Uutiset

YK:n pääsihteeripeli kiristyy – veto-oikeus voi vielä pudottaa ennakkosuosikin

Bulgaria asetti uuden naisehdokkaan kilpaan, jonka Portugalin entinen pääministeri António Guterres näyttää olevan voittamassa.
Portugalin entinen pääministeri António Guterres on vahvoilla YK:n pääsihteeriäänestyksessä. (Kuva: United States Mission Geneva / Eric Bridiers / CC BY-ND 2.0)

Portugalin entinen pääministeri ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n entinen johtaja António Guterres johtaa edelleen YK:n pääsihteeriäänestystä. Ensi viikolla järjestävä kuudes kierros voi kuitenkin koitua kenen tahansa ehdokkaan kohtaloksi.

Guterres voitti maanantaina pidetyn YK:n turvallisuusneuvoston viidennen koeäänestyksen, kuten kaikki aiemmatkin äänestykset. Ratkaiseva on kuitenkin ensi keskiviikkona järjestettävä äänestys, jossa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Iso-Britannia ja Ranska saavat käyttää veto-oikeuttaan.

Guterres sai viime kierroksella kaksi vastaääntä. Mikäli hän saa vastaäänen ensi kierroksella ja se on pysyvän jäsenmaan antama, hän putoaa pelistä. Guterresin jälkeen seuraavaksi parhaiten äänestyksissä ovat pärjänneet Serbian entinen ulkoministeri Vuk Jeremić sekä Slovakian ulkoministeri Miroslav Lajčák.

Monet maat ovat toivoneet YK:n pääsihteeriksi tällä kertaa naista, mukaan lukien nykyinen pääsihteeri Ban Ki-moon itse. Itä-Eurooppa puolestaan on katsonut, että nyt olisi sen vuoro saada pääsihteeri, koska sieltä yksikään pääsihteeri ei ole vielä ollut kotoisin.

Bulgaria lisäsi panoksia kisaan tänään vaihtamalla oman ehdokkaansa, YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon pääjohtaja Irina Bokovan, Euroopan komission varapuheenjohtajaan Kristalina Georgievaan. Maanantaina kuudenneksi äänestyksessä jääneen Bokovan vaihtamisesta spekuloitiin jo aiemmin, ja tänään siitä uutisoivat muun muassa uutistoimisto AP ja Yle.

Lopullisen päätöksen YK:n uudesta pääsihteeristä tekee yleiskokous turvallisuusneuvoston suosituksesta. Pääsihteerin on määrä aloittaa tehtävässään vuoden 2017 alussa.

Juttua on päivitetty 28.9. klo 13.03 Kristalina Georgievan ehdokkuuden osalta.

politiikkarauhaYK Suomen YK-liitto

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.