YK:n asiantuntijat: Fukushiman terveysriski alhainen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n asiantuntijat: Fukushiman terveysriski alhainen

Fukushimalaisten saaman säteilyannoksen pienuus, evakuointi ja suojautuminen pienensivät onnettomuuden terveysriskejä.

Fukushimassa vuonna 2011 tapahtuneen ydinvoimalaonnettomuuden radioaktiiviset päästöt eivät ole aiheuttaneet välittömiä terveysvaikutuksia, toteaa ydinsäteilyn vaikutuksia tutkiva YK:n tieteellinen komitea UNSCEAR raporttiluonnoksessaan.

Komitea käsitteli raporttiluonnosta toukokuun lopun kokouksessaan. Viimeistelty raportti esitellään YK:n yleiskokoukselle lokakuussa.

Fukushimalaisten saama säteilyannos oli kokonaisuudessaan pieni ja onnettomuuden jälkeiset toimenpiteet, kuten lähialueiden ihmisten evakuointi ja suojautuminen, vähensivät merkittävästi säteilymäärää, arvioi UNSCEAR. Ilman niitä olisi nähtävissä syöpäsairauksien ja muiden terveysongelmien kasvua tulevina vuosikymmeninä.

Ydinvoimala-alueen työntekijöiden keskuudessa, TEPCO mukaan luettuna, komitean mukaan ei ole havaittu säteilystä johtuvia kuolemantapauksia tai muita välittömiä vaikutuksia.

UNSCEARin puheenjohtajan Carl-Magnus Larssonin mukaan vuoden 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden kokemukset osoittavat, että yhteiskunnalliset ja yhteisölliset muutokset sekä niiden yhteys terveyteen vaativat erityishuomiota.

"Perheet kärsivät ja juuriltaan revityt ihmiset ovat huolissaan toimeentulostaan ja tulevaisuudestaan sekä lastensa terveydestä. Tämän kaltaisilla seikoilla on pitkäaikainen vaikutus onnettomuuden jälkeen", totesi Larsson.

Komission toinen raporttiluonnos keskittyy ydinsäteilyn vaikutuksiin lapsiin, joka on erilainen kuin aikuisilla. Syöpätyypistä riippuen lapsilla on aikuisiin verrattuna 10-30 prosenttia suurempi syöpäkasvainriski.

Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, jotta täysin ymmärrettäisiin lapsuudessa tapahtuneen ydinsäteilyn vaikutukset, totesi komitean lapsiraportin valmistelua johtava Fred Mettler.

Myös helmikuussa julkaistun Maailman terveysjärjestö WHO raportin mukaan riski sairastua syöpään Fukushiman seurauksena on alhainen. Ympäristöjärjestö Greenpeace arvosteli WHO:ta syöpäriskin vähättelystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia