Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu varoittaa ”noitavainosta” Tansaniassa – Suunnitteilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen massapidätykset

Tansanian pääkaupungissa on kehotettu väestöä ilmiantamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajiksi epäiltyjä. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK pelkäävät, että seurauksena on yhä pahempi vaino. Siitä on jo todisteita, sillä viranomaiset ovat jo saaneet tuhansia ilmoituksia.
Pilvenpiirtäjiä Dar es Salaamissa Tansaniassa
Tansaniassa pelätää hlbt-ihmisten vainoa. (Kuva: David Stanley / CC BY 2.0)

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet on vaatinut Tansaniaa suojelemaan maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asettaman vihanlietsojat vastuuseen.

Syynä on lausuntoon maan hallinnollisen pääkaupungin Dar Es Salaamin aluekomissaarin Paul Makondan viimeviikkoinen ilmoitus, jonka mukaan kaupungissa aletaan aktiivisesti etsiä ja pidättää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbt) edustajia. Makonda kehotti kansalaisia ilmiantamaan heitä.

”Viimeisten kahden vuoden aikana lesbot, homot, biseksuaalit ja transsukupuoliset ovat jo joutuneet kasvavan väkivallan, häirinnän ja syrjinnän kohteeksi. --- Tämä voi muuttua noitavainoksi, ja se voidaan tulkita lupana harjoittaa väkivaltaa, häirintää, kiusaamista ja syrjintää niitä kohtaan, joiden arvellaan olevan hlbt-ihmisiä”, Bachelet sanoi perjantaina YK:n tiedotteessa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on huolissaan Tansanian tilanteesta. Sekin pelkää, että viha hlbt-ihmisiä vastaan vain kasvaa.

Todisteita vainon lisääntymisestä on jo: vain päivää ilmoituksen jälkeen Makonda kertoi saaneensa 5 763 viestiä, joissa oli yli sata nimeä. Yhdysvallat on jo varoittanut Tansaniassa olevia kansalaisiaan pidätysten varalta. Esimerkiksi Suomi sen sijaan ei ole päivittänyt matkustusilmoitustaan.

Tansanian ulkoministeriön mukaan kyseessä on Makondan oma projekti eikä sillä ole hallituksen tukea, mutta sukupuoli- ja sekuaalivähemmistöihin asennoituminen on maassa kiristynyt sen jälkeen, kun presidentti John Magufuli nousi valtaan vuonna 2015.

Lokakuussa maassa pidätettiin ainakin 12 ihmistä, koska heidän epäiltiin osallistuneen homoseksuaalisuutta ”edistävään” tapaamiseen. Vuonna 2016 terveysministeriö jäädytti hiv- ja aidspalvelut ja sulki osan klinikoista, jotka toimittavat palveluita hlbti-väelle. Ihmisiä pidätettiin ja heille tehtiin väkisin tutkimuksia.

Homoseksuaalisuus on Tansaniassa laitonta, ja siitä voi saada 30 vuoden vankeusrangaistuksen.

OIKAISU 7.11. Dar es Salaam on Tansanian hallinnollinen pääkaupunki. Varsinainen pääkaupunki on Dodoma.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Tansania Amnesty International

Lue myös

Sateenkaaren värisiä ilmapalloja

Keniassa odotettiin tänään korkeimman oikeuden päätöstä, joka olisi ollut tärkeä koko Afrikan seksuaalivähemmistöille, mutta toisin kävi

Kenian korkeimman oikeuden piti päättää tänään, kumoaako se lain, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Päätöstä kuitenkin lykättiin keväälle. ”Olisi vähättelyä sanoa, että olemme pettyneitä”, sanoo muutosta ajanut ihmisoikeusjärjestö.
Transaktivisti Rafaelly Wiest sateenkaariraidallisen verhon vieressä

Brasilian transsukupuoliset kohtaavat äärimmäistä väkivaltaa ja vihaa – Uudet työ- ja koulutusmahdollisuudet luovat kuitenkin toivoa

Brasiliassa tapahtuu 45 prosenttia kaikista maailman seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvista rikoksista. Kohteena ovat erityisesti transsukupuoliset. Viime vuosin esimerkiksi lainsäädäntö on kuitenkin mennyt eteenpäin, kirjoittaa maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Rainbow colors

Angola luopui homouden kriminalisoinnista – Laki oli peräisin siirtomaa-ajalta

Angola on liittynyt maailman maiden enemmistöön sallimalla homoseksuaaliset suhteet. Maailmassa on yhä ainakin 68 maata, jotka kriminalisoivat homouden.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.
New York Timesin rakennus

Enää neljännes maailman maista on turvallisia toimittajille – Tilanne heikkenee myös aiemmin edistyksellisinä pidetyillä alueilla

Suomi on kohonnut Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä toiselle sijalle muutaman vuoden pudotuksen jälkeen. Monessa muussa maassa tilanne on heikentynyt.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Monien suomalaisten vaatebrändien avoimuus retuperällä

Yritykset vakuuttavat toimivansa eettisesti, mutta kuluttajan on vaikea selvittää väitteiden todenperäisyyttä. Tuoreen selvityksen mukaan useimmat suomalaiset vaatebrändit eivät kerro julkisesti kovinkaan paljon siitä, mitä ne tekevät vastuullisuuden eteen.