YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä aiempaa paremman arvosanan – Feministinen YK on silti vielä kaukana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä aiempaa paremman arvosanan – Feministinen YK on silti vielä kaukana

Vuonna 2016 virassaan aloittanut António Guterres lupasi edistää tasa-arvoa YK:ssa. Feministinen YK -kampanjan mukaan hän ansaitsee kiitosta muun muassa naisjohtajuuden edistämisestä. Monet uudistukset ovat kuitenkin kohdanneet vastustusta.

YK:n pääsihteeri António Guterres

Antonio Guterres aloitti YK:n pääsihteerinä vuonna 2017. Kuva: Evan Schneider / UN Photo.

Feministiseen YK:hon pyrkivä tasa-arvojärjestöjen kampanja on antanut YK:n pääsihteerille António Guterresille välitodistuksen tämän pyrkimyksistä edistää sukupuolten tasa-arvoa YK:ssa.

Arvosana on noussut viime vuoden C+:sta ylöspäin B-:een. Hän on lisännyt julkista viestimistä naisten oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta, edistänyt sukupuolten tasa-arvoa YK:n johtoasemissa ja ryhtynyt kitkemään seksuaalista häirintää ja sukupuolittunutta väkivaltaa, selviää naistutkimuslaitos International Center for Research for Womenin (ICRW) analyysistä.

”Hän on selvästi vastannut kritiikkiin, jonka mukaan hän ei keskittynyt riittävästi naisten oikeuksiin ja toimijuuteen eikä vallan epätasapainoon, joka mahdollistaa syrjinnän, häirinnän ja epätasa-arvon jatkumisen. Tässä on selvästi pääsihteeri, joka kuuntelee”, sanoo ICRW:n vaikuttamistyön asiantuntija Teresa Casale tiedotteessa.

Guterres aloitti YK:n pääsihteerinä vuonna 2016. Hän lupasi kampanjoida etenkin naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon puolesta YK-järjestelmässä. Viime aikoina maailmanjärjestö on saanut kritiikkiä esimerkiksi rauhanturvaajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä häirinnästä myös järjestön sisällä.

Tasa-arvojärjestöjen muodostama Feminist UN Campaign on päättänyt seurata Guterresin lupausten toteutumista vuosittain. Tämänvuotinen raportti kiittelee Guterresia etenkin feministisen johtajuuden edistämisestä, sillä YK on jo saavuttanut kaikkein ylimmässä johdossaan sukupuolten tasa-arvon. Huonoin arvosana tulee tiedon vapaudesta ja läpinäkyvyydestä.

Pääsihteeri on myös kokenut paljon vastustusta yrittäessään toteuttaa uudistuksiaan. Tietyt syvään juurtuneet valtarakenteet kaivautuvat yhä syvemmälle eikä esimerkiksi naisten oikeuksien ohjelmia vieläkään rahoiteta tarpeeksi, raportissa todetaan. Vielä ei voidakaa puhua varsinaisesta menestyksestä, sanoo ICRW:n vaikuttamistyön johtaja Lyric Thompson.

”Menestystä tulee, kun uhrit voivat etsiä ja saada oikeutta ilman kostoa, kun resurssit sopivat retoriikkaa ja kun naisten oikeuksien puolustajat ovat yhtä tervetulleita YK:hon kuin maat, jotka hiljentävät heidät. Sellaiseen feministiseen YK:hon tähtäämme.”

Raporttia varten haastateltiin muun muassa YK:n henkilökuntaa, tutkijoita ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia