Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu varoittaa ”noitavainosta” Tansaniassa – Suunnitteilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen massapidätykset

Tansanian pääkaupungissa on kehotettu väestöä ilmiantamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajiksi epäiltyjä. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK pelkäävät, että seurauksena on yhä pahempi vaino. Siitä on jo todisteita, sillä viranomaiset ovat jo saaneet tuhansia ilmoituksia.
Pilvenpiirtäjiä Dar es Salaamissa Tansaniassa
Tansaniassa pelätää hlbt-ihmisten vainoa. (Kuva: David Stanley / CC BY 2.0)

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet on vaatinut Tansaniaa suojelemaan maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asettaman vihanlietsojat vastuuseen.

Syynä on lausuntoon maan hallinnollisen pääkaupungin Dar Es Salaamin aluekomissaarin Paul Makondan viimeviikkoinen ilmoitus, jonka mukaan kaupungissa aletaan aktiivisesti etsiä ja pidättää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbt) edustajia. Makonda kehotti kansalaisia ilmiantamaan heitä.

”Viimeisten kahden vuoden aikana lesbot, homot, biseksuaalit ja transsukupuoliset ovat jo joutuneet kasvavan väkivallan, häirinnän ja syrjinnän kohteeksi. --- Tämä voi muuttua noitavainoksi, ja se voidaan tulkita lupana harjoittaa väkivaltaa, häirintää, kiusaamista ja syrjintää niitä kohtaan, joiden arvellaan olevan hlbt-ihmisiä”, Bachelet sanoi perjantaina YK:n tiedotteessa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on huolissaan Tansanian tilanteesta. Sekin pelkää, että viha hlbt-ihmisiä vastaan vain kasvaa.

Todisteita vainon lisääntymisestä on jo: vain päivää ilmoituksen jälkeen Makonda kertoi saaneensa 5 763 viestiä, joissa oli yli sata nimeä. Yhdysvallat on jo varoittanut Tansaniassa olevia kansalaisiaan pidätysten varalta. Esimerkiksi Suomi sen sijaan ei ole päivittänyt matkustusilmoitustaan.

Tansanian ulkoministeriön mukaan kyseessä on Makondan oma projekti eikä sillä ole hallituksen tukea, mutta sukupuoli- ja sekuaalivähemmistöihin asennoituminen on maassa kiristynyt sen jälkeen, kun presidentti John Magufuli nousi valtaan vuonna 2015.

Lokakuussa maassa pidätettiin ainakin 12 ihmistä, koska heidän epäiltiin osallistuneen homoseksuaalisuutta ”edistävään” tapaamiseen. Vuonna 2016 terveysministeriö jäädytti hiv- ja aidspalvelut ja sulki osan klinikoista, jotka toimittavat palveluita hlbti-väelle. Ihmisiä pidätettiin ja heille tehtiin väkisin tutkimuksia.

Homoseksuaalisuus on Tansaniassa laitonta, ja siitä voi saada 30 vuoden vankeusrangaistuksen.

OIKAISU 7.11. Dar es Salaam on Tansanian hallinnollinen pääkaupunki. Varsinainen pääkaupunki on Dodoma.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Tansania Amnesty International

Lue myös

Kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru

Keniassa voi saada potkut siksi, että ”näyttää homolta” – Suomen Pride-viikolla vieraileva sateenkaariaktivisti Njeri Gateru uskoo silti asenteiden muuttumiseen

Kenian korkein oikeus päätti toukokuussa pitää voimassa siirtomaa-ajalta peräisin olevan lainsäädännön, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Suomessa vieraileva asianajaja Njeri Gateru kertoo, että sen jälkeen hyökkäykset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat kiihtyneet.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Nainen maissipellolla

Lohkoketjuteknologia auttaa pienviljelijöitä Jamaikalla – Mahdollistaa lainan saamisen jopa ilman pankkitiliä

Iso osa maailman pienviljelijöistä on kokonaan pankkipalvelujen ulkopuolella. Jamaikalainen startup-yritys hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jonka avulla viljelijät voivat saada mikroluottoja ilman takuita tai edes pankkitiliä.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.