Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu varoittaa ”noitavainosta” Tansaniassa – Suunnitteilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen massapidätykset

Tansanian pääkaupungissa on kehotettu väestöä ilmiantamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajiksi epäiltyjä. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK pelkäävät, että seurauksena on yhä pahempi vaino. Siitä on jo todisteita, sillä viranomaiset ovat jo saaneet tuhansia ilmoituksia.
Pilvenpiirtäjiä Dar es Salaamissa Tansaniassa
Tansaniassa pelätää hlbt-ihmisten vainoa. (Kuva: David Stanley / CC BY 2.0)

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet on vaatinut Tansaniaa suojelemaan maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asettaman vihanlietsojat vastuuseen.

Syynä on lausuntoon maan hallinnollisen pääkaupungin Dar Es Salaamin aluekomissaarin Paul Makondan viimeviikkoinen ilmoitus, jonka mukaan kaupungissa aletaan aktiivisesti etsiä ja pidättää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbt) edustajia. Makonda kehotti kansalaisia ilmiantamaan heitä.

”Viimeisten kahden vuoden aikana lesbot, homot, biseksuaalit ja transsukupuoliset ovat jo joutuneet kasvavan väkivallan, häirinnän ja syrjinnän kohteeksi. --- Tämä voi muuttua noitavainoksi, ja se voidaan tulkita lupana harjoittaa väkivaltaa, häirintää, kiusaamista ja syrjintää niitä kohtaan, joiden arvellaan olevan hlbt-ihmisiä”, Bachelet sanoi perjantaina YK:n tiedotteessa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on huolissaan Tansanian tilanteesta. Sekin pelkää, että viha hlbt-ihmisiä vastaan vain kasvaa.

Todisteita vainon lisääntymisestä on jo: vain päivää ilmoituksen jälkeen Makonda kertoi saaneensa 5 763 viestiä, joissa oli yli sata nimeä. Yhdysvallat on jo varoittanut Tansaniassa olevia kansalaisiaan pidätysten varalta. Esimerkiksi Suomi sen sijaan ei ole päivittänyt matkustusilmoitustaan.

Tansanian ulkoministeriön mukaan kyseessä on Makondan oma projekti eikä sillä ole hallituksen tukea, mutta sukupuoli- ja sekuaalivähemmistöihin asennoituminen on maassa kiristynyt sen jälkeen, kun presidentti John Magufuli nousi valtaan vuonna 2015.

Lokakuussa maassa pidätettiin ainakin 12 ihmistä, koska heidän epäiltiin osallistuneen homoseksuaalisuutta ”edistävään” tapaamiseen. Vuonna 2016 terveysministeriö jäädytti hiv- ja aidspalvelut ja sulki osan klinikoista, jotka toimittavat palveluita hlbti-väelle. Ihmisiä pidätettiin ja heille tehtiin väkisin tutkimuksia.

Homoseksuaalisuus on Tansaniassa laitonta, ja siitä voi saada 30 vuoden vankeusrangaistuksen.

OIKAISU 7.11. Dar es Salaam on Tansanian hallinnollinen pääkaupunki. Varsinainen pääkaupunki on Dodoma.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Tansania Amnesty International

Lue myös

Sateenkaarilippuja

Pelko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vainosta kiihtyy Tansaniassa – Kymmenen miestä pidätettiin Sansibarilla homoudesta epäiltyinä

Dar Es Salaamin kuvernööri uhkasi viime viikolla aloittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen massapidätykset. Amnestyn mukaan Sansibarilla tapahtuneet pidätykset ovat osoitus syrjivän retoriikan vaaroista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sambialaiset Mwenya Katongo ja Thandiwe Mumba Barefeet Theater -järjestöstä

Suomalaisnuoret saivat tasa-arvokoulutusta sambialaisilta kasvattajilta – ”Samat stereotypiat tunnistetaan kaikkialla”

Sambialainen nuorisojärjestö Barefeet Theater ja suomalainen Taksvärkki ovat tehneet vuosia kehitysyhteistyötä muun muassa sambialaisten katunuorten parissa. Tänä syksynä Barefeetin kouluttajat vierailivat antamassa oppia suomalaisille nuorille.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.
New Yorkin pörssin julkisivu

Monet pörssiyhtiöt eivät noudata YK:n yrityksille asettamia ihmisoikeusvelvoitteita – Selvitys ehdottaa, että valtiot puuttuvat peliin

Brittiläisjärjestö CHRB selvitti, ovatko yritykset sitoutuneita YK:n ihmisoikeusperiaatteisiin. Parannuksia on sen mukaan tapahtunut mutta ei riittävästi. ”Jos yritykset eivät selvästi osoita kunnioitustaan ihmisoikeuksia kohtaan, hallitusten pitäisi puuttua asiaan”, sanoo CHRB:n johtaja Margaret Wachenfeld.
Muuriin tehty seinämaalaus, jossa Aung San Suu Kyin kuva

Amnesty vetää kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta Aung San Suu Kyiltä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista on tullut viimeisin taho, joka on vetänyt kunnianosoituksensa pois Myanmarin johtajalta rohingya-vähemmistön vainon vuoksi. ”Olemme syvästi tyrmistyneitä siitä, ettet enää edusta toivoa, rohkeutta ja ihmisoikeuksien periksiantamatonta puolustamista”, kirjoitaa järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo.