Uutiset Tasa-arvo

YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä aiempaa paremman arvosanan – Feministinen YK on silti vielä kaukana

Vuonna 2016 virassaan aloittanut António Guterres lupasi edistää tasa-arvoa YK:ssa. Feministinen YK -kampanjan mukaan hän ansaitsee kiitosta muun muassa naisjohtajuuden edistämisestä. Monet uudistukset ovat kuitenkin kohdanneet vastustusta.
YK:n pääsihteeri António Guterres
Antonio Guterres aloitti YK:n pääsihteerinä vuonna 2017. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

Feministiseen YK:hon pyrkivä tasa-arvojärjestöjen kampanja on antanut YK:n pääsihteerille António Guterresille välitodistuksen tämän pyrkimyksistä edistää sukupuolten tasa-arvoa YK:ssa.

Arvosana on noussut viime vuoden C+:sta ylöspäin B-:een. Hän on lisännyt julkista viestimistä naisten oikeuksista ja sukupuolten tasa-arvosta, edistänyt sukupuolten tasa-arvoa YK:n johtoasemissa ja ryhtynyt kitkemään seksuaalista häirintää ja sukupuolittunutta väkivaltaa, selviää naistutkimuslaitos International Center for Research for Womenin (ICRW) analyysistä.

”Hän on selvästi vastannut kritiikkiin, jonka mukaan hän ei keskittynyt riittävästi naisten oikeuksiin ja toimijuuteen eikä vallan epätasapainoon, joka mahdollistaa syrjinnän, häirinnän ja epätasa-arvon jatkumisen. Tässä on selvästi pääsihteeri, joka kuuntelee”, sanoo ICRW:n vaikuttamistyön asiantuntija Teresa Casale tiedotteessa.

Guterres aloitti YK:n pääsihteerinä vuonna 2016. Hän lupasi kampanjoida etenkin naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon puolesta YK-järjestelmässä. Viime aikoina maailmanjärjestö on saanut kritiikkiä esimerkiksi rauhanturvaajien seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä häirinnästä myös järjestön sisällä.

Tasa-arvojärjestöjen muodostama Feminist UN Campaign on päättänyt seurata Guterresin lupausten toteutumista vuosittain. Tämänvuotinen raportti kiittelee Guterresia etenkin feministisen johtajuuden edistämisestä, sillä YK on jo saavuttanut kaikkein ylimmässä johdossaan sukupuolten tasa-arvon. Huonoin arvosana tulee tiedon vapaudesta ja läpinäkyvyydestä.

Pääsihteeri on myös kokenut paljon vastustusta yrittäessään toteuttaa uudistuksiaan. Tietyt syvään juurtuneet valtarakenteet kaivautuvat yhä syvemmälle eikä esimerkiksi naisten oikeuksien ohjelmia vieläkään rahoiteta tarpeeksi, raportissa todetaan. Vielä ei voidakaa puhua varsinaisesta menestyksestä, sanoo ICRW:n vaikuttamistyön johtaja Lyric Thompson.

”Menestystä tulee, kun uhrit voivat etsiä ja saada oikeutta ilman kostoa, kun resurssit sopivat retoriikkaa ja kun naisten oikeuksien puolustajat ovat yhtä tervetulleita YK:hon kuin maat, jotka hiljentävät heidät. Sellaiseen feministiseen YK:hon tähtäämme.”

Raporttia varten haastateltiin muun muassa YK:n henkilökuntaa, tutkijoita ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Tasa-arvo YK

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset