Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu varoittaa ”noitavainosta” Tansaniassa – Suunnitteilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen massapidätykset

Tansanian pääkaupungissa on kehotettu väestöä ilmiantamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajiksi epäiltyjä. Ihmisoikeusjärjestöt ja YK pelkäävät, että seurauksena on yhä pahempi vaino. Siitä on jo todisteita, sillä viranomaiset ovat jo saaneet tuhansia ilmoituksia.
Pilvenpiirtäjiä Dar es Salaamissa Tansaniassa
Tansaniassa pelätää hlbt-ihmisten vainoa. (Kuva: David Stanley / CC BY 2.0)

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet on vaatinut Tansaniaa suojelemaan maan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja asettaman vihanlietsojat vastuuseen.

Syynä on lausuntoon maan hallinnollisen pääkaupungin Dar Es Salaamin aluekomissaarin Paul Makondan viimeviikkoinen ilmoitus, jonka mukaan kaupungissa aletaan aktiivisesti etsiä ja pidättää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (hlbt) edustajia. Makonda kehotti kansalaisia ilmiantamaan heitä.

”Viimeisten kahden vuoden aikana lesbot, homot, biseksuaalit ja transsukupuoliset ovat jo joutuneet kasvavan väkivallan, häirinnän ja syrjinnän kohteeksi. --- Tämä voi muuttua noitavainoksi, ja se voidaan tulkita lupana harjoittaa väkivaltaa, häirintää, kiusaamista ja syrjintää niitä kohtaan, joiden arvellaan olevan hlbt-ihmisiä”, Bachelet sanoi perjantaina YK:n tiedotteessa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on huolissaan Tansanian tilanteesta. Sekin pelkää, että viha hlbt-ihmisiä vastaan vain kasvaa.

Todisteita vainon lisääntymisestä on jo: vain päivää ilmoituksen jälkeen Makonda kertoi saaneensa 5 763 viestiä, joissa oli yli sata nimeä. Yhdysvallat on jo varoittanut Tansaniassa olevia kansalaisiaan pidätysten varalta. Esimerkiksi Suomi sen sijaan ei ole päivittänyt matkustusilmoitustaan.

Tansanian ulkoministeriön mukaan kyseessä on Makondan oma projekti eikä sillä ole hallituksen tukea, mutta sukupuoli- ja sekuaalivähemmistöihin asennoituminen on maassa kiristynyt sen jälkeen, kun presidentti John Magufuli nousi valtaan vuonna 2015.

Lokakuussa maassa pidätettiin ainakin 12 ihmistä, koska heidän epäiltiin osallistuneen homoseksuaalisuutta ”edistävään” tapaamiseen. Vuonna 2016 terveysministeriö jäädytti hiv- ja aidspalvelut ja sulki osan klinikoista, jotka toimittavat palveluita hlbti-väelle. Ihmisiä pidätettiin ja heille tehtiin väkisin tutkimuksia.

Homoseksuaalisuus on Tansaniassa laitonta, ja siitä voi saada 30 vuoden vankeusrangaistuksen.

OIKAISU 7.11. Dar es Salaam on Tansanian hallinnollinen pääkaupunki. Varsinainen pääkaupunki on Dodoma.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuusvähemmistöpolitiikkalakioikeus ja rikos Tansania Amnesty International

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Kenialainen sateenkaariaktivisti Njeri Gateru

Keniassa voi saada potkut siksi, että ”näyttää homolta” – Suomen Pride-viikolla vieraileva sateenkaariaktivisti Njeri Gateru uskoo silti asenteiden muuttumiseen

Kenian korkein oikeus päätti toukokuussa pitää voimassa siirtomaa-ajalta peräisin olevan lainsäädännön, joka kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Suomessa vieraileva asianajaja Njeri Gateru kertoo, että sen jälkeen hyökkäykset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan ovat kiihtyneet.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Ihmisiä istumassa ja pitelemässä kurdilippuja

Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi

Lääkärit ilman rajoja ja Mercy Corps ovat keskeyttäneet toimintansa Koillis-Syyriassa, jonne Turkki hyökkäsi viime viikolla. Myös YK ja muut avustusjärjestöt varoittavat sotatoimien vaikutuksista avustustyöhön.
Nainen istuu tuolilla selin kameraan

Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla

Kenia kielsi vuonna 2014 lähtemisen työn perässä Lähi-itään mutta kumosi kiellon muutamaa vuotta myöhemmin. Nyt noin 130 000 kenialaista on kotiapulaisena Persianlahden valtioissa. Moni joutuu kokemaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
Nainen ja aaseja kuivuneen joen pohjalla

Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna

1,8 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kuivuutta Afrikan sarvessa. Pelastakaa Lapset vaatii lisärahoitusta avustustoimiin.