Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu varoittaa ”noitavainosta” Tansaniassa – Suunnitteilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen massapidätykset

Tansanian pääkaupungissa on kehotettu väestöä ilmiantamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajiksi epäiltyjä. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK pelkäävät, että seurauksena on yhä pahempi vaino. Siitä on jo todisteita, sillä viranomaiset ovat jo saaneet tuhansia ilmoituksia.
Pilvenpiirtäjiä Dar es Salaamissa Tansaniassa
Tansaniassa pelätää hlbt-ihmisten vainoa. (Kuva: David Stanley / CC BY 2.0)

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet on vaatinut Tansaniaa suojelemaan maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asettaman vihanlietsojat vastuuseen.

Syynä on lausuntoon maan hallinnollisen pääkaupungin Dar Es Salaamin aluekomissaarin Paul Makondan viimeviikkoinen ilmoitus, jonka mukaan kaupungissa aletaan aktiivisesti etsiä ja pidättää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbt) edustajia. Makonda kehotti kansalaisia ilmiantamaan heitä.

”Viimeisten kahden vuoden aikana lesbot, homot, biseksuaalit ja transsukupuoliset ovat jo joutuneet kasvavan väkivallan, häirinnän ja syrjinnän kohteeksi. --- Tämä voi muuttua noitavainoksi, ja se voidaan tulkita lupana harjoittaa väkivaltaa, häirintää, kiusaamista ja syrjintää niitä kohtaan, joiden arvellaan olevan hlbt-ihmisiä”, Bachelet sanoi perjantaina YK:n tiedotteessa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on huolissaan Tansanian tilanteesta. Sekin pelkää, että viha hlbt-ihmisiä vastaan vain kasvaa.

Todisteita vainon lisääntymisestä on jo: vain päivää ilmoituksen jälkeen Makonda kertoi saaneensa 5 763 viestiä, joissa oli yli sata nimeä. Yhdysvallat on jo varoittanut Tansaniassa olevia kansalaisiaan pidätysten varalta. Esimerkiksi Suomi sen sijaan ei ole päivittänyt matkustusilmoitustaan.

Tansanian ulkoministeriön mukaan kyseessä on Makondan oma projekti eikä sillä ole hallituksen tukea, mutta sukupuoli- ja sekuaalivähemmistöihin asennoituminen on maassa kiristynyt sen jälkeen, kun presidentti John Magufuli nousi valtaan vuonna 2015.

Lokakuussa maassa pidätettiin ainakin 12 ihmistä, koska heidän epäiltiin osallistuneen homoseksuaalisuutta ”edistävään” tapaamiseen. Vuonna 2016 terveysministeriö jäädytti hiv- ja aidspalvelut ja sulki osan klinikoista, jotka toimittavat palveluita hlbti-väelle. Ihmisiä pidätettiin ja heille tehtiin väkisin tutkimuksia.

Homoseksuaalisuus on Tansaniassa laitonta, ja siitä voi saada 30 vuoden vankeusrangaistuksen.

OIKAISU 7.11. Dar es Salaam on Tansanian hallinnollinen pääkaupunki. Varsinainen pääkaupunki on Dodoma.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Tansania Amnesty International

Lue myös

Perinteistä perhemallia puolustava juliste Kuubassa, katunäkymä

Kuubassa puuhataan tasa-arvoista avioliittolakia – Uskonnolliset liikkeet vastustavat äänekkäästi

Kuubassa äänestetään helmikuussa uudesta perustuslaista, joka sallisi myös tasa-arvoisen avioliiton. Se ei miellytä etenkään uskonnollisia tahoja. Osa kuubalaisista myös pitää keskustelua savuverhona, jolla viedään kansalaisten huomio pois poliittisista ja taloudellisista oikeuksista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Ihmisiä seisoo kokouksen puhujanpöytien takana

Harvinainen edistysaskel: Guineanmadosta saattaa tulla ensimmäinen loistauti, josta päästään kokonaan eroon

Jo Vanhan Testamentin aikoina tunnettua guineanmatoa esiintyi viime vuonna enää 28 ihmisellä. Sen poistaminen olisi harvinaista, sillä tähän mennessä ihmiskunta on päässyt kokonaan eroon vain isorokosta.
Suomen lippu ja puita

Raiskaukset eivät ole maahanmuuttokysymys

Maahanmuuttajien seksuaalirikokset ovat puhuttaneet suomalaisia viime aikoina. Amnestyn ihmisoikeustyön johtajan Niina Laajapuron mukaan keskustelu kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden uudelleentulkinnasta ja muut turvapaikanhakijoiden oikeuksia entisestään kaventavat esitykset ovat vastuuttomia ja vievät resursseja pois todellisista ratkaisuista.
Mies katselee ihmisten kuvia seinällä punakhmerien hirmutekoja esittelevässä museossa

Kambodža hyssyttelee menneisyyden hirmutöitä – Vain kolme on tuomittu punakhmerien teoista ja enempää tuskin tuomitaan

Vuosina 1975-1979 vallassa olleiden punakhmerien aikana jopa 2,5 miljoonaa kambodžalaista menehtyi aliravitsemukseen, sairauksiin ja summittaisiin teloituksiin. Nuorilla on tarjota selitys sille, miksi niin harva sai tuomion: jos olisi kaivettu syvemmälle, vastaan olisi tullut vääjäämättä nykyisiä poliitikkoja, kuten pääministeri Hun Sen.