Uutiset Tasa-arvo

YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä aiempaa paremman arvosanan – Feministinen YK on silti vielä kaukana

Vuonna 2016 virassaan aloittanut António Guterres lupasi edistää tasa-arvoa YK:ssa. Feministinen YK -kampanjan mukaan hän ansaitsee kiitosta muun muassa naisjohtajuuden edistämisestä. Monet uudistukset ovat kuitenkin kohdanneet vastustusta.
YK:n pääsihteeri António Guterres
Antonio Guterres aloitti YK:n pääsihteerinä vuonna 2017. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

Feministiseen YK:hon pyrkivä tasa-arvojärjestöjen kampanja on antanut YK:n pääsihteerille António Guterresille välitodistuksen tämän pyrkimyksistä edistää sukupuolten tasa-arvoa YK:ssa.

Arvosana on noussut viime vuoden C+:sta ylöspäin B-:een. Hän on lisännyt julkista viestimistä naisten oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta, edistänyt sukupuolten tasa-arvoa YK:n johtoasemissa ja ryhtynyt kitkemään seksuaalista häirintää ja sukupuolittunutta väkivaltaa, selviää naistutkimuslaitos International Center for Research for Womenin (ICRW) analyysistä.

”Hän on selvästi vastannut kritiikkiin, jonka mukaan hän ei keskittynyt riittävästi naisten oikeuksiin ja toimijuuteen eikä vallan epätasapainoon, joka mahdollistaa syrjinnän, häirinnän ja epätasa-arvon jatkumisen. Tässä on selvästi pääsihteeri, joka kuuntelee”, sanoo ICRW:n vaikuttamistyön asiantuntija Teresa Casale tiedotteessa.

Guterres aloitti YK:n pääsihteerinä vuonna 2016. Hän lupasi kampanjoida etenkin naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon puolesta YK-järjestelmässä. Viime aikoina maailmanjärjestö on saanut kritiikkiä esimerkiksi rauhanturvaajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä häirinnästä myös järjestön sisällä.

Tasa-arvojärjestöjen muodostama Feminist UN Campaign on päättänyt seurata Guterresin lupausten toteutumista vuosittain. Tämänvuotinen raportti kiittelee Guterresia etenkin feministisen johtajuuden edistämisestä, sillä YK on jo saavuttanut kaikkein ylimmässä johdossaan sukupuolten tasa-arvon. Huonoin arvosana tulee tiedon vapaudesta ja läpinäkyvyydestä.

Pääsihteeri on myös kokenut paljon vastustusta yrittäessään toteuttaa uudistuksiaan. Tietyt syvään juurtuneet valtarakenteet kaivautuvat yhä syvemmälle eikä esimerkiksi naisten oikeuksien ohjelmia vieläkään rahoiteta tarpeeksi, raportissa todetaan. Vielä ei voidakaa puhua varsinaisesta menestyksestä, sanoo ICRW:n vaikuttamistyön johtaja Lyric Thompson.

”Menestystä tulee, kun uhrit voivat etsiä ja saada oikeutta ilman kostoa, kun resurssit sopivat retoriikkaa ja kun naisten oikeuksien puolustajat ovat yhtä tervetulleita YK:hon kuin maat, jotka hiljentävät heidät. Sellaiseen feministiseen YK:hon tähtäämme.”

Raporttia varten haastateltiin muun muassa YK:n henkilökuntaa, tutkijoita ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Tasa-arvo YK

Lue myös

Hennatatuoidut kädet rannerenkaissa

Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen

Kiinassa ja Intia on miehiä kymmeniä miljoonia enemmän kuin naisia. Siksi morsiamista on kova pula. ”Naisista on tullut kauppatavaraa, joka on niin kysyttyä, että ihmiset ovat valmiita väkivaltaan sen vuoksi”, kertoo Human Rights Watchin vanhempi tutkija Heather Barr.
Mielenosoittaja ja kyltti, johon on piirretty naisen kuva

Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio

Brasiliassa on murhattu tänä vuonna noin neljä naista joka päivä. Amerikkojen välinen ihmisoikeuskomissio vaatii maata puuttumaan tapauksiin ja muistuttaa, ettei naisten tappaminen ole yksittäinen ongelma vaan se liittyy seksistiseen arvomaailmaan.
Mielenosoittajia värikkäiden kylttien kera

Tutkimus: Lapsiäitiys yhä kasvussa Latinalaisessa Amerikassa

66,5 tyttöä tuhannesta saa lapsen alaikäisenä Latinalaisessa Amerikassa. Cladem-järjestön koordinaattori Julia Escalante vaatii parempia tilastoja ja seksuaalikasvatusta. Myös tiedotusvälineiden pitäisi kantaa vastuunsa ja poistaa tyttöihin seksistisesti suhtautuvat sisällöt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria aurinkopaneelilla varustetun koulun edustalla

Suomalaisille kesämökeille tarkoitettu aurinkovoimala sähköistää ammattikoulua Ugandassa – Aurinkoenergian potentiaali on valtava, mutta esteenä on hinta

Aurinko paistaa Ugandassa ympäri vuoden kuin Suomessa kesällä, mutta silti yli 80 prosenttia maaseudun asukkaista elää ilman sähköä. Suomalainen keksijä Janne Käpylehto opetti kolmessa päivässä ammattikoululaisille, miten asentaa aurinkovoimala. Kokeilua saatetaan laajentaa tulevaisuudessa.
Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Käsi pitelee tyhjää alumiinikulhoa

Haitissa on krooninen ruokakriisi, mutta media kertoo siitä vain harvoin – Avustusjärjestö listasi maailman unohdetuimmat kriisit

Mediahuomio auttaa keräämään apua katastrofien uhreille, mutta kilpailu median kiinnostuksesta on kova. Avustusjärjestö Care International on julkaissut kolmatta kertaa listan maailman aliraportoiduimmista kriiseistä, joista moni ei ole koskaan kuullutkaan.
Lehmä

Tutkimus: Keinoliha ei välttämättä olekaan ilmastoystävällisin vaihtoehto karjankasvatukselle

Maailmalla on viime vuosina intoiltu laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin epäselvää, mitkä sen ilmastovaikutukset tulevat olemaan.