YK:n pääsihteeri tuomitsee Jerusalemin synagogaiskun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pääsihteeri tuomitsee Jerusalemin synagogaiskun

Israel on purkanut palestiinalaisten taloja rangaistuksena viime aikojen väkivallanteoista.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut kahden palestiinalaisen eilen tekemän iskun synagogaan Länsi-Jerusalemissa Israelissa. Kirvein tehdyssä hyökkäyksessä kuoli viisi siviiliä ja loukkaantui useita.

Ban muistuttaa YK:n tiedotteessa, että hyökkäykset uskonnollisille paikoille tuovat konfliktiin vaarallisen ulottuvuuden, joka vaikuttaa alueen ulkopuolellekin. Provokatiivista retoriikkaa on vältettävä, hän sanoo.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kyseessä oli tuhoisin siviileihin kohdistunut isku Jerusalemissa kuuteen vuoteen. Sen on sanottu olleen vastaus palestiinalaisen bussikuskin kuolemaan epämääräisissä olosuhteissa. Teko osoittaa halveksuntaa ihmisyyden periaatteita kohtaan, eikä sitä voi oikeuttaa mitenkään, järjestö sanoo. Myös Human Rights Watch on tuominnut teon.

Myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on tuominnut hyökkäyksen. Äärijärjestöt Hamas ja Islamilainen Jihad ovat puolestaan ylistäneet sitä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on sanonut, että iskuun vastataan kovalla kädellä. Maan on kuitenkin varmistettava, että reaktioissaan se kunnioittaa kansainvälistä lakia, muistuttaa YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto. Israel on purkanut aiemmissa hyökkäyksissä epäiltyjen perheiden taloja, mikä on kansainvälisen lain vastaista. Netanjahu on luvannut lisää purkamisia.

Israelin ja sen miehittämien Palestiinalaisalueiden levottomuudet ovat kiihtyneet viime aikoina. Tiistain uhrien lisäksi ainakin kuusi siviiliä on kuollut viimeisen kuukauden aikana palestiinalaisten tekemissä auto- ja veitsihyökkäyksissä. Israelin turvallisuusjoukot ovat tappaneet ainakin kolme teoista epäiltyä palestiinalaista. Myös Länsirannalla on ollut kahakoita, jotka ovat johtaneet myös kuolemiin, kun Israelin turvallisuusjoukot ovat käyttäneet kovia ammuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia