YK:n pääsihteeri kannusti Suomea pitämään kehitysapusitoumuksensa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pääsihteeri kannusti Suomea pitämään kehitysapusitoumuksensa

Suomen 60-vuotisen YK-jäsenyyden juhlassa puhunut Ban Ki-moon kiitteli Suomea muun muassa rauhantyöstä, mutta haastoi Suomen myös osallistumaan lisää.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (toinen vas.), tämän vaimo Yoo-Soon Taek, presidentti Sauli Niinistö sekä rouva Jenni Haukio. (Kuva: Teija Laakso)

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kannusti tänään Helsingissä pitämässään puheessa Suomea pitämään kehitysapuun liittyvät sitoumuksensa ja rakentamaan toimensa "kehityksen puolustajan" perinteen pohjalle.

"Ymmärrän, että elämme talouskriisin aikaa ja arvostan Suomen sekä sen kansan uhrauksia ja anteliaisuutta", Finlandia-talolla puhunut Ban sanoi.

Suomi on leikkaamassa kehitysavusta ensi vuonna 300 miljoonaa euroa. Ban nostanut Suomen leikkauksia esiin mutta huomautti, ettei kehitysavussa ja humanitaarisessa avussa saisi olla kyse nollasummapelistä.

Vuodesta 2007 asti YK:ta johtanut Ban puhui Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotisjuhlassa. Hän kehui puheessaan Suomea vuolaasti osallistumisesta rauhan, demokratian ja ihmisoikeuksien edistämiseen YK:n jäsenenä, nosti esiin muun muassa naisten aseman ja Suomen rauhantyön sekä kiitteli Suomea tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisestä.

"Tarvitsemme Suomen kaltaisia maita. Olen täällä haastaakseni teidät korottamaan äänenne yhä voimakkaammin ja tekemään enemmän", hän sanoi.

Ban muistutti, että avun tarve on suurin sitten toisen maailmansodan ja toisti aiemmin marraskuussa antamansa varoituksen siitä, ettei kehitysyhteistyövaroja pitäisi siirtää akuuttien kriisien hoitoon. 

"Kehitysapu auttaa puuttumaan juurisyihin. Siksi resursseja ei pidä siirtää kehitysavusta humanitaariseen apuun. Ne, jotka pakenevat, tarvitsevat suojaa, ja ne, jotka jäävät, tarvitsevat säälliset olosuhteet. Jos kehitysapurahat pannaan kriisien hoitoon, riskeeraamme haasteiden pitkittymisen", hän sanoi.

Muun muassa Ruotsi on kerrottu suunnittelevan kehitysyhteistyövarojen osittaista siirtoa pakolaiskriisin hoitoon.

"Planeettoja on vain yksi"

Ban osallistui Suomen YK-juhliin kesken käynnissä olevan Pariisin ilmastokokouksen, jonka on määrä saada aikaan perjantaina uusi ilmastosopimus. Hän oli optimistinen tulosten suhteen mutta peräänkuulutti edelleen toiminnan tarvetta.

"On aika vastata tieteen vaatimuksiin. Meidän on kuunneltava, kun luonto lähettää meille viestin. --- Tapa, jolla ihmiset ovat kuluttaneet ja käyttäneet väärin etuoikeuksiaan, viittaa siihen, että meillä on toinenkin planeetta Maa, mutta meillä on vain yksi", hän sanoi.

Ban puuttui puheessaan myös siirtolaiskriisiin. Hän vaati kansainvälistä sopimista siitä, miten vastuu pakolaisista jaetaan ja kehotti avoimeen dialogiin ilman syrjintää. Hänen oli määrä vierailla yhdessä Suomen vastaanottokeskuksista sisäministeri Petteri Orpon (kok) kanssa iltapäivällä.

Korealaistaustainen Ban muisteli puheessaan myös omaa YK-historiaansa. Hän kertoi olleensa 6-vuotias, kun Korean sota syttyi vuonna 1950.

"Ilman YK:ta en seisoisi tässä. Kaikki, mitä söin ja puin päälleni, kaikki, mitä minulla oli, tuli YK:lta", hän kertoi.

Juhlatilaisuudessa kuultiin myös presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Juha Sipilän (kesk) sekä ulkoministeri Timo Soinin (ps) puheet. Soini ilmoitti puheessaan, että Suomi hakee YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenyyttä vuosille 2022–2024.

Lisää uusi kommentti