YK:n ihmisoikeusvaltuutettu vaatii Kiinalta selvitystä aktivistien pidätyksistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu vaatii Kiinalta selvitystä aktivistien pidätyksistä

Kiinassa on pidätetty muun muassa kriittisiä kirjoja myyneitä kauppiaita.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein on kritisoinut Kiinaa viimeaikaisista asianajajien pidätyksistä sekä hallituksen kriitikkojen ja järjestöjen häirinnästä. Hussein ilmoitti tällä viikolla vaatineensa maan viranomaisilta selvityksiä asiasta.

Kiina aloitti viime vuoden heinäkuussa ratsiat, joiden seurauksena noin 250 ihmisoikeusjuristia, oikeusavustajaa ja aktivistia on pidätetty. Osa on vapautettu myöhemmin. Tammikuussa kuitenkin pidätettiin 15 asianajajaa lisää, joukossa näkyvät ihmisoikeusjuristit Li Heping sekä Wang Yu. Heitä ja monia muita syytetään kumouksellisesta toiminnasta, josta voi saada 15 vuoden vankeustuomion.

"Asianajajien ei pitäisi koskaan joutua syytetyiksi tai muiden sanktioiden tai häirinnän kohteeksi ammattivelvollisuuksiensa suorittamisen vuoksi", Hussein sanoi lausunnossaan.

Kiina on saanut kyseenalaista huomiota myös ruotsalaisen järjestötyöntekijän pidätyksestä sekä hongkongilaisten, Kiinaa kritisoivia kirjoja myyvien kirjakauppiaiden katoamisista. Kiina on vahvistanut tutkivansa kolmea heistä laittomuuksien takia. Kahdesta muusta toinen on tunnustanut rikoksen ja toinen kertonut "avustavansa" poliisia tutkinnassa.

Kiinan hallitus pohtii parhaillaan myös uutta lainsäädäntöä, joka vaikeuttaisi jälleen kansalaisjärjestöjen työtä, Hussein varoitti.

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet huolissaan viimeaikaisesta kehityksestä Kiinassa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sanoi vuosiraportissaan, että sen jälkeen, kun presidentti Xi Jinping astui valtaan maaliskuussa 2013, viranomaiset ovat syyttäneet ja pidättäneet satoja ihmisoikeuspuolustajia. Viime vuonna maan johto syytti "ulkomaisia voimia" kansalaisten tyytymättömyydestä. Maassa myös luonnosteltiin tai säädettiin uusia lakeja, joissa muun muassa määritellään rauhanomainen kritiikki turvallisuusuhaksi, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia