Uutiset Tasa-arvo

YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä aiempaa paremman arvosanan – Feministinen YK on silti vielä kaukana

Vuonna 2016 virassaan aloittanut António Guterres lupasi edistää tasa-arvoa YK:ssa. Feministinen YK -kampanjan mukaan hän ansaitsee kiitosta muun muassa naisjohtajuuden edistämisestä. Monet uudistukset ovat kuitenkin kohdanneet vastustusta.
YK:n pääsihteeri António Guterres
Antonio Guterres aloitti YK:n pääsihteerinä vuonna 2017. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

Feministiseen YK:hon pyrkivä tasa-arvojärjestöjen kampanja on antanut YK:n pääsihteerille António Guterresille välitodistuksen tämän pyrkimyksistä edistää sukupuolten tasa-arvoa YK:ssa.

Arvosana on noussut viime vuoden C+:sta ylöspäin B-:een. Hän on lisännyt julkista viestimistä naisten oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta, edistänyt sukupuolten tasa-arvoa YK:n johtoasemissa ja ryhtynyt kitkemään seksuaalista häirintää ja sukupuolittunutta väkivaltaa, selviää naistutkimuslaitos International Center for Research for Womenin (ICRW) analyysistä.

”Hän on selvästi vastannut kritiikkiin, jonka mukaan hän ei keskittynyt riittävästi naisten oikeuksiin ja toimijuuteen eikä vallan epätasapainoon, joka mahdollistaa syrjinnän, häirinnän ja epätasa-arvon jatkumisen. Tässä on selvästi pääsihteeri, joka kuuntelee”, sanoo ICRW:n vaikuttamistyön asiantuntija Teresa Casale tiedotteessa.

Guterres aloitti YK:n pääsihteerinä vuonna 2016. Hän lupasi kampanjoida etenkin naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon puolesta YK-järjestelmässä. Viime aikoina maailmanjärjestö on saanut kritiikkiä esimerkiksi rauhanturvaajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä häirinnästä myös järjestön sisällä.

Tasa-arvojärjestöjen muodostama Feminist UN Campaign on päättänyt seurata Guterresin lupausten toteutumista vuosittain. Tämänvuotinen raportti kiittelee Guterresia etenkin feministisen johtajuuden edistämisestä, sillä YK on jo saavuttanut kaikkein ylimmässä johdossaan sukupuolten tasa-arvon. Huonoin arvosana tulee tiedon vapaudesta ja läpinäkyvyydestä.

Pääsihteeri on myös kokenut paljon vastustusta yrittäessään toteuttaa uudistuksiaan. Tietyt syvään juurtuneet valtarakenteet kaivautuvat yhä syvemmälle eikä esimerkiksi naisten oikeuksien ohjelmia vieläkään rahoiteta tarpeeksi, raportissa todetaan. Vielä ei voidakaa puhua varsinaisesta menestyksestä, sanoo ICRW:n vaikuttamistyön johtaja Lyric Thompson.

”Menestystä tulee, kun uhrit voivat etsiä ja saada oikeutta ilman kostoa, kun resurssit sopivat retoriikkaa ja kun naisten oikeuksien puolustajat ovat yhtä tervetulleita YK:hon kuin maat, jotka hiljentävät heidät. Sellaiseen feministiseen YK:hon tähtäämme.”

Raporttia varten haastateltiin muun muassa YK:n henkilökuntaa, tutkijoita ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Tasa-arvo YK

Lue myös

Nainen kannettavan tietokoneen ääressä

Argentiinassa koulutetaan naisia teknologia-alalle – Moni tyttö haluaa nyt pelisuunnittelijaksi

It-ala on miehinen niin Argentiinassa kuin muuallakin maailmassa. 1 700 teinityttöä on kuitenkin suorittanut argentiinalaisen Tytöt teknologiassa -järjestön kurssin, joka koulii nuoria naisia digiosaajiksi ja yrittäjiksi.
Bangladeshin pääministeri Sheikh Hasina

Selvitys: Joka viides ministeri on nainen – Naisille uskotaan yhä useammin myös perinteisesti miehille kuuluneita salkkuja

Maailmassa on vain yhdeksän maata, joissa ministereistä puolet tai enemmän on naisia. Tuoreen selvityksen mukaan suunta on kuitenkin parempaan päin, sillä naisministerien osuus on kasvanut.
Rikottu lasi

Kysely: Kolmannes suomalaismiehistä uskoo, että väkivalta voi joskus olla naisen oma syy

Solidaarisuus-järjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista pitää tärkeänä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä sekä Suomessa että maailmalla. Järjestö on kuitenkin huolissaan muun muassa nuorten sekä miesten asenteista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.
New York Timesin rakennus

Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla

Suomi on kohonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle muutaman vuoden pudotuksen jälkeen. Monessa muussa maassa tilanne on heikentynyt.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Monien suomalaisten vaatebrändien avoimuus retuperällä

Yritykset vakuuttavat toimivansa eettisesti, mutta kuluttajan on vaikea selvittää väitteiden todenperäisyyttä. Tuoreen selvityksen mukaan useimmat suomalaiset vaatebrändit eivät kerro julkisesti kovinkaan paljon siitä, mitä ne tekevät vastuullisuuden eteen.