Uutiset

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu järkyttyi albiinoväkivallasta Tansaniassa

Yksinomaan tammikuun lopusta alkaen neljä albiinoa on joutunut vainon uhriksi. Heistä nuorin oli seitsemän kuukautta vanha.
(Kuva: Gustavo Lacerda / cc 2.0)

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay on ilmaissut järkytyksensä Tansaniassa raportoitujen albiinomurhien ja heidän kohtaamansa väkivallan johdosta.

Tansaniassa on raportoitu yksinomaan tammikuun lopulta eteenpäin neljä albiinoihin kohdistunutta hyökkäystä, joista kolmessa kohteena on ollut lapsia. Tansaniassa albiinoja on vainottu ja murhattu jo pitkään, sillä heidän ruumiinosillaan uskotaan olevan taikavoimia.

"Tuomitsen nämä järkyttävissä olosuhteissa tehdyt julkeat murhat ja hyökkäykset, joissa eläviä ihmisiä ja jopa lapsia on paloiteltu", sanoi Navi Pillay lehdistötiedotteessaan.

Tansanian viranomaiset tutkivat tällä hetkellä kolmea tapausta, mutta onnistuneet syytteiden nostot ovat olleet perinteisesti harvinaisia. Tansaniassa vuodesta 2000 asti raportoidusta 72 albiinomurhasta, vain viidessä nostettiin syyte.

Pillay vaatii nyt viranomaisia tehokkaampiin toimenpiteisiin rikosten ehkäisemiseksi sekä koulutuskampanjoita taikauskomusten poistamiseksi. Samalla valtion tulee tarjota albiinoille oikeudellista tukea sekä terveydellistä ja psykososiaalista hoitoa, Pillay sanoo.

ihmisoikeudetsyrjäytyminenkoulutusYK Tansania

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.