guterres johtaa edelleen YK:n pääsihteeriäänestystä. Ensi viikolla järjestävä kuudes kierros voi kuitenkin koitua kenen tahansa ehdokkaan kohtaloksi.

Guterres voitti maanantaina pidetyn YK:n turvallisuusneuvoston viidennen koeäänestyksen, kuten kaikki aiemmatkin äänestykset. Ratkaiseva on kuitenkin ensi keskiviikkona järjestettävä äänestys, jossa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Iso-Britannia ja Ranska saavat käyttää veto-oikeuttaan.

Guterres sai viime kierroksella kaksi vastaääntä. Mikäli hän saa vastaäänen ensi kierroksella ja se on pysyvän jäsenmaan antama, hän putoaa pelistä. Guterresin jälkeen seuraavaksi parhaiten äänestyksissä ovat pärjänneet Serbian entinen ulkoministeri Vuk Jeremić sekä Slovakian ulkoministeri Miroslav Lajčák.

Monet maat ovat toivoneet YK:n pääsihteeriksi tällä kertaa naista, mukaan lukien nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon itse. Itä-Eurooppa puolestaan on katsonut, että nyt olisi sen vuoro saada pääsihteeri, koska sieltä yksikään pääsihteeri ei ole vielä ollut kotoisin.

Bulgaria lisäsi panoksia kisaan tänään vaihtamalla oman ehdokkaansa, YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon pääjohtaja Irina Bokovan, Euroopan komission varapuheenjohtajaan Kristalina Georgievaan. Maanantaina kuudenneksi äänestyksessä jääneen Bokovan vaihtamisesta spekuloitiin jo aiemmin, ja tänään siitä uutisoivat muun muassa uutistoimisto AP ja Yle.

Lopullisen päätöksen YK:n uudesta pääsihteeristä tekee yleiskokous turvallisuusneuvoston suosituksesta. Pääsihteerin on määrä aloittaa tehtävässään vuoden 2017 alussa.

Juttua on päivitetty 28.9. klo 13.03 Kristalina Georgievan ehdokkuuden osalta.

politiikkarauhaYK Suomen YK-liitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.