YK:n ilmailujärjestö lisäisi biopolttoaineita lentokoneissa – järjestöt huolissaan vaikutuksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n ilmailujärjestö lisäisi biopolttoaineita lentokoneissa – järjestöt huolissaan vaikutuksista

Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ehdottaa, että lentokoneet lisäisivät biopolttoaineiden käyttöä ”kestävämmän” lentoliikenteen edistämiseksi. Järjestöjen mukaan se vain pahentaisi ympäristöongelmia.

Lentokone

Lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöt ovat korkeat, mutta biopolttoaineet eivät ole ratkaisu, sanovat järjestöt. Kuva: George Alexander Ishida Newman / CC BY 2.0.

Lähes sata kansalaisjärjestöä kritisoi YK:n alaista kansainvälistä siviili-ilmailujärjestöä (ICAO), joka haluaisi lisätä biopolttoaineiden käyttöä lentoliikenteessä.

ICAO:n on määrä pitää tällä viikolla Meksikossa konferenssi vaihtoehtoisista polttoaineista, ja se aikoo ehdottaa, että ilmailussa käytettäisiin vuoteen 2040 mennessä vuosittain 128 miljoonaa tonnia biopolttoaineita. Vuonna 2050 määrä olisi jo 285 miljoonaa tonnia, mikä tarkoittaisi, että puolet lentokoneiden polttoaineista tulisi biopolttoaineista. Tavoitteena on sen mukaan ”kestävämpi” ilmailu.

Määrä on suuri, sillä tällä hetkellä koko maailman liikenteessä käytetään yhteensä noin 82 miljoonaa tonnia biopolttoaineitta vuodessa.

Järjestöt ovat asiasta huolissaan. Biopolttoaineiden käyttöä tarkkailevan Biofuelwatch-järjestön mukaan käytännössä ainoa vaihtoehto lentokoneiden biopolttoaineeksi olisi vetykäsitelty palmuöljy. Sitä tuotetaan pääosin Malesiassa ja Indonesiassa, joissa laajoja alueita maata on raivattu palmuöljyplantaaseiksi ja ihmisiä on ajettu kotiseuduiltaan. Biopolttoaineiden lisääminen ilmailussa todennäköisesti pahentaisi metsäkatoa ja lisäisi samalla päästöjä.

”Biopolttoaineet ovat jo nyt vastuussa laajasta metsäkadosta, maakaappauksista, ihmisoikeusrikkomuksista, ruokasuvereniteetin menettämisestä ja ruokaturvan heikkenemisestä. Niiden käyttäminen lentokoneiden tankkaamiseen autojen lisäksi pahentaisi vaikutuksia eikä tekisi mitään ilmastonmuutokseen puuttumiseksi”, toteaa Mary Louise Malig Global Forest Coalition -järjestöstä tiedotteessa.

Paineet vähentää lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöjä ovat kovat, sillä sen aiheuttamat päästöt ovat kasvaneet lähes 90 prosenttia vuosina 1990–2014. Järjestöjen mielestä ICAO:n pitäisi kuitenkin keskittyä todellisiin päästövähennyksiin ilmailualan kanssa veljeilemisen sijasta.

”Biopolttoainehypeä ei pitäisi käyttää viherpesuun. Sen sijaan ICAO:n pitäisi panna ilmailuala maksamaan reilu osuutensa veroista ja edistää toimenpiteitä, jotka vähentävät ilmailualan päästöjä”, toteaa Transport & Environment -järjestön ilmastojohtaja Carlos Calvo Ambel.

ICAO on YK:n alainen järjestö, jonka tehtävänä on lisätä siviili-ilmailun yhteisymmärrystä turvallisen, tehokkaan, taloudellisesti kestävän ja ympäristöllisesti vastuullisen ilmailun saavuttamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia